20. února 2009 • 10:31

Janda: Střední můstek je zákeřný

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvojice Martin Cikl a Čestmír Kožíšek se nevešla do nominace českých skokanů na sobotní závod na středním můstku. Trenér Richard Schallert dnes oznámil, že do prvního klání na šampionátu nasadí kvartet Roman Koudelka, Jakub Janda, Lukáš Hlava a Ondřej Vaculík.



Reprezentanti se na Ještědu představí v sobotu od 16:00, před tím ale ještě musejí projít kvalifikací, která se původně měla uskutečnit dnes, ale kvůli špatnému počastí musela být přesunuta.

Rakouský kouč v českých službách Schallert nominací na střední můstek nepřekvapil. Sedmnáctiletý junior Kožíšek se o víkendu přesune k B týmu a absolvuje závod Kontinentálního poháru, Cikl zase podle očekávání dostane šanci až v dalším týdnu na velkém můstku.

Skokani si nic nedělali z toho, že do jejich programu hned na startu šampionátu výrazně zasáhly vrtochy počasí, ve čtvrtek přišli o trénink dnes se ani neobjeví v kvalifikaci.

Místo ní si na Ještědu dnes od 18:00 jenom naposledy zatrénují. "Pro mě je to spíš výhoda. Aspoň se nebudu stresovat už dnes, ale až v sobotu," řekl Koudelka.

Ani nejzkušenější člen týmu Janda s přesuny v programovém schématu problém nemá.

"Ani to moc nevnímám. Už jsem si zvykl na to, že podobné věci se v našem sportu stávají. Nedávno v Klingenthalu jsme třeba pět hodin seděli nahoře na můstku, a když se zdálo, že se závod zruší, tak se počasí vybralo a šli jsme skákat," vykládal nevzrušeně vítěz Světového poháru a Turné čtyř můstků z roku 2006.

Čeští reprezentanti alespoň při změnách v programu mají dost času přemýšlet nad záludnostmi středního libereckého můstku, na němž v sobotu svedou první boj o medaile. I na středečním tréninku si prý ověřili, že v sobě skrývá řadu záludností.

"Bude to loterie, strašně záleží na podmínkách. Třeba ve středu jsem jednou skočil 75 metrů a pak 98. Z toho je patrné, že stát se tam může cokoliv," popsal Koudelka.

"Ten můstek je hodně specifický a zajímavý. Letí se nízko nad bubnem, nějakých třicet čtyřicet centimetrů. Normálně jsme třeba tři nebo čtyři metry vysoko," podivoval se Janda.

Janda si všiml i problémů, které na Ještědu měli zahraniční závodníci. "Třeba Japonec Okabe, zkušený pan skokan, tam skočil pětačtyřicet metrů. Když tam trochu nepomůže vítr, tak člověk ani nemusí přeskočit buben," varoval Janda.

"Pocitově to není nic příjemného. Člověk nad bubnem musí hodně makat a přitáhnout k sobě lyže, aby ten svah nějak přeletěl," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud