18. února 2021 • 12:49

Výdělky českých hrdinek: Muchová strčí do kapsy i Ledeckou s Davidovou

Autor: jj, nit, ivp
Vstoupit do diskuse
4
  • Karolína Muchová si v Austrálii vydělala řádově víc než další české hvězdy začátku rokuKarolína Muchová si v Austrálii vydělala řádově víc než další české hvězdy začátku rokuFOTO: koláž iSport.cz

    Začátek roku 2021 rozsvítily výrazné české úspěchy a většinou je mají na svědomí ženy. Markéta Davidová se stala mistryní světa v biatlonu, Ester Ledecká zazářila na mistrovství světa mezi alpskými lyžařkami a Martina Sáblíková zůstává jistotou rychlobruslařských medailí. Na odměnách ale suverénně nejvíc vydělala tenistka Karolína Muchová, semifinalistka Australian Open. Podívejte se na přehled. 

  • MARTINA SÁBLÍKOVÁ: 85 000

    Rychlobruslařská šampionka skončila na MS v nizozemském Heerenveenu druhá v závodě na 3000 metrů, čímž si vydělala 4000 dolarů (85 000 korun). Páté místo na její oblíbené pětce nevyneslo nic, protože na šampionátu se prémie přidělovaly jen medailistkám. Sáblíková strávila v hygienické bublině ve slavné hale Thialf dlouhých pět týdnů. Hned na úvod získala bronzovou medaili na ME ve víceboji, za což dostala 3000 dolarů (63 750 korun). Následovaly dva víkendy Světového poháru, kde závodila na patnáctistovce a trojce. Na stupně vítězů se sice nepodívala, za celkové páté místo na trati 3000 metrů ale dostala 1350 dolarů (28 688 korun). V souhrnu si tak z Nizozemska přivezla v přepočtu asi 180 000 korun.

    Martina Sáblíková na trojce na úvod MS rychlobruslařek na jednotlivých tratíchFoto ČTK/AP

  • ESTER LEDECKÁ: 570 000

    Sněhová obojživelnice zažívá finančně úspěšnou zimu. Ve Světovém poháru si na prize money v přepočtu vydělala už 2,8 milionu korun, což ji řadí na deváté místo. Na MS v Cortině d´Ampezzo si za dvě čtvrtá místa ve sjezdu a super-G přišla dohromady na 24 000 švýcarských franků, v přepočtu přibližně 570 000 korun. Na světovém šampionátu se rozdělují prémie jen šesti nejlepším, takže osmým místem v alpské kombinaci nevydělala nic. STR většinu prostředků investuje zpět do provozu svého týmu. „Každý měsíc musím vygenerovat pro tým 1,2 milionu korun na výplaty. Všem platím hotely, dopravu, letenky, jídlo, pití, permice. Kupuju snowboardy, časomíru, vrtačky, vysílačky, tyče, platím si rolbování, preparaci a oplocení kopce,“ vypočítala Ledecká v nedávném rozhovoru pro magazín iSport LIFE.

    Ester Ledecká po dojezdu slalomu v rámci kombinace na MSFoto ČTK / AP / Marco Tacca

  • MARKÉTA DAVIDOVÁ: 645 000

    Čerstvá mistryně světa v biatlonu po úvodním nevydařeném sprintu i stíhačce vyplenila slovinskou Pokljuku ve vytrvalostním závodě. Neudělala na střelnici ani jednu chybu a získala svou první zlatou medaili z vrcholné akce v životě. Jen tímto triumfem si zajistila prize money v hodnotě 25 tisíc euro, čili v přepočtu 645 000 korun. Částky však podléhají zdanění, podle země, kde se závodí, v Česku ze všech prémií navíc odvádí i na sociální a zdravotní pojištění. Přesto nemusí být tato suma u Davidové z letošního mistrovství světa zdaleka konečná. V případě umístění do top 6 se štafetami nebo do top 20 v závěrečném závodě s hromadným startem, si může přijít na další stovky, tisíce nebo klidně desetitisíce eur.

    Markéta Davidová se zlatou medailí z vytrvalostního závodu Markéta Davidová se zlatou medailí z vytrvalostního závoduFoto Reuters

  • KAROLÍNA MUCHOVÁ: 14 000 000

    Nejlepší tenistky se pravidelně umisťují v čele žebříčku nejlépe vydělávajících sportovkyň světa a grandslamové turnaje jsou významným zdrojem příjmů. Za pět vyhraných utkání a výpravu až do semifinále Australian Open vydělala Karolína Muchová 850 000 australských dolarů, zrhuba 14 milionů korun.  A to jsou ještě letos odměny pro tenistky i tenisty v posledních kolech oproti minulým sezonám ponížené ve prospěch těch, kteří skončí na turnaji brzy.

    Na lednovém turnaji v Abú Zabí, z něhož se ve druhém kole odhlásila kvůli nachlazení, přidala Muchová 4100 amerických dolarů, tj. 88 000 korun. Za čtvrtfinále Gippsland Trophy, přípravného turnaje v Melbourne, kde po dvou výhrách odstoupila kvůli bolesti břišního svalu, připsala dalších 8770 amerických dolarům, v přepočtu tesdy 188 000 korun.

    Podle manažera Tomáše Petery je Muchová před podpisem na české poměry vysoké smlouvy se sponzorskou společností, největší zdroj jejích příjmů prý ale bude vždy ležet na kurtu. „Tím, že je Češka, tak marketingově nikdy žádné obří peníze nevydělá. Vždycky je vydělá na kurtu,“ tvrdí Petera. 

    Karolína Muchová se raduje z dobrého míčku v semifinále Australian Open Karolína Muchová se raduje z dobrého míčku v semifinále Australian OpenFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud