18. prosince 2010 • 16:13

Zmatek kolem Neumannové: Komu patří chalupa?

Autor: Blesk Petr Žaloudek
Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

To, že chalupa Kateřiny Neumannové bývalé lyžařce a šéfce zadluženého MS nepatří, není žádná novinka. Většinu ve společnosti DNA, s. r. o., která penzion postavila, držel prostřednictvím firmy Kentaura expartner Neumannové Josef Jindra. To už ale více než rok neplatí.



Jindra prodal svůj podíl za 25 milionů společnosti Alodium holding, jejíž jediným členem představenstva je Ivan Kovář – likvidátor firmy Liberec 2009, s.r.o., která byla zřízena organizačním výborem lyžařského šampionátu.

Dceřiná společnost Liberec 2009, s. r. o. vznikla už za působení původního týmu, který vedl Roman Kumpošt. Starala se především o drobný marketing.
Poté, co mistrovství převzala Neumannová, byla činnost společnosti utlumena a veškeré aktivity probíhaly přes organizační výbor. Pět měsíců po konci šampionátu vstoupil Liberec 2009, s. r. o. do likvidace a jeho likvidátorem se stal plzeňský daňový poradce Ivan Kovář.


Jen týden poté vznikla společnost Alodium holding, SE – akciová společnost založená evropským právem. Jediným členem představenstva akciovky je právě likvidátor Kovář.

Po dalších osmnácti dnech koupilo Alodium holding od Jindrovy Kentaury šedesátiprocentní podíl ve společnosti DNA, s. r. o., čímž se za 25 milionů korun stalo vlastníkem Chalupy Kateřiny Neumannové.

Kateřina Neumannová si vyzkouší finiš Tour de Ski
Kateřina Neumannová si vyzkouší finiš Tour de Ski


Luxusní chalupu má od ledna v pronájmu Luděk Sáska a podle svých slov prosperuje. „V tuhle chvíli je to financovatelné. Vše je otázkou výše nájmu a managementu, jestli je schopný to prodat,“ řekl bývalý člen představenstva Kentaury magazínu deníku Sport.

Kruh kolem mistrovství světa, chalupy Kateřiny Neumannové, Kentaury a společnosti Alodium holding se uzavřel letos v listopadu. Kovářova firma se podle justice.cz stala jediným akcionářem Kentaury. Je tohle všechno jen náhoda?

Kdo je kdo?

Kateřina Neumannová (37)
Bývalá lyžařka a šéfka lyžařského šampionátu v Liberci, který aktuálně dluží 220 milionů korun. Za peníze, které vydělala závoděním, si na šumavském Zadově postavila penzion, který však nikdy celý nevlastnila. Má v něm pouze 40 procent.

Josef Jindra (52)
Lobbista, který přes Neumannovou, se kterou má dceru Lucku, šéfoval MS. Jeho agentura Kentaura vlastnila majoritní podíl v penzionu, ale prodala ho společnosti Alodium Holding, která se poté stala jejím jediným akcionářem.

Ivan Kovář (43)
Daňový poradce z Plzně se »proslavil« v 90. letech, když jako oblastní manažer plzeňské ODS měl vybírat sponzorské dary, které končily na neznámých účtech. V srpnu 2009 byl jmenován likvidátorem dceřiné společnosti občanského sdružení, které pořádalo MS v lyžování. O pár dní později se stal jediným členem představenstva firmy Alodium holding, SE, která získala 60 % chalupy Neumannové a skoupila akcie Jindrovy Kentaury.

Vstoupit do diskuse
12
Články odjinud