Štěpán Filípek
Premium
23. června 2021 • 11:45

Padla šéfka Antidopingového výboru, Károlyi rezignoval. Známe zájemce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na vrcholu začalo pořádně foukat... Nový šéf Národní sportovní agentury Filip Neusser rozjel personální výměny, jedna z nich dopadla na Antidopingový výbor – stěžejní instanci v boji s dopingem. Ředitelka Petra Volková o místo přišla, do „konkurzu“ na jejího nástupce se přihlásilo pět zájemců: právníci zvenčí i z řad lidí se zkušeností z výboru. Na jednu ze svých pozic pak rezignoval doposud velmi vlivný muž českého sportu Alexander Károlyi.



Když Neusser vystřídal nevýrazného Milana Hniličku v křesle šéfa Národní sportovní agentury (tedy instituce, jež po ministerstvu školství převzala patřičnou agendu), bylo zřejmé, že to zasáhne hlouběji do obsazení vyšších funkcí.

Ostatně, dalo se to očekávat i v případě, že by Neusser uspěl v boji s Miroslavem Kejvalem o pozici předsedy Českého olympijského hnutí. Muž, kolem kterého se soustředila Kejvalova opozice, však ve sportovní hierarchii poskočil ještě o stupeň výš.

Mezi jeho první kroky patřilo hledání nových spolupracovníků na nejrůznějších postech. „Při mém nástupu jsem slíbil, že na veškerých vedoucích pozicích budou působit lidé, kteří vzešli z otevřených výběrových řízení,“ vysvětlil Neusser. Týkalo se to v první řadě jeho místopředsedů v NSA, v neposlední však i funkce předsedy Antidopingového výboru, jehož je agentura zřizovatelem. Proto skončila Volková.

Ta do čela úřadu nastoupila teprve nedávno, loni v květnu. Ve výboru působila coby právnička již tři roky, v minulosti pracovala pro fotbalovou asociaci či Český olympijský výbor.

Velký rozhovor: Šéf NSA Neusser o Babišovi, revoluci ve sportu i vztazích s ČOV a Janstou
Video se připravuje ...

Zvlášť v poslední době eskalovalo napětí mezi ADV a Rozhodčí komisí ČOV, jež přišla o statut poslední instance v dopingových případech na území Česka. A také výhrady od sportovních právníků jako Jana Šťovíčka, ale i Markéty Vochoska Haindlové či Liběny Šrámkové.

Ti poukazovali na pochybnosti jak ohledně ustavení Arbitrážní komise NSA, jež se stala posledním orgánem v dopingových případech, její nezávislosti a propojení s ADV či o krocích výboru v konkrétních kauzách. Mnohé se při tom dotýkaly jejich klientů.

Volková měla možnost zúčastnit se výběrového řízení, ale neučinila tak. Kdo se tedy uchází o její místo? „Mohu potvrdit, že se do výběrového řízení přihlásilo pět uchazečů, ale jejich jména ze zákona uvádět nemůžeme,“ řekl tiskový mluvčí NSA Jakub Večerka.

Podle informací Sportu z několika zdrojů by mezi nimi měli být

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud