Martin Hašek
5. března 2021 • 09:11

Bezva finta nevyšla. Samková zůstala schválně stát na startu, pak chybovala

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odvážný nápad tentokrát v realitě neklapnul. Snowboardkrosařka Eva Samková v druhém závodě Světového poháru v Bakuriani znovu vyzkoušela svou slavnou fintu, na startu semifinálové rozjížďky si počkala a nechala soupeřky schválně ujet. Manévr opožděného startu ale tentokrát nepomohl a jela tak jen malé finále. SP však stále vede společně s Italkou Moioliovou.



Startovní brána se otevřela a Eva Samková zůstala stát. Až po chvíli se pustila do vřavy semifinálové jízdy. Česká snowboardkrosařka v gruzínském Bakuriani po čtyřech letech zopakovala slavný kousek z německého Feldbergu, kde po opožděném startu využila čisté závodní lajny. Díky tomu získala vyšší rychlost, před cílem všechny soupeřky předjela a vyhrála.

Tentokrát to neklaplo. Samková sice v Bakuriani ztrátu několika metrů, kterou soupeřkám schválně poskytla na startu, rychle dotáhla, pak se ale stejně nevyhnula tlačenici. Ztratila rychlost, což ji stálo postup.

„Teď to nevyšlo. V semifinále jsem udělala moc chyb. S opožděným startem by to vyšlo, kdybych začala dupat dřív v trati, ideálně někdy v půlce, ne až ke konci,“ hodnotila Samková.

Trenér Marek Jelínek taktiku vysvětlil snahou, aby se neopakovala situace ze čtvrtečního semifinále. V něm Samková sice po startu vedla, ale pak o pozici přišla a musela se prodírat zpět.

„Nechtěli jsme, aby Evka byla z prvního místa stejně jako mnohokrát předjeta zezadu nejlepšími holkami na světě, které umí výborně vyvážení se,“ líčil Jelínek. „Proto jsme zvolili opožděný start. Nechtěla před ně, dala si pár brzdiček, udělala pár chyb a na konci byla malinko krátká před poslední rovinkou. To ji stálo rychlost i případný postup do finále.“

Samková pak díky skvělému předjížděcímu manévru na trati vyhrála malé finále a skončila pátá. Italka Michela Moioliová, hlavní konkurentka v boji o vítězství ve Světovém poháru, naopak dojela ve finále poslední a brala tak čtvrté místo.

Před rozhodujícím závodem ve švýcarském Veysonnaz, který se pojede 20. března, tedy mají obě závodnice stejný počet bodů.

„V malém finále jsem si to vynahradila, alespoň to se povedlo. Mám další zkušenost a těším se do Veysonnaz, kde se rozhodne, což bude hezké drama,“ řekla Samková.

„V malém finále udělala perfektní práci. Jsem spokojený, vyzkoušela si spoustu věcí, předvedla spoustu krásných jízd,“ chválil Jelínek.

SP ve snowboardcrossu v Bakuriani (Gruzie):

Muži: 1. Visintin (It.), 2. Koblet (Švýc.), 3. A. Hämmerle (Rak.), 4. Sommariva (It.).

Průběžné pořadí SP (po 5 ze 6 závodů): 1. A. Hämmerle 330, 2. Grondin (Kan.) 268, 3. De Blois (Niz.) 227.

Ženy: 1. Bankesová (Brit.), 2. Trespeuchová (Fr.), 3. Guliniová (USA), 4. Moioliová (It.), 5. Samková (ČR).

Průběžné pořadí SP (po 5 ze 6 závodů): 1. Samková 350, 2. Moioliová 350, 3. Guliniová 282.

V semifinále Eva Samková doplatila na zpožděný start
V semifinále Eva Samková doplatila na zpožděný start

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud