23. března 2019 • 13:36

Mistrovství světa v krasobruslení: Březina skončil osmý, vyhrál Chen

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krasobruslař Michal Březina obsadil na mistrovství světa v Japonsku osmé místo, na kterém figuroval už po krátkém programu. Lépe dopadl osmadvacetiletý český reprezentant jen v roce 2012, kdy byl šestý. Suverénně zvítězil devatenáctiletý obhájce titulu Nathan Chen z USA, přes hranici 300 bodů se dostal i domácí Juzuru Hanju. Bronz získal další Američan Vincent Zhou.



Po povedeném krátkém programu figuroval Březina v Saitamě na osmém místě a útočil na vylepšení loňské desáté pozice. Vyšla mu i volná jízda, za kterou dostal nejvíce bodů v životě. Ziskem 167,32 bodu překonal své dosavadní maximum z prosincového finále Grand Prix ve Vancouveru a v elitní desítce se udržel. Z Evropanů byl třetí.

Český krasobruslař začal čtverným salchowem v kombinaci s dvojitým toeloopem a pokračoval dalšími šesti trojitými skoky, z nichž se mu nevydařil pouze flip. Obecenstvo Březina nadchl i piruetami a dalšími prvky na proslulou rockovou skladbu Thunderstruck od AC/DC.

Souboj o prvenství se zúžil na dvojici Chen - Hanju. Jako první z nich přijel na led dvojnásobný olympijský vítěz Hanju, který se vrátil po listopadovém zranění kotníku. Předvedl tři čtverné skoky, toeloop dokonce v sekvenci s trojitým axelem, v součtu s krátkým programem se dostal přes 300 bodů a diváci napjatě čekali, co po něm předvede Chen.

Devatenáctiletý Američan si v krátkém programu i díky chybám soupeřů vybudoval více než desetibodový náskok a volnou jízdou nenechal nikoho na pochybách, komu v současnosti patří krasobruslařský trůn. Za bezchybný výkon s čtyřmi čtvernými skoky dostal ještě o deset bodů víc než Hanju, který k dvěma titulům přidal třetí stříbro.

Až za Březinu klesl Američan Jason Brown, který byl po krátkém programu druhý. Bronz s bezmála dvacetibodovým odstupem za druhým místem získal osmnáctiletý Zhou, loni na MS až čtrnáctý. Na čtvrtou pozici odsunul stříbrného olympijského medailistu Šomu Una, který upadl při čtverném salchowu i flipu.

Mistrovství světa v krasobruslení v Saitamě (Japonsko):

Muži - konečné pořadí: 1. Chen (USA) 323,42, 2. Hanju (Jap.) 300,97, 3. Zhou (USA) 281,16, 4. Uno (Jap.) 270,32, 5. Ťin Po-jang (Čína) 262,71, 6. Koljada (Rus.) 262,44, ...8. Březina (ČR) 254,28.

Taneční páry - konečné pořadí: 1. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 222,65, 2. Sinicinová, Kacalapov (Rus.) 211,76, 3. Hubbellová, Donohue (USA) 210,40, 4. Stěpanovová, Bukin (Rus.) 208,52, 5. Weaverová, Poje (Kan.) 205,62, 6. Chocková, Bates (USA) 204,92.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud