4. března 2021 • 12:57

Žena na plakátu? Americká závodnice v Česku reaguje: Necítím se příjemně

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rovnoprávnost v biatlonovém světě pokročila. Muži i ženy mají nyní stejné prize money, ale ještě je na čem pracovat. Alespoň si to myslí americká reprezentantka Susan Dunkleeová. Příklad našla v Novém Městě na Moravě, kde dnes startují závody Světového poháru. Vadí jí vyvěšování plakátů a kalendářů s fotografiemi polonahých žen.



Dvojnásobná medailistka z mistrovství světa při procházce po areálu nahlédla do jedné ze servismanských buněk. Následně na Instagramu zkritizovala plakát se spoře oděnou ženou, který byl pověšený na okně.

Nic při tom americká reprezentantka nevyčítá českým pořadatelům, podobná praxe je podle ní prý obvyklá ve všech zemích, kam biatlonový seriál zavítá. „Takové fotografie visí na zdech ve většině servismanských kabin a nejčastěji je vyrábějí výrobci lyžařských vosků.“

Dunkleeová by to ráda změnila. „Protože když vidím obrázek jako tento, cítím se nepříjemně, jako něčí objekt. Vysílá to ke mně signál, že na podobných místech jako žena nejsem vítaná,“ domnívá se pětatřicetiletá závodnice.

Do budoucna by uvítala, kdy by si to muži chystající lyže pro závodníky a závodnice uvědomili. „Pokud opravdu chceme gendrovou vyváženost, začněme se respektovat navzájem,“ vyzývá Dunkleeová.

Plakát, který se nelíbí americké biatlonistce Susan Dukleeové
Plakát, který se nelíbí americké biatlonistce Susan Dukleeové

Vstoupit do diskuse
8
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud