Ivo Pospíšil
25. prosince 2015 • 14:45

Moravec se těší na potomka a zapomíná na krizi: Galeje? Až úsměvné

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neprožívá úvod sezony, jaký by si přál. Ve střelbě chybuje a i v běhu mu elita utíká. Přesto když slyšel o chystaných tréninkových galejích, rozesmál se. „Je to docela úsměvný. Já s tím teda nemám žádný problém,“ přiznal biatlonista Ondřej Moravec. Na svátky dostal individuální program: jednak kvůli exhibici v Gelsenkirchenu, a také proto, že s manželkou Veronikou vyhlíží narození potomka.



Během vyhlášení ankety Sportovec roku (skončil třetí) si ho v průběhu večera dobírali a i jeho těhotná manželka v hledišti se pohotovým odpovědím Ondřeje Moravce často smála.

Kdy se to má narodit? „Termín je 6. ledna,“ usmál se český biatlonista. Pokojíček je tedy připravený? „Ano, vše je připravené. Řekl bych, že i víc než na sto procent,“ řekl. A bude to kluk, nebo holka? „To nemůžu říct. My to víme, ale rodiče Verči to nechtěli vědět, takže to nesmím publikovat. Jméno však už máme vymyšlené,“ prozradil.

Domov je teď pro trojnásobného medailistu z posledního MS tím ideálním útočištěm, jak na čas vypnout a oprostit od sezony, jež se zatím nevyvíjí, jak by si představoval. Stále čeká na umístění v první desítce, pořád se hledá střelecky i běžecky a v průběžném pořadí SP mu patří až 28. místo.

Dosavadní sezona Ondřeje Moravce

Počet individuálních závodů: 8

Počet pódií: 0

Počet umístění v top 10: 0

Počet bodů v SP: 28. místo (108 bodů)

Úspěšnost střelby: 85 % (116 tref ze 136 ran)

Blížící se narození potomka je však ideální ventil. Šance na chvilkové štěstí a restart.

„Když jsem někde četl o tom, že nám šéftrenér Ondřej Rybář chystá během Vánoc galeje, přišlo mi to ale docela úsměvný. Já s tím nemám absolutně žádný problém, naopak si myslím, že to máme tak každoročně. Pro mě je to prostě normální trénink,“ říkal Moravec.

A šetřit se nehodlá ani teď, kdy má právě kvůli rodinné situaci předepsaný individuální režim.

„Řeším spíš problém, kde trénovat. Nikde není sníh,“ podotýká. „Měl jsem v plánu nějaké Mísečky, ale ani tam to možná nepůjde, protože je teplo i nahoře a také se u toho nedá střílet. Vidím variantu, že budu doma jezdit na kolečkových lyžích a dělat komplexní tréninky se střelbou,“ nadhodil šanci zůstat v Letohradě, kde žije.

Zatímco většina týmu navíc jede 28. prosince do Pokljuky, on zamíří ve stejný den do německého Gelsenkirchenu na tradiční exhibici Biathlon auf Schalke a jakmile skončí, záleží na situaci, zda pojede za ostatními nebo domů. „Už jsem se o tom s Verčou i bavil, že možná nebude vyhnutí. Že budu muset odjet, a kdyby se něco dělo, tak bych u toho porodu nebyl a přijel třeba o den později. I z toho důvodu jsem proto chtěl zůstávat doma, protože to případné cestování kolem 1600 kilometrů je mazec,“ uvedl.

Ať tak či tak, první trimestr sezony už chce nechat za sebou a věnovat se s čistou hlavou dalším týdnům. Právě upadající psychika z nevydařených závodů totiž byla podle něj jedním z faktorů, proč jeho výkony šly postupně níže.

„Začátek byl v tomhle těžký. Očekávání bylo velké, od sebe, od trenérů, fanoušků, médií… Ten tlak je velký, ne-li čím dál větší. A to nejen pro mě ale celý mužský tým, který je ve složité situaci. Doufám, že když to ustane a budeme moci teď každý myslet na něco jiného než na biatlon, tak nám to pomůže najít cestu zpátky. Co se mě týče, není to jen o střelbě, ale i v tom běhu mě ta psychika sráží,“ uznal.

I přes obtíže v této sezoně má ve svém novoročním přání jasno. „Určitě bych chtěl pohodu, zdraví a hlavně až se to narodí, aby bylo vše v pořádku a proběhlo to, jak má, aby ten prcek byl taky zdravý. To je pro mě teď asi nejdůležitější,“ dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud