21. března 2019 • 04:50

Seřadili jsme 15 NEJ výkonů české zimy: Sáblíková čtyřikrát, ale i bobisté

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
  • Největší výkony českých sportovců v zimní sezoně - dařilo se Evě Samkové, Martině Sáblíkové i Romanu KoudelkoviNejvětší výkony českých sportovců v zimní sezoně - dařilo se Evě Samkové, Martině Sáblíkové i Romanu KoudelkoviFOTO: Koláž iSport.cz

    Hrdinové s puškami na zádech možná neměli úplně skvělou sezonu, zima ale českým fanouškům i tak přinesla spoustu radosti. Skvělý comeback na samotnou špičku předvedla rychlobruslařka Martina Sáblíková, světovou šampionkou se poprvé v kariéře stala snowboardkrosařka Eva Samková, návrat se povedl skokanu na lyžích Romanu Koudelkovi. A upozornily na sebe i v Česku zatím nepříliš tradiční sporty. Tady je žebříček českých zimních úspěchů!

  • 15. Gabriela Capová

    Specialistka na technické disciplíny už během sezony Světového poháru bodovala a to nejlepší si schovala na domácí závod ve Špindlerově Mlýně. Ve slalomu skončila patnáctá, což je její zatím nejlepší výsledek v elitním seriálu.

    Gabriela Capová při Světovém poháru lyžařek ve Špindlerově MlýněFoto Barbora Reichová / Sport

  • 14. Bobisté

    Léta závistivých pohledů všude kolem můžou nechat muži ledového koryta za sebou. Jejich současností je zářivě bílý čtyřbob německé značky Wallner, který týmu pořídil Olymp – Centrum sportu ministerstva vnitra. V Innsbrucku s ním dojeli pátí a v celkovém pořadí SP skončil tým většinou v sestavě Dominik Dvořák, Dominik Suchý, Jan Šindelář a Jakub Nosek sedmý. Dvojbob Dvořák – Nosek byl v celkovém pořadí SP dokonce čtvrtý.

    Dominik Dvořák a Jakub Nosek v závodě SP dvojbobůFoto AP Photo

  • 13. Anna Fernstädtová

    Čeští fanoušci se díky dívce, která se narodila německému tatínkovi a české mamince, učí, co je skeleton. Ještě za Německo byla Anna Fernstädtová na olympiádě šestá. Po podzimním přestupu vyhrála juniorské MS i Interkontinentální pohár. A na mistrovství světa jí ze čtvrtého místa scházelo jen šest desetin sekundy k medaili.

    Česká skeletonistka Anna FernstädtováFoto Jan Kasl/Sport Invest

  • 12. Ester Ledecká – finále SP ve sjezdu

    Rychlost je pro dvojnásobnou olympijskou šampionku přirozené prostředí. V zimě to prokázala třemi výsledky ve sjezdu v nejlepší desítce SP (v Cortině d´Ampezzo osmá, v Lake Louise sedmá a desátá). Opět se probojovala také mezi nejlepší pětadvacítku do finále SP v Andoře.

    Ester Ledecká v paralelním slalomu v Číně upadla a skončila na 5. místě. I přesto nadále vede průběžné pořadí Světového poháruFoto Profimedia.cz

  • 11. Bronzová štafeta biatlonistek

    V lednovém závodě Světového poháru v Oberhofu dotáhla českou štafetu na stupně vítězů především famozní Markéta Davidová na třetím úseku. Tým ve složení Lucie Charvátová, Veronika Vítková, Davidová a finišmanka Eva Puskarčíková se dostal na stupně poprvé od odchodu Gabriely Koukalové.

    České biatlonistky po úspěšné štafetě v německém Oberhofu, kde dojely na nečekaném třetím místěFoto ČTK

  • 10. Kateřina Smutná

    V maratonském seriálu Ski Classics se znovu pořádně ukázala závodnice eD system Bauer Teamu. Vyhrála La Diagonelu, byla druhá na Jizerské 50 a skončila třetí na Vasově běhu.

    Kateřina Smutná patří mezi elitní dálkové běžceFoto Bauer Ski Team

  • 9. Martina Sáblíková - stříbro na ME ve víceboji

    Martina Sáblíková na trati závodu na tři kilometry, který vyhrála o pět desetinFoto ČTK/AP

  • 8. Roman Koudelka - 5. na Turné čtyř můstků

    Stupně vítězů mu zatím odolávají, skokan na lyžích ale i tak slaví velký comeback. V SP byl v sezoně osmkrát v desítce a nejlepší formu měl na Turné čtyř můstků, kde si celkovým pátým místem vyrovnal své maximum z roku 2012.

    Roman Koudelka se raduje po svém skoku v závěrečném závodě Turné čtyř můstků v BischofshofenuFoto AP Photo

  • 7. Markéta Davidová

    Pět trestných minut na MS v Östersundu připravilo nejlepší českou biatlonistku o šanci na malý globus za vytrvalostní závod. I tak ale zažila životní sezonu. V individuálních závodech se čtyřikrát dostala na stupně vítězů, v pořadí vytrvalostního závodu skončila třetí.

    Markéta Davidová předvedla ve stíhačce obdivuhodný výkon, z 20 ran na střelnici ani jednou nechybovala a oproti čtvrtečnímu sprintu se zlepšila o 20 místFoto Petr Slavík (Český biatlon)

  • 6. Ester Ledecká – sběratelka globů

    Přestože vynechala tři závody kvůli únorovému mistrovství světa v lyžování, má sněhová obojživelnice velkou šanci na čtvrtý triumf v řadě v celkovém hodnocení SP paralelního snowboardingu. V paralelním obřím slalomu ani v jednom závodě nescházela na stupních vítězů a třetí triumf ve Světovém poháru v posledních čtyřech letech si zajistila už koncem února v Pekingu.

    Ester Ledecká triumfovala znovu v Pchjongčchangu.Foto Profimedia.cz

  • 5. Martina Sáblíková – vítězka SP na dlouhých tratích

    Tohle je její království. Rychlobruslařka drží vládu nad Světovým pohárem dlouhých distancí neuvěřitelných dvanáct let. Tentokrát jí navíc potvrdila v závěrečném závodě sezony v Salt Lake City světovým rekordem 3:52,027 minuty.

    Rychlobruslařka Sáblíková zajela na MS ve víceboji světový rekord na 3000 m 3:53,31. O tři setiny překonala výkon Kanaďanky Klassenové z roku 2006Foto Profimedia.cz

  • 4. Eva Samková – vítězka Světového poháru

    Byla to sezona jako z pohádky! Usměvavá snowboardkrosařka za celou sezonu nespadla ze stupňů vítězů a v závěrečném závodě ve Veysonnaz uhájila v přímém souboji s Američankou Jacobellisovou svůj druhý křišťálový globus, první získala v roce 2017.

    Eva Samková skončila třetí v závodu Světového poháru v německém Feldbergu.Foto Profimedia.cz

  • 3. Martina Sáblíková – mistryně světa ve víceboji

    V Calgary zažila rychlobruslařka dokonalý výkon. Nejdřív výkonem 3:53,31 minuty na trojce překonala legendární světový rekord Kanaďanky Klassenové, který trval dlouhých třináct let. Pak vylepšila svůj sedm let starý výkon na pětce časem 6:42,01 a pomohla si tak ke zlatu ze světového šampionátu ve víceboji. Byl to její jubilejní dvacátý titul mistryně světa.

    Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila na Světovém poháru v Heerenveenu třetí místo v závodu na 3000 metrů a třetí je i v průběžném pořadí seriálu na dlouhých tratíchFoto ČTK

  • 2. Eva Samková – mistryně světa

    Zářivě sluneční den v Solitude jí oslavil jako suverénní světovou šampionku. Někdejší zlatá snowboardkrosařka ze Soči na tenhle titul čekala celou kariéru a teď si ho vzala s přehledem jako razítku na jednu ze svých životních sezon.

    Mistryně světa ve snowboardcrossu Eva Samková na tiskové konferenci v Praze po příletu ze světového šampionátu v americkém SolitudeFoto ČTK

  • 1. Martina Sáblíková – dvojnásobná mistryně světa

    Na světovém šampionátu na jednotlivých tratích v Inzellu se rychlobruslařka s gongem vrátila na vrchol. Po triumfu v závodě na 3000 metrů sebrala zlato i v závodě na 5000 metrů a odolala i skvělému výkonu Nizozemky Esmee Visserové. Na pětce získala bezprecedentní desáté zlato.

    Martina Sáblíková se z úspěšného zámořského turné vrátila domůFoto Martin Sekanina (Blesk)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud