18. října 2020 • 18:50

Demonstrace skončila fiaskem, co na ní zaznělo? Fotbal i hokej se distancují

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mělo jít o pokojný protest a vyjádření nesouhlasu s přerušením (nejen) sportu v zemi. Dopadlo to bohužel úplně jinak. Demonstrace proti vládním opatřením, které se na Staroměstském náměstí zúčastnili i fotbaloví a hokejoví fanoušci, v neděli skončila potyčkami s policií. Vzduchem létaly dlažební kostky či odpadkové koše, těžkooděnci museli použít vodní děla i slzný plyn.



Státní hymna, spousta českých vlajek a hlasitý potlesk. Tak v centru Prahy začala ve dvě odpoledne demonstrace, na kterou přišlo výrazně víc než povolených 500 lidí. Podle odhadů magistrátu až dva tisíce. Předepsané rozestupy a rozdělení do skupinek maximálně po dvaceti zůstaly pouze na papíře, roušku většina účastníků měla jen na krku nebo vůbec.

Zástupci tvrdých jader fotbalových a hokejových kotlů na akci pořádané Hnutím občanské nespokojenosti nejprve přednesli, co se jim na aktuální situaci nelíbí.

 

„Vyjadřujeme podporu klubům, které vynaložily nemalé finanční prostředky k tomu, aby se mohlo hrát. Znamenalo to každotýdenní testování, omezení kapacity stadionů a nákladná byla i další opatření. Přesto jim bylo znemožněno pokračovat v již rozehraných sezónách. Žádáme po vládě, aby jednala o kompenzacích, 500 milionů pro sport klubům nestačí,“ promluvil na pódiu za všechny příznivce muž s přezdívkou „Oskar“ z tábora opavského SFC.

Demonstrace na Staroměstském náměstí skončila potyčkami fanoušků s policií
Demonstrace na Staroměstském náměstí skončila potyčkami fanoušků s policií

Klubové symboly až na výjimky k vidění nebyly, fanoušci přišli v černých barvách. Jedním z hlavních řečníků byl taky boxer Ondřej Pála. „Díky, že jste přišli a svým chováním nikomu nedali záminku, aby to dopadlo jako na Slovensku,“ říkal poté, co policie nařídila demonstraci krátce po třetí hodině předčasně ukončit kvůli překročení počtu účastníků.

Jenže… Bratislavský scénář, kde policie o den dřív musela agresivní fanoušky rozehnat za použití donucovacích prostředků, se brzy naplnil i v Praze.

Hooligans místo rozchodu začali odpalovat pyrotechniku a opakovaně skandovali pokřik „je*at Prymulu“ na adresu ministra zdravotnictví. Na rohu Kaprovy ulice pak začal fyzický konflikt. Fanoušci se snažili prorazit policejní kordon a na těžkooděnce létaly odpadkové koše, dlažební kostky i petardy. Nejvyhrocenější potyčky trvaly přibližně hodinu, policie postupně použila slzný plyn i vodní děla, aby se situace uklidnila.

Část demonstrantů policisté zadrželi, dalších bezmála 50 lidí navíc zatkli už před akcí, protože u sebe měli zbraně a pyrotechniku. „Na místě by mělo být zhruba 20 zraněných osob, jde i o policisty,“ uvedla pak mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Demonstraci hromadně odsoudili politici v čele s premiérem Andrejem Babišem. „Teď, když máme před sebou dva nejtěžší a nejsložitější týdny pro zvládnutí epidemie, tihle lidé jen zaměstnávají zdravotníky, záchranáře a policii, prostě profese, které potřebujeme fakt na úplně jiné činnosti,“ napsal na Twitteru.

Od dění na Staroměstském náměstí se distancovala Ligová fotbalová asociace a prostředníctvím Josefa Řezníčka už dříve také extraligové kluby. Z fotbalových celků se konkrétně ozval liberecký Slovan. „Děkujeme všem našim fanouškům a fanouškovským skupinám, které se neúčastnily toho, co se dnes dělo na Staroměstském náměstí v Praze a nespojovaly s tím jméno našeho klubu,“ stojí na Twitteru Severočechů.

A sportu tahle akce zkrátka vůbec nepomohla…

PROHLÁŠENÍ LIGOVÉ FOTBALOVÉ ASOCIACE

„Ligová fotbalová asociace se distancuje od násilné formy protestů, které jsou spojovány s radikálními fotbalovými fanoušky. LFA je po řadu měsíců v úzké komunikaci s Ministerstvem zdravotnictví a dalšími státními autoritami ohledně tématu nemožnosti pořádat fotbalová utkání a věří, že stejně jako v minulých měsících dokáže nejvyšší státní činitele a epidemiology přesvědčit o svých argumentech směrem k znovuzahájení profesionálních soutěží pomocí věcného dialogu, a nikoliv násilným vynucováním.“

Vstoupit do diskuse
8
Články odjinud


Články odjinud