11. února 2009 • 13:53

Servismany čeká na MS zřejmě dřina

Autor: hp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předpověď počasí pro mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci: Ve dne slabě nad nulou, v noci slabě pod nulou. Nedostatek sněhu neohrozí, ale teploty jsou však noční můrou pro všechny servismany.



V den zahájení šampionátu příští středu čekají meteorologové mírné oteplení. „Nemělo by to být nic extrémního. A vzhledem k tomu, že neočekáváme ani nějaké větší dešťové srážky, o nějakém tání sněhu nemá cenu mluvit,“ uvedl meteorolog Martin Novák.

Teploty v průběhu mistrovství se budou pravděpodobně pohybovat ve dne nad nulou, v noci pod nulou. „Zásoby sněhu jsou dostatečné a nehrozí, že by sníh ubýval. Areál je promrzlý a na povrchu sněhové pokrývky je celkem pevná slupka,“ vysvětlil mluvčí pořadatelů Zdeněk Soudný.

Počasí však pravděpodobně nadělá vrásky servismanům, neboť při teplotách pohybující se okolo nuly se často mění vlastnosti sněhu. „Namazat lyže pak není vůbec jednoduché,“ vysvětlila bývalá reprezentantka v běhu na lyžích Zuzana Kocumová. Servismani jsou nejraději, když je zhruba osm stupňů pod nulou, lehce zataženo a vymrzlá stopa.

„Ale jakmile třeba zasvítí slunce a někde je plus tři a někde minus tři, to je asi ta nejhorší varianta. Z toho pak mohou být nervózní i někteří závodníci,“ dodala Kocumová.

Meteorologové budou sledovat počasí během mistrovství přímo v areálech ve Vesci a na Ještědu. Ve Vesci se zaměří hlavně na teplotu a vlhkost vzduchu i sněhu jako důležité faktory pro správné namazání, na Ještědu pak horizontální a vertikální proudění a rychlost větru. Závodníci budou mít k dispozici týdenní a třídenní předpovědi, které se budou dvakrát denně aktualizovat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud