8. ledna 2023 • 13:50

Novák v Tour de Ski celkově jedenáctý. Razýmová na sjezdovce porazila šampionku

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Běžec na lyžích Michal Novák obsadil jedenáctou příčku v konečném pořadí Tour de Ski. Pomohlo mu k tomu i dnešní patnácté místo v závěrečné etapě, kterou byl tradičně výjezd na sjezdovku Alpe Cermis. Byla to jediná etapa, kterou nevyhrál norský král tohoto ročníku Johannes Hösflot Klaebo, ale i šesté místo mu bezpečně stačilo k obhajobě triumfu a celkově třetímu vítězství na Tour.  Kateřina Razýmová obsadila 11. místo a v celkovém pořadí si polepšila o čtyři pozice na 17. příčku. Vedení navzdory ztrátě v závěru uhájila Švédka Frida Karlssonová, která prestižní seriál ovládla poprvé v kariéře.



Novák v celkovém pořadí ztratil na Klaeba tři minuty a sedmnáct sekund. Dělila ho necelá půlminuta od první desítky. Doplatil na ztrátu z úterního závodu na 10 kilometrů klasicky, kde i kvůli problémům s lyžemi obsadil až 44. místo. Druhý český reprezentant Adam Fellner se na sjezdovku vyšplhal jako pětačtyřicátý a celkově se zařadil na 41. místo.

Sjezdovku už potřetí vyjel nejrychleji Nor Simen Hegstad Krüger, který se díky tomu posunul na druhé místo celkového pořadí. Na Klaeba v sedmé etapě najel tři čtvrtě minuty, ale celkově za ním pořád zůstal bezmála o minutu.

Razýmová se před dvěma lety blýskla na závěr Tour šestým místem a celkovou desátou příčkou. Tentokrát se v tradičním seriálu vrátila po mateřské pauze a znovu se jí ve stoupání dařilo.

Útočila na první desítku, za kterou zaostala o 1,2 sekundy. Porazila i Karlssonovou, jež se v závěru stoupání propadla až na patnáctou příčku. Na nejrychlejší Claudelovou ztratila Švédka minutu a 40 sekund, ale i tak vyhrála Tour o 33,2 sekundy před Kerttu Niskanenovou z Finska.

Druhá Češka Kateřina Janatová dnes doběhla dvacátá a celkově obsadila 24. místo. Ve 12:45 odstartují do závěrečné etapy Tour muži.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud