8. února 2017 • 19:59

Biatlon chce zrušit MS 2021 v Ťumeni, Rusové plánují bojovat u soudu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství světa v biatlonu v roce 2021 v Ťumeni nebude. Ruští organizátoři se podle dnešního rozhodnutí výkonného výboru Mezinárodní biatlonové unie (IBU) musejí šampionátu do 24. února vzdát, jinak bude loňská volba pořadatele prohlášena za neplatnou. Verdikt exekutivy následně schválil mimořádný kongres IBU v rakouském Fieberbrunnu nedaleko Hochfilzenu, kde ve čtvrtek začne světový šampionát. Rusové se ovšem MS vzdát nechtějí a hrozí žalobami.



"Tohle rozhodnutí vítám, i když to mělo přijít už podstatně dřív a nemuselo se to řešit až teď, den před mistrovstvím světa," řekl ČTK šéf českého svazu Jiří Hamza.

Ruská strana ale nechce o pořádání MS přijít bez boje. "Jsme absolutně proti dobrovolnému odevzdání šampionátu," řekl agentuře TASS prezident Ruské biatlonové unie (RBU) Alexandr Kravcov. "Budeme uvažovat o tom, že bychom podali žalobu. A to zřejmě nejen ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu CAS," naznačil Kravcov, že by celá aféra mohla mít soudní dohru.

Kongres IBU se sešel mimo jiné v důsledku intenzivních aktivit samotných závodníků v boji proti odhalenému státem organizovanému dopingu v Rusku. IBU svoláním kongresu také zareagovala na takzvanou McLarenovu zprávu o dopingu, který se měl týkat také 31 ruských biatlonistů. V návaznosti na to trojice závodníků Michal Šlesingr, Martin Fourcade a Lowell Bailey sepsala petici s návrhy na zavedení přísných trestů.

Biatlonový šéf Hamza v pořadu Overtime: Vyhrožovali mi i zastřelením
Video se připravuje ...

IBU vytvoří nyní pracovní skupinu, která se požadavky závodníků bude zabývat a vytvoří návrh nových trestů za dopingové prohřešky pro sportovce i národní federace.

Mohlo by se jednat o osmileté tresty za pozitivní nález, velké finanční sankce či ztrátu míst ve Světovém poháru pro jednotlivé země. Proti osmiletému zákazu startů se IBU postavila, neboť by nekorespondoval s aktuálním kodexem Mezinárodní antidopingové agentury (WADA).

IBU čelila velké kritice za to, že Ťumeni udělila loni v září pořadatelství mistrovství světa 2021 i přesto, že to na základě McLarenovy zprávy nedoporučila WADA. Již v prosinci IBU odebrala Rusku mistrovství světa juniorů v Ostrovu i březnový SP v Ťumeni.

Přímo v dějišti MS nyní čelí kritice také ruská federace za to, že do Hochfilzenu nominovala Alexandra Loginova a Irinu Starychovou, kteří si teprve nedávno odpykali tresty za doping.

Nového pořadatele MS v roce 2021 zvolí řádný kongres IBU v létě roku 2018 v Poreči. Na zasedání v Chorvatsku by měla být také projednána a schválena nová antidopingová pravidla.

Speciální příloha: Vše o MS v biatlonu 2017, Hochfilzen - čtěte ZDE >>

Děti se hrnou, říká Hamza o biatlonovém boomu. Kolik stojí puška a náboj?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud