17. srpna 2019 • 11:53

Úžasný úspěch. Lezec Kříž byl na MS dvanáctý, pak vydřel senzační stříbro

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sportovní lezec Jan Kříž získal na mistrovství světa v Hačiodži stříbro v závodech na rychlost a má první medaili ze světového šampionátu dospělých. Ve vyřazovacích bojích prohrál na patnáctimetrové stěně až ve finále, v němž těsně nestačil na Itala Ludovica Fossaliho. Mistr světa v lezení na obtížnost Adam Ondra skončil na 58. místě a kvalifikoval se do kombinace, v níž obhajuje stříbro.



"Udělal jsem si osobák časem 7,86, což je na mne celkem dobrý výkon (i když ve srovnání s nejlepšími je to dost pomalé). Velká gratulace stříbrnému krajanovi Janu Křížovi," napsal Ondra na instagramu. 

Třiadvacetiletý Kříž postoupil z kvalifikace jako dvanáctý. V osmifinále vyřadil Číňana Lung Cchaa, ve čtvrtfinále zdolal obhájce titulu a světového rekordmana Íránce Rezu Alipúra a v semifinále si poradil s Rusem Stanislavem Kokorinem, který nakonec obhájil bronz. Mezi ženami triumfovala Polka Aleksandra Miroslawová.

Juniorský mistr světa z roku 2014 Kříž, jemuž ve světovém žebříčku patří devátá příčka, vylepšil loňské osmé místo z Innsbrucku. V rychlosti se postaral o třetí českou medaili z MS po Milanu Benianovi a Liboru Hrozovi, kteří rovněž získali stříbro v letech 1995 respektive 2012. Celková česká bilance je šest zlatých, deset stříbrných a čtyři bronzové medaile.

Při lezení na rychlost zdolávají závodníci na 15 metrů vysoké stěně cestu, která je unifikovaná světovou lezeckou federací. Na olympijské hry v Tokiu, kde bude mít sportovní lezení premiéru, se kvalifikuje sedm nejlepších z kombinace.

Mezi 20 postupujících se Ondra kvalifikoval z druhého místa, lepší součin všech tří disciplín měl pouze japonský mistr světa v boulderingu Tomoa Narasaki. Křížovi postup unikl o dvě příčky. V pondělním semifinále se začne od nuly, osm nejlepších se kvalifikuje do středečního finále.

Adam Ondra během semifinále
Adam Ondra během semifinále

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud