23. listopadu 2020 • 17:30

Třetí stupeň může vrátit nižší soutěže. Testování profesionálů? Není jisté, co dál

Autor: ČTK, pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud bude v Česku pokračovat příznivý vývoj epidemiologické situace a rizikové skóre se udrží na třetím stupni, přinese to nejen otevření obchodů pro vánoční nákupy, ale také obnovení amatérských sportovních soutěží a tréninků. Matice PES počítá rovněž s volnějším režimem pro fungování profesionálních soutěží, ale zatím není jasné, zda a případně jakým způsobem bude nadále nutné pravidelné testování na koronavirus.



S obnovením amatérských soutěží bez diváků ve třetím stupni počítá tabulka PES z dílny ministerstva zdravotnictví. Rizikové skóre kleslo na hodnoty pro třetí stupeň dnes a musí tam vydržet alespoň týden, aby na to vláda zareagovala uvolněním opatření.

Pak se budou moci konat soutěže a zápasy registrovaných sportovců napříč odvětvími. Všichni včetně dětí a mládež budou také moci začít trénovat. „V rámci přípravy na vnitřním sportovišti může být na jedné sportovní ploše jeden tým nebo jedna skupina sportovců, na venkovním sportovišti na jedné ploše dva týmy nebo dvě skupiny sportovců,“ uvedla na dotaz ČTK Národní sportovní agentura (NSA), jejíž zástupci s ministerstvem zdravotnictví vyjednávají konkrétní podmínky.

Zatím není jasné, jak velké budou moci tréninkové skupiny být. V oddílech se připravuje společně v jednom týmu obvykle více lidí než deset, což by měl být ve třetím stupni limit pro hromadné akce uvnitř. NSA proto jedná o jeho zvýšení pro společné tréninky.

Všechny soutěže od třetí ligy níže byly v Česku do konce roku přerušeny
Všechny soutěže od třetí ligy níže byly v Česku do konce roku přerušeny

PES počítá ve třetím stupni také se zmírněním podmínek pro profesionální soutěže, které nyní fungují jen na výjimky ve specifickém režimu. Mimo jiné je nezbytné plošné testování PCR testy. „Zatím není jasné, jestli ve třetím stupni PES budou moci profesionální soutěže fungovat bez testování, protože se jedná o možnosti využívání levnějších a rychlejších antigenních testů,“ doplnila k dalšímu postupu NSA.

Ve třetím stupni se otevřou také fitness centra s dodržováním dvoumetrových rozestupů a omezením na jednoho člověka na 15 metrů čtverečních, které nyní platí v obchodech. Skupinové lekce budou moci být za účasti devíti cvičících a jednoho lektora.

NSA jedná o režimu fungování bazénů a saun. PES totiž počítá s tím, že by v nich mohlo být maximálně deset lidí najednou, což prakticky otevření bazénů znemožňuje.

Česko se dnes začalo řídit opatřeními pro čtvrtý rizikový stupeň. Kdy nastane další uvolnění, není jasné. Obecná strategie počítá s tím, že musí nižší hodnota trvat týden a vyhodnocuje se od středy do středy. Ve čtvrtek nebo v pátek pak vláda opatření vyhlásí a od pondělka platí. Tím by bylo uvolnění možné nejdříve od 7. prosince.

V souvislosti s otevřením všech obchodů a restaurací ale ministr Karel Havlíček hovoří i o 30. listopadu. Opatření ve sportu by se každopádně měla uvolnit okamžitě, jakmile začne třetí stupeň platit.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud