20. června 2018 • 13:37

Kaderka se drsně pustil do Valachové: Byla ministryní lží a slibů!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisový boss Ivo Kaderka na valné hromadě České unie sportu drsně zaútočil na bývalou ministryni školství, mládeže a tělovýchovy Kateřinu Valachovou. „Způsobila totální chaos, finanční krizi, že se sport stal toxickým prostředím, že jeho představitelé, kteří shánějí pro sport peníze, jsou pro veřejnost kontroverzní hovada,“ hřímal Kaderka a vyzval Valachovou k veřejné omluvě a vyvození osobní zodpovědnosti.



Tehdejší ministryně Valachová vloni zrušila už vypsané dotační programy, čímž se velká část sportovních svazů ocitla na dlouhé měsíce bez prostředků. Programy pak vypsala znova za podmínek, s nimiž většina svazů nesouhlasila. V důsledku dostal sport méně prostředků oproti původnímu plánu a navíc se zpožděním. Na dnešní valné hromadě ČUS za to současná poslankyně Valachová schytala tvrdou kritiku.

„Dělala si, co chtěla. Zničila všechno, co fungovalo, přivedla sport na pokraj bankrotu. I tak silný jako tenisový svaz si musel vzít úvěr pěti milionů, aby přežil,“ zlobil se Kaderka. „A výsledek? Paní Kateřina Valachová chodí po parlamentu, je placena z peněz daňových poplatníků, usmívá se jako Panenka Marie, třikrát týdně je v televizi a říká nám, jak bychom měli žít. Mně ta situace připadá neuvěřitelná.“

Kaderka označil Valachovou za ministryni chaosu, lží a slibů. Sportovní funkcionáři vyčítají Valachové loňské nevyplacení slíbených záloh z programu na podporu svazů, způsob vyhlášení nových dotačních programů poté, co ty původně vyhlášené zrušila, nebo opožděné vyplacení prostředků pro děti a mládež.

Valachová na podobné výtky reagovala už v březnu na facebooku.

„Moje rozhodnutí zastavit dočasně posílání peněz daňových poplatníků různým sportovním svazům a organizacím bylo v dané situaci jediné správné. Mojí povinností bylo především zabránit tomu, aby byly veřejné prostředky vynaloženy nehospodárně a v rozporu se zákony a dalšími předpisy. Každý zodpovědný člen vlády by v takové situaci měl jednat naprosto stejně,“ uvedla tehdy Valachová.

I dnes odmítla jakékoliv výzvy k omluvě.  "Je to absurdní, já se nesnažila ovlivňovat dotace," napsala ČTK Valachová, která je nyní poslankyní za ČSSD.

Představitelé sportovního prostředí Valachové vyčítají, že se kvůli jejím zásahům do dotačních programů ocitly svazy ve finanční krizi a sport oproti původním plánům přišel o stovky milionů korun.

„Začala sympatickou snahou, ale následovalo totální nezvládnutí agendy sportu. Mysleli jsme si, že největší odklonění peněz udělal ministr Liška, který sportu vzal 300 000 milionů. Valachová nechala odklonit miliardu a 300 milionů. Připravila český sport o miliardy,“ řekl místopředseda ČUS Marek Hájek.

Ze své náměstkyně udělala prašivého psa

Podle předsedy ČUS Miroslava Jansty způsobilo loňskou finanční krizi sportu jednání Valachové, nikoliv zásah policie, která obvinila jeho a generálního sekretáře organizace Jana Boháče z porušení pravidel veřejné soutěže o státní dotace.

„Stát dlouhodobě podcenil oblast financování sportu a právě ve funkčním období Kateřiny Valachové se celý systém zhroutil,“ uvedl Miroslav Jansta. „Stav na ministerstvu a stav státních dotací sportu nezpůsobila dotační kauza, ale špatné manažerské schopnosti bývalé ministryně Kateřiny Valachové.“

Valachová si ve svém březnovém vyjádření stála na svém.

„Pokud byla poctivost sportovního prostředí na úrovni svazů zpochybněna, jiná reakce naprosto nepřicházela do úvahy. Chápu, že pan Jansta, jako příjemce dotací a veřejných peněz, to vidí jinak, ale tato věc je - myslím - naprosto jednoznačná,“ uvedla Valachová.

Manažeři ČUS se vloni ohradili proti ministerstvem navrženému rozdělení částek v dotačním programu na podporu střešních organizací. Úředníci, v rozporu s doporučením expertní komise, České unii sportu přiznali jen 48 milionů korun určených na financování servisních pracovišť v regionech místo 60 milionů.

„Obvinění ČUS je v některých bodech absurdní. Za obvinění mohou netransparentní podmínky nastavení dotací ministryně Valchové,“ řekl Hájek.

Kaderka kritizoval údajné chování Valachové ke své bývalé náměstkyni Simoně Kratochvílové , která byla v kauze také obviněna.

„Když pobývala ve vazbě, paní náměstkyni Kratochvílové zemřel otec, ona nemohla ani na jeho pohřeb. Tyto dvě spolupracující státní úřednice si byly hodně nablízko, dokonce sdílely jeden byt. Hodila ji přes palubu jako prašivého psa,“ řekl Kaderka před delegáty valné hromady.

Tenisový funkcionář také veřejně vyzval Valachovou, aby uvedla, jestli někdy byla v bytě na Senovážném náměstí, kde se Kratochvílová s fotbalovým funkcionářem Miroslavem Peltou domlouvali na rozdělování dotací.

„Já se ptám: Paní Kateřino Valachová, byla jste vy, osobně, někdy v tomto bytu na Senovážném náměstí? Pakliže nám odpovíte, tak odejdete z politiky. Jsou důkazy, že v tom bytu jste byla,“ uvedl Kaderka.

Ministryně školství Kateřina Valachová opět komentovala okolnosti vyšetřování zneužívání dotací pro sport. Mezi obviněnými je i šéf fotbalu Miroslav Pelta.
Ministryně školství Kateřina Valachová opět komentovala okolnosti vyšetřování zneužívání dotací pro sport. Mezi obviněnými je i šéf fotbalu Miroslav Pelta.

Sport nemá peníze, členové národní rady odstupují
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud