Martin Hašek
20. února 2009 • 16:08

Namažou za statisíce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zlatou medaili na mistrovství světa nelze ničím zaplatit, ale příprava vítězných lyží stojí slušné peníze. Sehraný tým českých servismanů je uprostřed dvoutýdenního nepřetržitého zápřahu.



Během něhož se na lyže reprezentantů v běhu na lyžích namažou prostředky v ceně kolem ročního průměrného platu v Česku.

Masivní bedna s vysouvacími šuplíky v servisní buňce v areálu ve Vesci ukrývá materiál, na němž už dnes pojede Lukáš Bauer o medaili. Uvnitř jsou v uspořádaných sloupcích narovnány parafiny, prášky, klistry. Všechno, co je třeba, aby domácí borci na šampionátu v Liberci upalovali co nejrychleji.

„Tahle bedýnka je novinka, která nám ušetří mraky času. Otevřu šuplík a vím, kam mám sáhnout,“ vysvětluje šéf servismanů Jan Pešina. „Dřív jsme měli vosky ve velkých bednách a museli jsme se v nich přehrabovat. Ta bedna má určitě cenu jednoho mega. Jen v šuplících, kde jsou prášky, je půl milionu.“ Důležitá bedýnka servismanům šetří čas i nervy. Obojího přitom během šampionátu nebudou mít nazbyt.

300 000
Tolik korun bude stát materiál na přípravu lyží v českém běžkařském týmu na MS


„Říkal jsem Peškovi, že až skončí u lyžování, našel by uplatnění ve velkých řetězcích,“ říká se smíchem Vít Fousek, osobní servisman Lukáše Bauera. „On to umí narovnat tak, že by jim ušetřil jeden sklad. Když do kterékoliv jeho bedny hodíte pětikorunu a zatřepete, ona zůstane nahoře, protože nemá kam propadnout.“

Pro sedm mužů a šest žen reprezentačního týmu má tým servismanů v Liberci připraveno přibližně 400 párů lyží. Vybírají se před každou sezonou v lyžařských továrnách, změří se jejich konstrukce, aby odpovídaly váze jednotlivého závodníka. Struktury se pak upravují na strojích i těsně před závodem. Na skluznice se mažou parafíny a urychlovací prášky.

„Při určitých druzích sněhu prášky nechytají špínu a drží konstantní rychlost,“ vysvětluje Pešina. Právě urychlovací prášky jsou nejnákladnější. Nejvíc peněz se v servisní buňce utratí při skiatlonu, kde každý závodník potřebuje dva závodní páry. A také při týmovém sprintu, kde každý lyžař jede je během kvalifi kace a finále šest úseků.

V týmovém sprintu spr přijde příprava lyží tu l se vším všudy na dvacet dv tisíc,“ vysvětluje Pešina. „Ceny prášků Pešina práš jdou nahoru. Momentálně stojí jedna krabička sedmdesát eur. Celkem přijde mistrovství světa minimálně na 300 tisíc korun. Jde o hodně peněz, zkouší se každý den.“

V servisní buňce se často rozhoduje o osudu závodů. Dokumentují to třeba dva starty Kateřiny Neumannové na olympijských hrách v Turíně. Zatímco před klasickou desítkou její tehdejší osobní servisman Ulf Olsson proti vůli zbytku servisního týmu prosadil málo skluznou variantu a závodnice tím přišla o medaili, na slavnou vítěznou třicítku servismani namazali skvěle a Neumannové to pomohlo k triumfu.


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud