19. února 2009 • 18:48

Servismani budou mít napilno

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od rána od osmi hodin budou v pátek servismani zhruba čtyři a půl hodiny vybírat a mazat lyže Lukáši Bauerovi, aby měl šanci vybojovat na mistrovství světa v Liberce medaili v jeho hlavním závodu na 15 km klasickou technikou.



Ze zhruba pětadvaceti párů lyží na klasiku vybrali Jan Pešina a Vít Fousek nejprve deset, z nich pak nejlepších šest párů, z kterých ještě dvoje vyřadili. Mezi zbývajícími čtyřmi se rozhodne podle pátečního dopoledního testování a podmínek na trati.

Mezi čtveřicí prkýnek jsou také dvoje úplně nové lyže. "Vycházejí dobře, budeme je zítra zkoušet," řekl Pešina. Překvapilo ho, že v užším výběru nejsou lyže z olympijských her v Turíně, kde byl Bauer druhý, ani pár, na němž vyhrál před třemi týdny závod Světového poháru v estonském Otepää.

Nové lyže jsou však strukturou, složením i parametry hodně podobné starším párům, jen mají speciální design. "Na těch dalších dvou párech v užším výběru loni vyhrával," upozornil Pešina.

Servismani jsou lehce nervózní, vědí, že první závod bude důležitý pro psychiku celého týmu. Pečlivě proto sledují předpověď počasí. "Když bude sněžit pořád stejně a zůstanou minusové teploty, tak by neměl být s mazáním zásadní problém," řekl Pešina.

Ale jestli se oteplí, bude lehce nad nulou a sněžení se změní v přeháňky, bude zle. "A mohlo by pak dojít na mikrokontakty," připomněl Pešina speciální lyže, jež se nemažou.

Na takových si Bauer v loňské sezoně prožil horkou chvilku při předposledním závodu Tour de Ski ve Val di Fiemme, kde mu nejprve vůbec nejely a lepil se na ně sníh, ale pak na nich uspěl. "Lukáš má výborné mikrokontakty, neměl by to být zásadní problém," ujistil Pešina.

Servismani budou celé dopoledne testovat, zkoušet, mazat. Příprava jedněch lyží stojí k dvěma tisícům korun. Konečné rozhodnutí bude mít nakonec Fousek, Bauer lyže dostane asi půl hodiny před startem.

Servismani mohou k medaili výrazně pomoci, ale také zhatit všechny šance. Na Fouskově úsudku bude v pátek záležet, zda Bauer uspěje.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud