Martin Hašek
10. dubna 2021 • 19:17

Ministr obrátil, sport od pondělí zase NE. Kocourkov, reagují svazy

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen se český sport nadechnul v naději, už musí opět přes ústa uvazovat dusící masku. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger ještě v pátek potvrdil, že od pondělka bude moct až dvacet lidí sportovat pod širým nebem. V sobotu ale úplně otočil. Chce navrhnout vládě, aby se venku a uvnitř mohli nadále setkávat jen dva lidé. Pro dětský a amatérský spor to znamená katastrofu. „Stát si dělá z lidí blázny,“ reagoval Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů.



Slovo nového ministra zdravotnictví ohledně uvolnění podmínek pro amatérský sport vydrželo jeden den. Sportovní kluby po celé zemi se na základě mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, jehož platnost ještě v pátek sám nový šéf resortu Petr Arenberger potvrdil, začaly připravovat na návrat k tréninkové činnosti. O pár desítek hodin je ale všechno jinak.

Česká televize uvedla, že Arenberger navrhne v pondělí vládě, aby se venku a uvnitř mohli nadále setkávat jen dva lidé.

„Sportovce bych chtěl oslovit, chtěl bych se jim velmi omluvit za tohle řešení,“ řekl Arenberger v České televizi.

Český sport ale v současnosti není naladěn na vydávání odpustků. Jeho představitelé dlouhé měsíce vedou boj za to, aby politici v bohulibé snaze potírat epidemii brali vážně i drtivé důsledky, které národu a zejména mladé generaci hrozí kvůli omezení sportování. Principálové sportu si hodně slibovali od plánované schůzky s ministrem Janem Blatným. Než k ní mohlo dojít, šéf resortu byl odvolán a jeho nástupce se uvedl překvapivým veletočem.

„Sportovní svazy a kluby se v současné době ocitly v naprostém chaosu. Během pátečního dne se začaly intenzivně připravovat na tréninky a organizované činnosti, aby pak musely rodiče zase obvolávat a vše rušit,“ bouří se Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů ČR. „Tohle je Kocourkov a ať se nikdo nediví, že lidi odmítají disciplínu, když si z nich dělá stát blázny. Když už děti smějí ven a do školy, tak se budou shromažďovat nekontrolovaně, neorganizovaně a s daleko většími následky.“

Arenberger přiznal, že podlehl tlaku Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), která proti plánovanému rozvolnění ostře protestovala. Skupina vedená epidemiologem a členem Rady vlády pro zdravotní rizika Petrem Smejkalem upozornila na to, že umožnění setkávání až deseti lidí uvnitř a dvaceti venku může být epidemickým rizikem.

„Vycházíme jak z pandemického zákona, tak z dalších zákonů, které jsou zaměřené na lidské zdraví. Tyto zákony nám umožňují takové opatření,“ tvrdí Arenbeger.

Sportovní prostředí se nevzdává a dál lobbuje za to, aby bylo především dětem a mládeži povoleno organizované sportování v režimu do dvaceti osob.

„Už teď stejně probíhají živelné aktivity na sportovištích nebo se stačí podívat, jak to vypadá v parcích či na hřištích, kde jsou namačkané rodiče s dětmi. Mohou nám epidemiologové vysvětlit, jakou hrozbu představují venkovní organizované tréninky dětí, když se budou dodržovat veškerá opatření?“ ptá se předseda ČUS Miroslav Jansta. „Děti už nutně potřebují mít jiný program než pouze školu! Chceme kontrolované a organizované tréninky namísto živelného pobíhání po hřištích a shlukování dětí v ulicích.“

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud