17. ledna 2019 • 17:45

Ledecká mezi elitou! Česká hvězda je v nominaci na sportovního Oscara

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká je v šestičlenné nominaci na sportovního Oscara. Mezi největší světové hvězdy roku 2018 se dostala díky vítězství v paralelním obřím slalomu na snowboardu a šokujícímu triumfu v super-G na lyžích na hrách v Pchjongčchangu. Slavnostní vyhlášení cen Laureus se uskuteční 18. února v Monaku.



Jako první a dosud jediná česká sportovkyně aspirovala na Oscara tenistka Petra Kvitová za rok 2011, kdy vyhrála Wimbledon, Turnaj mistryň i poprvé Fed Cup. Tehdy se dostala nejen do nominace hlavní kategorie sportovkyně roku, ale také byla mezi šesti adepty na ocenění za průlom roku. Sošku však nezískala.

Třiadvacetiletá Ledecká je ve čtvrtek zveřejněné nominaci ve společnosti další lyžařky Mikaely Shiffrinové z USA, jež na olympiádě v Koreji získala zlato a stříbro a také vybojovala velký křišťálový glóbus pro nejlepší sjezdařku Světového poháru.

Ester Ledecká si nasazuje korunu pro Sportovkyni roku, tradiční anketu ovládla naprosto drtivě
Ester Ledecká si nasazuje korunu pro Sportovkyni roku, tradiční anketu ovládla naprosto drtivě

O cenu mezi ženami se dále ucházejí tenistky Rumunka Simona Halepová a Němka Angelique Kerberová, jedna z nejlepších sportovních gymnastek historie Američanka Simone Bilesová a také švýcarská triatlonistka Daniela Ryfová, čtyřnásobná vítězka slavného Ironmana.

Mužskou šestici tvoří majitel Zlatého míče Chorvat Luka Modrič , další fotbalista a mistr světa Kylian Mbappé z Francie, britský šampion formule 1 Lewis Hamilton , světová jednička mezi tenisty Srb Novak Djokovič , hvězda basketbalové NBA LeBron James a světový rekordman v maratonu Keňan Eliud Kipchoge.

Výběr sportovců za jejich mimořádné výkony probíhá ve dvou kolech. V prvním určí šestičlenné nominace v celkem sedmi kategoriích světové legendy a novináři, vítěze pak v tajném hlasování vyberou členové akademie Laureus. Ceny se udělují od roku 2000. Rekordmanem je švýcarský tenista Roger Federer s pěti soškami v hlavní kategorii.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud