Romana Barboříková
11. února 2021 • 12:25

Příběh přemožitelky Ledecké: zranění, kletba, stalker i svatba s fotbalistou

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skočí na lyže a vyhrává, co se dá. Lara Gutová-Behramiová (29) potvrdila při prvním startu na letošním MS svoji formu, ovládla super-G a získala první titul v kariéře. Jedna z velkých soupeřek Ester Ledecké, která dojela čtvrtá, v posledních letech si přitom mohla spíše stěžovat na těžký osud. Na šampionátu před čtyřmi lety si sympatická Švýcarka poranila koleno a comeback dlouho nevycházel. Do toho se objevil stalker, který dal pokoj až po její svatbě se slavným fotbalistou Valonem Behramim. 



Trápení začalo před čtyřmi lety. Na domácí půdě ve Svatém Mořici šla po třetí příčce v super-G trénovat na kombinační slalom a při tom si pochroumala koleno. Vše marné. Konec nadějí byl velkou ranou i pro švýcarské příznivce drobné blondýnky.

Po operaci sice začala brzy trénovat a už na zahajovacím Světovém poháru sezony v Söldenu se postavila na svah. Pak ale přišel v prosinci další pád. A zkuste hádat kde? Zase ve Svatém Mořici. Přitom to tady měla předtím vždy tak ráda. V roce 2008 zde získala první pódium kariéry v SP, když ve sjezdu dojela třetí. O deset měsíců později na stejném místě byla ve věku 17 let nejmladší vítězkou super-G v historii SP.

Po devíti letech ale byla situace jiná. „Dobré oblouky nepřicházejí tak automaticky a přirozeně, jak tomu bylo dřív,“ přiznala v prosinci 2017. A projevilo se to i na výsledcích. Od návratu po zranění kolene až do této sezony obsadila stupně vítězů v SP pouze osmkrát.

Na stalkera zabral fotbalista

Výsledky, na které nebyla celková vítězka SP ze sezony 2015/16 zvyklá, však nebyly tím jediným, co žena hovořící pěti jazyky (italština, němčina, francouzština, angličtina a španělština) řešila. V roce 2018 prozradila, že se v předchozích dlouhých měsících také musela vypořádat s dotěrným fanouškem. Neustále ji obtěžoval a hodně znepříjemňoval život.

„Vůbec jsem nevěděla, jak na to reagovat. Nepomohlo, ani když si s ním promluvili táta a má tisková mluvčí,“ vyprávěla Gutová, kterou od lyžařských začátků trénoval právě její otec Pauli.

Lara Gutová-Behramiová se svým manželem, švýcarským fotbalistou Valonem Behramim
Lara Gutová-Behramiová se svým manželem, švýcarským fotbalistou Valonem Behramim

Co ovšem na otravného stalkera zabralo dokonale, byla svatba. V létě 2018 si Gutová vzala švýcarského fotbalového reprezentanta Valona Behramiho a měla klid. „Co jsem se vdala, už se naštěstí neukázal,“ oddechla si tehdy.

Od té doby se toho o mimosportovním životě devětadvacetileté rodačky ze Sorenga nedaleko Lugana moc nedozvíte. „Když jsem v 16 letech vstoupila do Světového poháru, stala se ze mě veřejná osoba. Sice už byl internet, ale nic víc. Jenže pak jsem vyrostla, objevily se sociální sítě a hodně se toho změnilo,“ vysvětlila důvod, proč si loni zrušila účty na Twitteru, Instagramu a jen výjimečně zařadí příspěvek na Facebook. „Nikde není psáno, že teď musím říkat vše o svém životě,“ dodala.

Na fotbale je nervóznější

Něco málo však nedávno přeci jen ze soukromí prozradila. „Valon je láska mého života. Potkalo mě velké štěstí, že mám jeho a jeho rodinu,“ vyznala se. I když zároveň s úsměvem přiznala, že s dorozumíváním se s příbuznými manžela, který je Švýcar s albánskými kořeny, je občas problém.

Nicméně moc ráda chodí na fotbalové zápasy. „Když ale sedím na tribuně, jsem nervóznější než na startu svého lyžařského závodu,“ smála se vítězka třiceti klání v SP.

Díky manželovi se v životě posunula. A také si během zranění uvědomila, jak důležité je pečovat o vlastní psychiku a nedělat jen to, co se od ní požaduje. Výsledky se dostavily. V této sezoně je znovu na své někdejší úrovni.

Nebo spíš ještě výš, výrazně výš. Stejně jako se obdivovanému manželovi povedlo vyzrát při posledním MS na hvězdného Neymara, tak si i ona teď pohrává se všemi soupeřkami na svazích. Jen od loňského listopadu se dostala sedmkrát na stupně vítězů, z toho čtyřikrát závod ovládla. Navíc pokaždé šlo o super-G, její parádní disciplínu.

Nyní se ji povedlo setřást strašák v podobě velkých akcí... V roce 2010 se kvůli pomalému zotavování po vykloubení kyčle musela vzdát startu na ZOH ve Vancouveru. Na dalších Hrách v Soči a Pchjongčchangu sice závodila, ale o zlatu si mohla nechat zdát. A bez triumfu se zatím vracela i z každého MS. Z olympiády si odvezla jeden bronz, ze světových šampionátů tři stříbra a dva bronzy.

Po dnešku už je sbírka kompletní!

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud