7. února 2017 • 13:51

Senzační triumf Schmidhoferové! Ledecká v premiéře na MS dojela na 29. místě

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Rakušanka Nicole Schmidhoferová se stala senzační mistryní světa v superobřím slalomu. Světová šampionka ve snowboardingu Ester Ledecká při své premiéře na mistrovství světa ve sjezdovém lyžování obsadila 29. místo.



Za Schmidhoferovou, juniorskou světovou šampionkou v super-G z roku 2007, která nikdy nevyhrála závod Světového poháru, skončila o 33 setin druhá Tina Weiratherová z Lichtenštejnska. Bronz získala domácí favoritka Lara Gutová.

Další česká lyžařka Pavla Klicnarová obsadila 34. místo se ztrátou 4,69 sekundy. O dvě místa za ní figurovala Kateřina Pauláthová, která měla odstup šesti sekund.

Ledecká splnila 29. místem svůj cíl skončit do třicítky. Mohla být výše, ale udělala několik chyb. "Zcela zklamaná nejsem, do třicítky jsem se nakonec vešla. Současně mě ale mrzí, jakým způsobem jsem jízdu odjela. Udělala jsem hodně chyb a mám na čem zapracovat," uvedla Ledecká na svém webu.

Jednadvacetiletá závodnice zpočátku útočila na nejlepší český výsledek v historii, který zajela v super-G v roce 2009 Šárka Strachová (tehdy Záhrobská) patnáctým místem ve Val d'Isere. Na prvním mezičasu po startu měla ztrátu devět setin na vítězku a na druhém 65 setin, což byl dvacátý nejrychlejší průjezd.

Ledecká: Byla jsem přehnaně agresivní

V polovině trati ale udělala chybu. Jela příliš blízko jedné z branek a vyrazila tyč, což ji zpomalilo. "Byla jsme přehnaně agresivní," řekla Ledecká České televizi. "Branku jsem vyrvala i s trnem a trochu mě to rozhodilo, z čehož pak pramenily následné chyby."

Vzápětí podjela branku. "Musela jsem reagovat na informace, že právě tam některé holky vypadly, tak jsem se snažila to technicky zvládnout, ale tam jsem ztratila nejvíce. Přišla jsem totiž o rychlost před rovinatým úsekem," líčila Ledecká. V cíli měla na vítěznou Rakušanku odstup 3,05 sekundy.

Její nevýhodou bylo, že sjezdovku ve Svatém Mořici neznala a nikdy na ní nezávodila. Navíc byl zrušen i úterní trénink sjezdu, další přijde na řadu až ve čtvrtek. "Sjezd bude hodně rychlý, ale ta trať je tady skvěle připravená a bezpečná. Těším se na to, ale budu to muset nastudovat co nejvíc," uvedla Ledecká, kterou v pátek čeká kombinace a v neděli závod ve sjezdu.

Schmidhoferová dojela ve Světovém poháru nejlépe druhá v super-G v roce 2013. Na světovém šampionátu byla předloni čtvrtá ve sjezdu. "Je lepší uspět pozdě než nikdy. Líp se teď cítit nemohu," řekla sedmadvacetiletá Rakušanka. Po Němce Katje Seizingerové, Italce Isolde Kostnerové a krajance Anně Veithové jako čtvrtá vyhrála titul v super-G po juniorském MS i mezi ženami.

Weiratherová na zlomenou ruku příliš nehleděla a necítila se být limitována. "Ruce k lyžování nepotřebujete," řekla první lichtenštejnská medailistka od roku 1999. Weiratherová napodobila svoji slavnou matku Hanni Wenzelovou, devítinásobnou medailistku z MS.

Už pátou světovou medaili získala Gutová, ale ani tentokrát není zlatá. Podruhé si na krk pověsila bronz a má i tři druhá místa. "Jsem ráda za medaili. Moje jízda byla dobrá, ale nedokázala jsem zrychlovat," řekla Švýcarka. Více cenných kovů z MS bez zlata měla v minulosti jen Němka Käthe Graseggerová (7).

Americká hvězda Lindsey Vonnová závod nedokončila. Mistryně světa v super-G z roku 2009 se po chybě nevešla do jedné z branek v první třetině trati. "Nejdříve jsem skoro ztratila hůlku, asi si ji budu muset přilepit. Pak jsem najela příliš rovně do branky a neměla šanci se vejít do další. Není to žádná tragédie," řekla Vonnová.

Vypadla i obhájkyně titulu Rakušanka Veithová, která se v prosinci vrátila po více než roční pauze zaviněné zraněním.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování ve Svatém Mořici:

Ženy - superobří slalom:
1. Schmidhoferová (Rak.) 1:21,34,
2. Weiratherová (Licht.) -0,33,
3. Gutová (Švýc.) -0,36,
4. Rebensburgová (Něm.) -0,53,
5. Curtoniová (It.) -0,55,
6. Mowinckelová (Nor.) -0,69,
7. Venierová (Rak.) -0,77,
8. Brignoneová (It.) a Worleyová (Fr.) obě -0,84,
10. Goggiaová (It.) -0,91,
...29. Ledecká -3,05, 34. Klicnarová -4,69, 36. Pauláthová (všechny ČR) -6,02.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud