10. ledna 2011 • 14:05

Podřízený kritizuje Neumannovou: Měla raději mlčet!

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neházejte celé mistrovství na mě. Jen já za dluhy nemůžu. Těmi a podobnými větami se brání Kateřina Neumannová v dopise, který rozeslala médiím a vlivným politikům. Na její slova reaguje bývalý tiskový mluvčí šampionátu v Liberci Zdeněk Soudný. "Měla raději mlčet, ne se zříkat odpovědnosti!" zlobí se.



Jméno Neumannová je poslední měsíce vláčeno médii. "Ona je zodpovědná za vzniklé dluhy, navíc je téměř neřeší," čertí se naštvaní věřitelé na někdejší lyžařskou šampionku.

Neumannová v minulém týdnu rozeslala dopis, ve kterém se snaží své počínání hájit. "Ztráta vznikla převážně kvůli investicím města Liberce a kraje, s těmi prostředky nemohl organizační výbor vůbec nakládat. Navíc všichni očerňují jen mě, ale o věcech jsme rozhodovali ve výboru jako kolektivní orgán," zní jeden z argumentů někdejší lyžařské šampionky.


Nyní o dluzích promluvil Zdeněk Soudný, někdejší tiskový mluvčí šampionátu. A Neumannovou vůbec nešetří. Vyčítá jí její vypočítavost i to, že o celé kauze dlouho mlčela.

"Od akce dává ruce pryč, odmítá médiím odpovídat na základní otázky.Její dopis je plný chyb a pokroucených informací. Měla raději mlčet!" má jasno bývalý člen organizačního výboru.

Kateřina Neumannová a její tým dluží, kam se podívá. Ale dluhy vůbec neřeší.Foto Michal Beránek SPORT

Tomu se například nelíbí, že se schovává za rozhodování kolektivních orgánů.

"Výbor, ve kterém jsem pracoval, nikdy nerozhodoval kolektivně na základě hlasování, ale vždy na základě rozhodnutí vedení šampionátu. A Právě Neumannová a její lidé připravovali veškeré podklady k jednaní a určovali jeho agendu," přibližuje, jak rozhodování v Liberci fungovalo.

Olympijská vítězka z Turína se často ohání argumentem, že o většině prostředků rozhodovalo původní vedení, které Neumannová a spol. vystřídala  necelé dva roky před šampionátem.

"U rozdělování finančních prostředků a činění zásadních rozhodnutí neplatí časový poměr, v jakém oba výbory fungovaly. Byl-li Roman Kumpošt (bývalý šéf mistrovství) u přípravy 80 procent doby, potom rozhodoval o necelých patnácti procent finančních prostředků, zatímco Kateřina Neumannová během svých 20 procent rozhodovala o pětaosmdesáti procentech peněz," nesouhlasí Soudný.

Mluvčí připouští, že jen Neumannová za dluhy nemůže. Ale zároveň dodává, že ona je hlavní osobou, která by vzniklou situaci měla řešit, což podle jeho názoru nedělá.

"Neříkám, že Kateřina Neumannová byla či je zodpovědná za vše, nebo že je to její šampionát. To zdaleka ne. Odmítám ale také její současný přístup, kterým se snaží zbavit zodpovědnosti," myslí si Soudný.

Liberecký šampionát nasekal dluhy přesahující sto milionů korun. Dění kolem šampionátu je provázenou celou řadou nejasných rozhodnutí i jednání. Navíc vláda nedávno odmítla, že by vzniklou "sekyru" uhradila.

Kdo obrovské dluhy zaplatí, tedy stále není jasné.



Kateřina Neumannová na trati
Kateřina Neumannová na trati

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Segoe UI"; mso-font-alt:Arial; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-520084737 -1073683329 41 0 479 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Nechci zde říci, že Kateřina Neumannová byla či je zodpovědná za vše, nebo že je to její šampionát. To zdaleka ne. Odmítám ale také její současný přístup, kterým se snaží zbavit zodpovědnosti. Schovávat se za kolektivní rozhodnutí orgánu, který řídila (a kterému dodávala podklady a informace ke všem jednáním) je farizejstvím.

 

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud