2. března 2019 • 14:26

Zlatý hattrick pro Johaugovou! V Seefeldu vyhrála závod na 30 km

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Norská běžkyně na lyžích Therese Johaugová zkompletovala na mistrovství světa v Seefeldu zlatý hattrick. Po skiatlonu a klasické desítce dnes vyhrála i závod na 30 km volně s hromadným startem a na světových šampionátech slaví i se štafetami desátý titul. Jen tři běžkyně jsou v historii MS úspěšnější.



Za Johaugovou dojela s odstupem 36,8 vteřiny druhá další Norka Ingvild Östbergová, která se tak stala čtvrtou ženou v historii s pěti medailemi z jednoho šampionátu. Bronz získala Švédka Frida Karlssonová.

Češky se nevešly do třicítky. Petra Nováková obsadila 32. místo se ztrátou 8:48,9 minuty, Kateřina Razýmová byla 37. a Sandra Schützová čtyřicátá.

Johaugová stejně jako v úvodu skiatlonu záhy nenechala nikoho na pochybách, kdo vyhraje. Soupeřky s ní vydržely jet necelých pět kilometrů a pak všem utekla. Její náskok narostl skoro k minutě a v závěru si tak mohla dovolit zvolnit.

"Cítila jsem se výborně, chtěla jsem jet od začátku. Nebylo na co čekat. Když jsem měla náskok, tak jsem se uklidnila. Přijela jsem sem pro jedno zlato a mám tři. Je to neuvěřitelné a jsem opravdu šťastná," řekla Johaugová.

Deset a více zlatých medailí z MS má jako čtvrtá běžkyně, a to předloni na šampionátu kvůli dopingovému trestu chyběla. Před ní to dokázaly její krajanka Marit Björgenová (18) a Rusky Jelena Vjalbeová (14) a Larisa Lazutinová (11).

Östbergová získala v Seefeldu stříbro také ve skiatlonu a ve štafetě, bronz brala ve sprintu dvojic a v klasické desítce. Pět kovů na jednom MS měly třikrát Björgenová (2005, 2011, 2013), Vjalbeová (1997) a Finka Marjo Matikainenová (1989).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud