18. března 2018 • 14:41

Vítková se probojovala ve stíhačce do desítky, štafeta mužů doběhla desátá

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Biatlonistka Veronika Vítková se ve stíhacím závodě Světového poháru v Oslu navzdory dvěma střeleckým chybám posunula z jedenáctého místa na deváté. Vyhrála Běloruska Darja Domračevová, která v posledním kole předstihla vítězku sprintu a vedoucí ženu SP Anastasii Kuzminovou. Další česká reprezentantka Eva Puskarčíková musela na tři trestná kola, a když se k tomu přidal podprůměrný běh, klesla z 18. příčky na 34. místo. Čeští biatlonisté zakončili sezonu Světového poháru desátým místem ve štafetě v Oslu. V domácím prostředí zvítězili potřetí v ročníku Norové.



Bronzová olympijská medailistka ze sprintu Vítková poslední závod sezony zahájila čistou střelbou, ale na dalších dvou položkách udělala po jedné chybě a místo posunu vzhůru se propadla do druhé desítky. Závěrečnou stojku ale vyčistila za 22 sekund a odjížděla jako devátá.

Na závěrečnou položku si dávala pozor. "Říkala jsem si, že jestli se tam chci udržet, tak tu nulu musím dát. Škoda těch dvou jedniček, byly to moje chyby, nevyvarovala jsem se toho," komentovala pro Českou televizi svůj výkon na střelnici.

Ve vyrovnaném závěrečném kole pozici v elitní desítce udržela. "Byl to povedený závod, škoda těch dvou chybiček. Dneska bylo skoro ideální počasí," řekl na její adresu kouč ženského týmu Zdeněk Vítek.

Česká reprezentantka sice na nejrychlejší běžkyni dne Kaisu Mäkäräinenovou z Finska ztratila na trati zhruba 28 sekund, ale dobrý dojem ze svého běhu neměla. "Nešlo mi to tak tahat. Moje pocity dneska opravdu nebyly dobré, ale máme toho asi všechny plné zuby a je vidět, že závěr sezony se blíží," doplnila.

Vítková finišovala s odstupem 53,5 sekundy za vítěznou Domračevovou. Stíhačku nejlépe rozjela vítězka sprintu Kuzminová, která si po úvodní bezchybné střelbě vypracovala až minutový náskok. Slovenská reprezentantka pak ale celkem čtyřikrát minula a po třetí položce byla šestá.

Čistá závěrečná stojka a chyby soupeřek ji vrátily do čela, ale Domračevová, která udělala celkem dvě chyby, na ni ztrácela jen sekundu a půl. V posledním kole měla Běloruska více sil a díky nástupu v závěrečném stoupání si připsala čtvrté vítězství v této sezoně SP. Kuzminovou porazila o devět sekund. Třetí skončila s bezmála půlminutovou ztrátou Američanka Susan Dunkleeová.

Světový pohár v Oslu uzavře od 14:45 štafeta mužů. Pro české reprezentanty to bude poslední závod sezony, protože finále seriálu v Ťumeni kvůli ruskému dopingu bojkotují.

Česká štafeta doběhla až desátá

Čeští biatlonisté zakončili sezonu Světového poháru desátým místem v závěrečné štafetě v Oslu. V domácím prostředí na Holmenkollenu zvítězili v závodě na 4x7,5 kilometru potřetí v ročníku Norové před Rakouskem a Ruskem.

Češi absolvovali poslední závod před finále SP v Ťumeni, kam na protest kvůli ruskému dopingu příští týden nepojedou, ve složení Ondřej Moravec, Michal Krčmář, Jaroslav Soukup a Adam Václavík. Hned od první Moravcovy střelby se pohybovali mimo elitní desítku, kam se posunuli až v závěru díky heroickému výkonu Václavíka.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Jilemnice, jenž přebíral štafetu od loučícího se Soukupa na čtrnáctém místě, zlikvidoval na posledním úseku více než minutovou ztrátu na průběžně desáté USA. Italského finišmana Daniele Cappellariho porazil Václavík o pouhé tři desetiny sekundy. České kvarteto absolvovalo závod s devíti dobíjeními bez trestného kola.

Díky dnešnímu výsledku by si podle neoficiálních propočtů měli Češi udržet takové pořadí v Poháru národů, jež by jim i pro příští sezonu zajistilo pět míst v individuálních závodech SP.

Pro třetí vítězství ve čtvrtém štafetovém závodu si dojeli Norové s náskokem 50,3 sekundy před Rakouskem. Třetí Rusko ztratilo 56,9 sekundy.

Světový pohár vyvrcholí příští týden individuálními závody v Ťumeni, kde by neměly podle dřívějších vyjádření na protest startovat týmy Česka, Kanady, USA a Ukrajiny.

Ženy - stíhací závod (10 km):

1. Domračevová (Běl.) 30:37,4 (2 trest. okruhy),
2. Kuzminová (SR) -9,2 (4),
3. Dunkleeová (USA) -29,5 (2),
4. Tačizakiová (Jap.) -37,4 (1),
5. Džymová (Ukr.) -46,8 (2),
6. Frolinová (Korea) -49,2 (2),
7. Dahlmeierová (Něm.) -50,2 (2),
8. Kajševová (Rus.) -52,8 (2),
9. Vítková (ČR) -53,5 (2),
10. Hinzová (Něm.) -54,5 (2),
...34. Puskarčíková (ČR) -2:38,2 (3).

Průběžné pořadí SP (po 19 z 22 závodů):

1. Kuzminová 727,
2. Mäkäräinenová (Fin.) 686,
3. Domračevová 641,
4. Dahlmeierová 615,
5. Wiererová (It.) 600,
6. Vítková 545, ...31. Puskarčíková 206, 56. Jislová 72, 84. Zvařičová 9, 88. Davidová (všechny ČR) 8.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud