12. února 2009 • 15:21

Recept na úspěch? Založit rodinný klan

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úspěch vyžaduje velkou dávku individualismu. Dnešní vrcholné alpské lyžování je založeno na existenci rodinných klanů.  Ať už v české verzi rodiny Záhrobských, či v případě dvojnásobné mistryně světa Lindsey Vonnové.



Vonnová se připravuje mimo americkou reprezentaci a vše podniká s manželem.

Teprve 17letá Lara Gutová, senzační držitelka stříbrných medailí ze sjezdu a superkombinace na mistrovství světa ve Val d´Isere, nedostávala dva roky oblečení švýcarského týmu. Připravovala se totiž s otcem mimo tréninkovou skupinu a byla nechtěným artiklem. Nyní se o ní mluví jako o největším talentu alpských disciplín. Vše díky soukromé péči.

Sjednocená reprezentace funguje na pevných základech jen v bohatých alpských zemích a Norsku. Jinak se stará každý sám o sebe. Bydlení i cestování na závody je oddělené. V trénincích se spolupracuje jen ve stylu něco za něco. Na charitu není v konkurenci chuť, ani prostředky.

„Když do něčeho investujete peníze, chcete to dělat podle svých představ,“ míní největší zastánce rodinné přípravy Petr Záhrobský, otec a trenér slalomové mistryně světa Šárky. Dceru i syna Petra vede odmala, bez cizí pomoci. Sehnal jim sponzory a vybudoval tým.

„Buď se přizpůsobíte svazové mašinérii a nebudete mít výsledky, nebo půjdete vlastní cestou. U nás to moc lidí dělat neumí. Bojí se a furt vymýšlí, že by se něco mělo spojovat,“ popisuje vůdce úspěšného týmu. „To není o egoismu, ale o pracovitosti. Málokomu se chce každý den vstávat na svah v šest ráno. Já zase nechci, abych měl s někým společnou lyžárnu, kde by mi dotyčný při přípravě kouřil nebo si pouštěl hlasitej bigbít. Klid se musí respektovat,“ doplňuje Záhrobský.

Průlom v tomto způsobu myšlení zaznamenal před lety chorvatský gang Kosteličů. Výsledek? Janica vyhrála třikrát Světový pohár, bratr Ivica má ke stejnému úspěchu blízko letos.

„Bez rodiny bych si své fungování představit nedovedla,“ říká i Vonnová, jejíž choť Thomas je bývalý závodník a nyní osobní kouč. Hlavní hvězdě ale přinesla pohoda i smůlu, neboť si při oslavách rozřízla o rozbitou láhev šlachu na ruce, je po menší operaci a zmešká dnešní obří slalom.

Ve Spojených státech má nastavený vlastní směr i dvojnásobný král SP Bode Miller. Jeho realizační tým tvoří příbuzní. Olympijská vítězka Julia Mancusaová zase jezdí na všechny závody vlastním obytným autobusem a má rovněž soukromý tým.Stejně to funguje třeba i u Švédky Pärsonové.
Jako jediná možnost fungování se jeví většinové soukromničení i v Čechách. Reprezentace ani jednotný řád téměř neexistují.

Kromě Záhrobských jsou známé i klany Krýzlů, Banků, Hrstků, Kurfürstů či Zakouřilů. „Je to logické. Sice mi v přípravě dost pomáhá Dukla, ale aby se mohlo lyžovat, je v našich podmínkách potřeba pomoc rodiny.

Svaz mi zajistí asi dvacet procent nákladů,“ říká Kryštof Krýzl, nejlepší reprezentant, který má rozpočet milion korun. U Záhrobské je to podle odhadů až pětkrát tolik.

Mezi jednotlivými skupinkami panovala velká rivalita. Od doby, kdy většinu rozpočtu týmů tvoří peníze od sponzorů a svaz zajišťuje minimum, jsou vztahy téměř bezproblémové. „Nejhorší to bylo paradoxně v nejmladších kategoriích, kdy skoro o nic nešlo,“ usmívá se Petr Záhrobský mladší.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud