Ivo Pospíšil
11. března 2016 • 05:00

Superzbraň velikána Björndalena: Kamion za miliony!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NORSKA | Je to revolucionář. Ladič, který vychytává každý detail. Ale tímhle nastolil rovnou nový řád! „Na druhou stranu, kdo jiný by to měl mít než on,“ říká šéftrenér Ondřej Rybář ke speciálnímu kamionu Ole Einara Björndalena. Vedle kuchyně, koupelny či šesti míst na spaní v něm má posilovnu, pás na kolečkové lyže a laserovou střeleckou položku. I díky němu teď získal na MS dvě stříbrné medaile.



Stojí na svahu v areálu na Holmenkollenu a už na první pohled budí respekt. Dlouhý deset metrů, vysoký čtyři metry a váha třiadvacet tun. Skutečný obr. A ten, kdo z něj pravidelně vychází ven, je pro změnu obrem biatlonu – Ole Einar Björndalen.

Zatímco jeho soupeři spí v hotelech nebo dřou v posilovnách, on je od letošní sezony během závodů doma v kamionu, který si speciálně pořídil. A že je to unikátně stvořený kousek v plné palbě:  Koupelna využívající nádrž o 1100 litrech vody, kuchyně se čtyřplotýnkovým sporákem, lednička, myčka nádobí, šest míst na spaní a hlavně… fitness místnost, kde se může připravovat.

VIDEO: Veškerý luxus pro Björndalena je připraven

„Přemýšlel jsem o tom pět let a pracoval na tom dva roky. Snem přitom bylo povýšit trénink na nový level,“ vysvětloval Björndalen.

Hrazda je nicméně v posilovně minimum, je zde pás na běhání, kolečkové lyže (může být puštěný do rychlosti 50 km/h) a dokonce i laserová střelecká položka.

„Kdo jiný by něco takového měl mít než on. Ole tím sportem žije, je to součást jeho života a pro něj je to takový pojízdný dům. Ve svém věku stále hledá věci, v nichž je schopný udržet kontakt s mladšími sportovci. Netěší ho být pátý či desátý, chce bojovat o nejvyšší příčky, takže se snaží něčím posunout před ně. A k tomu by mu mělo tohle, když ne fyzicky tak psychicky pomoct. Ví, že dělá něco líp než ostatní,“ vypráví český šéftrenér Ondřej Rybář.

Vše o MS v biatlonu čtěte ZDE »

Vybavit ovšem takový pojízdný kolos nebylo nic snadného. Delší čas se řešila elektrika, vybavení i finanční stránka. Nakonec po sehnání sponzora mohl plán realizovat – podle odhadů však kamion přišel na částku od 20 do 25 milionů korun a Björndalen si proto před sezonou najal i tři řidiče, aby s ním mohli objet celou sezonu.

Na mistrovství světa to však začalo přinášet výsledky. Ač ani on nedokázal zastavit dominanci Martina Fourcada, který včera získal už čtvrté zlato, má z domácího šampionátu již dvě stříbra.

V tomto kamionu se Björndalen připravuje na závodyFoto Repro YouTube.com

„Z hlediska tréninku má šanci si to uvolnění, výklus, výjezd na kolečkových lyžích lépe načasovat. Ta jeho filozofie je jasná: dává sportu maximum a nedivím se, že s tím přišel právě on. On vždy řeší různé detaily a tohle je zase důvod, proč je nejlepší a zůstane legendou biatlonu,“ říká Rybář.

Nehledě na to, že s takovým strojem v pozadí by se mu asi velmi těžko končila letos aktivní kariéra. „Uvidíme, třeba tím někoho inspiruju, ale mým cílem je být připravený dál a zlepšovat se,“ uvedl dvaačtyřicetiletý Nor. Čímž naznačil, že šampionát v Oslu nemusí vůbec být jeho poslední.

KAMION OLE EINARA BJÖRNDALENA
Parametry: délka 10 metrů, výška 4 metry, váha 23 tun

Odhadovaná cena: 20-25 milionů korun 

Obsahuje: 6 míst ke spaní, nádrž na 1100 litrů vody, kuchyň, koupelnu, posilovnu, pás na kolečkové lyže, laserovou střeleckou položku

Ole Einar Björndalen a jeho kamion za několik milionů
Ole Einar Björndalen a jeho kamion za několik milionů

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud