Martin Hašek
24. června 2009 • 16:31

Ochránci Neumannové zmizeli

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šéfka libereckého šampionátu Kateřina Neumannová má problémy. Hospodaření lyžařského mistrovství světa skončí možná až stomilionovou ztrátou a důsledky mohou dopadnout i na její hlavu.



Bývalá lyžařská šampionka se do potíží dostala mimo jiné i proto, že za ní nestojí silný šik spojenců jako před dvěma lety, když do funkce nastupovala. Kdo ji opustil?

MIREK TOPOLÁNEK
PŘED DVĚMA LETY: Jako premiér se zúčastnil schůzky na atletické Zlaté tretře, kde s Neumannové přítelem Josefem Jindrou a tehdejší ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Danou Kuchtovou dohodl výměnu prezidenta organizačního výboru Romana Kumpošta za Neumannovou. Pořadatelé dostali v následujících měsících od státu téměř tři sta milionů korun na organizaci. V létě 2008 Topolánek plamenně vystoupil na obranu Neumannové: „Já jsem chtěl poděkovat za to, že tu situaci, neuvěřitelně komplikovanou ze všech pohledů, které si lze představit, zvládla. Ti, kdo budou chtít mistrovství poškozovat, se budou muset utkat především se mnou.“

DNES: V březnu padla vláda a Topolánek tak teď nemůže Neumannové pomáhat přímo. Jeho nástupce Jan Fischer nemá pro problémy pořadatelů mistrovství světa takové pochopení.

DANA KUCHTOVÁ

PŘED DVĚMA LETY: Jako „Jihočeská matka“ se proslavila bojem proti elektrárně v Temelíně, Neumannové ale zásadně pomohla do čela akce, kterou politik Miroslav Kalousek nazval „Temelínem českého sportu“. Neumannové připravila půdu ultimátem, že zastaví přísun investic na výstavbu infrastruktury šampionátu, pokud Kumpošt neodejde. Kritiku, že je Neumannová nezkušená, odmítala: „První otázkou, kterou Kateřině začínají pokládat, je, jestli je dostatečně kompetentní. To mně vadí. Co se týče manažerských schopností? Myslím, že je Katka má.“

DNES: Z funkce ministryně odešla v září 2007 a Neumannová tak přišla o významného zastánce. Současná šéfka resortu Miroslava Kopicová je rezervovanější.

JAROMÍR SOUKUP

PŘED DVĚMA LETY: Promotér boxerských zápasů a vlastník mediální agentury Médea v roce 2006 platil Straně zelených volební kampaň a po volbách se objevil ve funkci investičního náměstka ministryně Kuchtové. Kamarád Neumannové přítele Josefa Jindry akci na sesazení Kumpošta sám odstartoval, když prohlásil, že pro něj Kumpošt není zárukou dobře investovaných státních prostředků. Příjemcem státních dotací přitom nebyl organizační výbor mistrovství, ale město Liberec.

DNES: Za svého působení na ministerstvu měl na starosti veřejné zakázky i evropské fondy a byl za ně kritizován. Společně se svou šéfkou z resortu odešel na podzim 2007.

PŘEMYSL SOBOTKA

PŘED DVĚMA LETY: Předseda Senátu dlouhodobě vystupoval jako velký fanoušek Neumannové ještě v dobách její aktivní kariéry. Poté jí pomáhal získávat politické kontakty, podpořil její projekt Hledá se nová Kateřina Neumannová a na podzim loňského roku asistoval u slavnostního otevření běžkařského areálu pro mistrovství světa ve Vesci.

DNES: V týdnech po šampionátu se Sobotka přidal k politikům, kterým se nelíbí vyhlídka, že by stát měl zaplatit dluhy organizačního výboru. „Hlavní zodpovědnost patří Kateřině Neumannové, ta s penězi nakládala. Mrzí mě, že to dotáhla do dluhu,“ řekl Sobotka pro Týden.cz.

LUKÁŠ SOBOTKA

PŘED DVĚMA LETY: Předseda lyžařského svazu v červenci 2007 spolu s dalším zástupcem svazu Norbertem Pelcem hlasoval pro odvolání Kumpošta a nástup Neumannové. V pětičlenném výkonném výboru dva svazové hlasy v podstatě rozhodly. Sobotka posléze vysvětlil, že proti Kumpoštovi hlasoval kvůli nátlaku ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které hrozilo zastavením dotací na přípravu mistrovství světa.

DNES: Lyžařský svaz je teď na opačné straně než Neumannová. Jeho hlavním cílem je nepodílet se na případné ztrátě organizačního výboru. Sobotka navíc odmítal pokračovat v Kumpoštově kritice, když Neumannová chtěla bývalého šéfa MS žalovat za údajná pochybení.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud