5. července 2022 • 16:48

Boj o Ukrajinu a sport ONLINE: IIHF zamítla odvolání Ruska a Běloruska

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
65
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vojenská invaze Ruska na Ukrajinu vyvolává bouřlivé reakce. Výrazně zasahuje také do světa sportu. Reakce sledujeme na iSport.cz ONLINE.



ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 18. 5. 2022
9:28
18. 5. 2022
Fotbal

Ukrajinská fotbalová reprezentace vyhrála i druhý přípravný zápas, ke kterému nastoupila po únorovém vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. V úterním utkání s italským prvoligovým Empoli zvítězila 3:1 a navázala na výhru 2:1 nad Mönchengladbachem z minulého týdne.

Ukrajince, kteří nastoupili v dresech s nápisem "Společně pro Ukrajinu", poslal po necelé půlhodině hry do vedení Roman Jaremčuk. Těsně před poločasem vyrovnal Andrea La Mantia, hned po přestávce ale rozhodli dalšími dvěma trefami Oleksandr Karavajev a Oleksandr Pichaljonok, jenž se trefil i při svém debutu v národním týmu proti Borussii.

Zprávy ze dne 17. 5. 2022
11:30
17. 5. 2022
Rusko

Ruští členové Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se mohou navzdory invazi na Ukrajinu zúčastnit zasedání výkonného výboru v tomto týdnu. Zatímco pro ruské sportovce MOV vydal doporučení vyloučit je ze šampionátů a většina federací k tomu přistoupila, pro funkcionáře zákaz neplatí. Podle mluvčího Marka Adamse nejsou totiž reprezentanty své země.

Rusko má v současné době dva členy MOV - bývalou olympijskou vítězku ve skoku o tyči Jelenu Isinbajevovou a předsedu národního tenisového svazu Šamila Tarpiščeva. Vitalij Smirnov je čestným členem.

Po únorovém začátku války na Ukrajině MOV doporučil sportovním federacím vyloučení ruských sportovců z mezinárodních soutěží i odebrání zemi pořadatelství akcí. Vůči Ruskému olympijskému výboru ale žádné sankce nevyhlásil.

Zprávy ze dne 13. 5. 2022
12:08
13. 5. 2022
Fotbal

Nejlepší čtyři kluby ruské fotbalové ligy podaly kvůli vyloučení ze soutěží UEFA odvolání ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne. Informovala o tom agentura AP. Už jistý mistr Zenit Petrohrad, Soči a moskevské kluby Dynamo a CSKA by byly za normálních okolností dvě kola před koncem ligového ročníku na pohárových příčkách, kvůli trestu za ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu se ale s nimi v příští sezoně evropských soutěží nepočítá.

Ruské kluby byly po únorové invazi vyloučeny z evropských pohárů a nesmějí startovat ani v příštím ročníku soutěží UEFA. Mužská reprezentace přišla o možnost probojovat se z baráže na mistrovství světa v Kataru, ženy budou chybět na červencovém mistrovství Evropy v Anglii.

Zprávy ze dne 12. 5. 2022
10:01
12. 5. 2022
Ukrajina

Ukrajinská fotbalová reprezentace odehrála první zápas od únorového vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. V přípravném utkání v Mönchengladbachu zvítězila nad domácí Borussií 2:1. Zápas sledovalo přes 20 tisíc diváků, výtěžek půjde na pomoc obětem války na Ukrajině. Hráči nastoupili k utkání s transparentem s nápisem „Zastavte válku“. Ukrajince poslal do vedení v deváté minutě jednadvacetiletý záložník Šachtaru Doněck Mychajlo Mudryk, který v národním týmu debutoval. Krátce nato vyrovnal Conor Noss. Ukrajina zvítězila zásluhou gólu dalšího debutanta Oleksandra Pichaljonoka z Dněpru, který rozhodl v 82. minutě.

Zprávy ze dne 9. 5. 2022
14:37
9. 5. 2022
Hokej

Švýcarští hokejisté nahradí ruskou reprezentaci na turnajích Euro Hockey Tour v příštích dvou sezonách. V seriálu doplní tradiční účastníky Česko, Švédsko a Finsko. Ve Švýcarsku se bude v letošním i příštím roce konat turnaj v prosincovém termínu, který byl doposud vyhrazen Rusku. O podpisu smlouvy dnes informoval Český svaz ledního hokeje v tiskové zprávě.

V příštích dvou letech zůstane zachováno tradiční pořadí turnajů. V listopadu se bude hrát ve Finsku, v prosinci ve Švýcarsku, v únoru ve Švédsku a generálka na mistrovství světa se bude konat v Česku. V roce 2023 se bude tuzemský turnaj hrát na konci dubna, v roce 2024 na začátku května.

Zprávy ze dne 6. 5. 2022
8:03
6. 5. 2022
Hokej

Juniorské mistrovství světa v hokeji v roce 2023, o jehož pořadatelství kvůli invazi na Ukrajinu přišlo Rusko, se uskuteční v kanadských městech Halifaxu a Monctonu. Informovala o tom Mezinárodní hokejové federace.

IIHF už v únoru Rusko vyloučila z letošního světového šampionátu a pozastavila účast jeho reprezentací na všech akcích. Stejně bylo potrestáno i Bělorusko, které se na útoku na Ukrajinu podílí.

Zprávy ze dne 2. 5. 2022
19:10
2. 5. 2022
Fotbal

Ruské fotbalové týmy nesmí kvůli invazi své země na Ukrajinu startovat v příštím ročníku soutěží UEFA. Na červencovém mistrovství Evropy žen v Anglii se místo ruských reprezentantek představí Portugalky, které s nimi prohrály v play off. Rozhodl o tom dnes výkonný výbor Evropské fotbalové unie. Znamená to, že v další sezoně evropských pohárů budou chybět ruské kluby. Mužská reprezentace přijde o účast v Lize národů, kde měla hrát ve skupině B2 s Islandem, Izraelem a Albánií. Ruské fotbalistky nebudou moct usilovat o postup na světový šampionát v příštím roce.

Zprávy ze dne 2. 5. 2022
15:15
2. 5. 2022
Hokej

Finští a švédští hokejisté, kteří budou v nadcházející sezoně působit v KHL a dalších ruských soutěžích, nebudou nominováni do reprezentačních týmů. Dnes o tom informovali zástupci národních svazů obou zemí. „Postoj finského svazu je jasný. Hráči působící v Rusku nebudou v příští sezoně hrát za národní tým,“ citovala prohlášení agentura Reuters. Ke stejnému postoji se kloní i švédský svaz, oficiální oznámení chce ale zveřejnit až po skončení sezony. „Zatím můžeme říct jen to, že žádný z hráčů, který se zapojil do play off KHL, nebude nominován na mistrovství světa ve Finsku,“ citoval Reuters z prohlášení týkající se nadcházejícího šampionátu, který začne 13. května.

Zprávy ze dne 2. 5. 2022
10:25
2. 5. 2022
Rusko

Se zákazem startu ruských a běloruských tenistů ve Wimbledonu nesouhlasí ani Španěl Rafael Nadal. Vítěz rekordních 21 grandslamů rozhodnutí organizátorů slavného turnaje označil za nespravedlivé. „Myslím, že vůči mým kolegům jde o nespravedlivé rozhodnutí. Oni za válku nemůžou,“ citovala pětatřicetiletého Nadala agentura Reuters. „Uvidíme, jak se to bude v nejbližších týdnech vyvíjet,“ přidal Nadal a připomněl, že pořadatelé Wimbledonu rozhodli na základě opatření britské vlády. „Obávám se, že neexistuje správné řešení. Mluvil jsme s ruskými i ukrajinskými tenisty a je mi líto všech, co nemůžou hrát. A chápu, že to může vůči nim vypadat nespravedlivě, ale také vím, že lidé z Wimbledonu nejsou v lehké pozici,“ dodal.

Zprávy ze dne 30. 4. 2022
14:33
30. 4. 2022
Rusko

Evropská unie stolního tenisu (ETTU) odebrala Düsseldorfu triumf v Lize mistrů, který německému týmu připadl po březnovém semifinálovém vítězství nad Saarbrückenem. Odvolací komise ETTU uznala ruskou žádost o zrušení vyloučení zbylých dvou semifinalistů Orenburgu s Jekatěrinburgem kvůli vojenskému vpádu na Ukrajinu. O osudu soutěže se má podle ETTU rozhodnout co nejdříve. Podle odvolací komise by se na kluby nemělo pohlížet jako na představitele jejich zemí, takže by pro ně neměla platit stejná pravidla jako pro reprezentační týmy. O odehrání druhého semifinále a následného finále se nicméně podle viceprezidentky ETTU Heike Ahlertové neuvažuje.

Zprávy ze dne 29. 4. 2022
20:49
29. 4. 2022
 

Ukrajinská fotbalová reprezentace odehraje první zápas od únorové invaze ruských vojsk 11. května proti Borussii Mönchengladbach. Utkání bude mít charitativní podtext, ale také bude sloužit jako příprava před červnovým play off o postup na mistrovství světa.

Ukrajinský národní tým nehrál od listopadu a kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu bylo odloženo březnové play off týkající se ukrajinské reprezentace. Ta se 1. června střetne se Skotskem a vítěz tohoto duelu se utká o čtyři dny později o postup do Kataru s Walesem.

Zprávy ze dne 29. 4. 2022
11:14
29. 4. 2022
Rusko

Mezinárodní federace akademického sportu FISU pozastavila kvůli ruské invazi na Ukrajinu hostitelská práva Jekatěrinburgu na uspořádání světové univerziády v roce 2023. Už dříve FISU Rusku a Bělorusku, které válku podporuje, odebrala pořadatelství tří letošních akcí. Sportovci obou zemí jsou předběžně do konce roku suspendování.

Zprávy ze dne 28. 4. 2022
13:48
28. 4. 2022
Hokej

Legendární brankář Dominik Hašek si opět nebere s Rusy servítky. Nedávno si pochvaloval vyloučení Rusů a Bělorusů z Wimbledonu. Jaký důvod má tentokrát? Nelíbí se mu potencionální účast ruských hokejistů na zápasech NHL v Praze mezi San Jose Sharks a Nashville Predators, které se uskuteční letos 7. a 8. října. Více čtěte ZDE>>>

Legendární brankář Dominik Hašek si nepřeje účast ruských hokejistů na zápasech NHL v Praze.
Zprávy ze dne 27. 4. 2022
11:38
27. 4. 2022
Rusko

Plavec Jevgenij Rylov označil shromáždění na podporu prezidenta Vladimira Putina a invaze na Ukrajinu, kvůli němuž byl potrestán, za koncert. „Byl jsem pozván na koncert. Přišel jsem a odešel jsem, to je vše,“ komentoval akci, jež se konala pod názvem Za svět bez nacismu a při níž vlály ruské vlajky. „Vždycky jsem podporoval svou vlast. Je nemožné říci, kdy to začalo, je to uvnitř,“ řekl televizní stanici Russia-24.

Zprávy ze dne 27. 4. 2022
8:40
27. 4. 2022
Ukrajina

Ukrajinské fotbalové kluby se dohodly na ukončení ligové sezony, která je přerušená od únorové invaze Ruska do země. Konečné pořadí nejvyšší soutěže bude určeno na základě tabulky z 24. února, tedy ze dne zahájení ruského útoku, mistrovský titul ale nebude udělen. Rozhodnutí z úterního jednání zástupců ligy ještě musí formálně schválit vedení ukrajinského fotbalového svazu.

Zprávy ze dne 26. 4. 2022
16:21
26. 4. 2022
Rusko

Mezinárodní hokejová federace IIHF oficiálně odebrala pořadatelství MS v hokeji 2023 Rusku. „V zájmu bezpečnosti a vzhledem k citům hráčů, členů týmů, médií i fanoušků,“ uvedla federace k rozhodnutí výkonného výboru. O nové pořadatelské zemi (či zemích) rozhodne kongres IIHF na letošním MS ve Finsku.

Zprávy ze dne 26. 4. 2022
16:16
26. 4. 2022
Rusko

Vladimir Putin na sešlosti s ruskými sportovci označil také jejich vylučování ze světových soutěží jako diskriminaci kvůli národnosti. Za absurdní označil také devítiměsíční distanc, který Mezinárodní plavecká federace (FINA) udělila elitnímu znakaři Jevgeniji Rylovovi.

Zprávy ze dne 26. 4. 2022
15:40
26. 4. 2022
Rusko

Vyloučení ruských a běloruských tenistů z Wimbledonu bylo podle pořadatelů travnatého grandslamu jediné možné řešení vzhledem k nařízení a požadavkům britské vlády. Jiná alternativa nebyla, uvedl předseda All England Lawn Tennis Clubu (AELTC) Ian Hewitt v reakci na některé kritiky či možný trest od tenisových organizací WTA a ATP, které rozhodnutí rovněž odsoudily. „Jsme přesvědčeni, že jsme učinili to nejzodpovědnější rozhodnutí, jaké bylo za daných okolností možné,“ řekl Hewit britským médiím a zopakoval, že start ruských a běloruských tenistů v Londýně a jejich případný úspěch by mohl být zneužit k propagaci ruského režimu.

Zprávy ze dne 26. 4. 2022
15:34
26. 4. 2022
Rusko

Ruský prezident Vladimir Putin se zastal krasobruslařské hvězdy Kamily Valijevové, která měla v prosinci pozitivní dopingový test. Je přesvědčený, že k jejím vynikajícím výkonům jí zakázané látky nemohly pomoci. „Svou prací posunula svůj sport na úroveň určité formy umění. Taková dokonalost nemůže být dosažena nečestně s pomocí zakázaných látek. Velmi dobře víme, že tyto látky v krasobruslení nejsou potřeba,“ řekl Putin při přijetí olympioniků a paralympioniků. Více čtěte zde >>>

Ruský krasobruslařka Kamila Valijevová (uprostřed) se v Kremlu setkala s Vladimirem Putinem Krasobruslařská hvězda Kamila Valijevová na setkání ruských sportovců s Vladimirem Putinem Vladimir Putin se na setkání s olympioniky a paralympioniky v Kremlu zastal krasobruslařské hvězdy Kamily Valijevové
Zprávy ze dne 26. 4. 2022
13:17
26. 4. 2022
Fotbal

Fotbalový klub Šachtar Doněck vydělal už po dvou z pěti zápasů svého „mírového turné“ více než 250 tisíc eur (přes šest milionů korun) na pomoc obětem války na Ukrajině. Třináctinásobný ukrajinský mistr to oznámil týden po porážce 0:1 s Fenerbahce Istanbul. V prvním utkání podlehl Šachtar také 0:1 Olympiakosu Pireus. Celý výtěžek ze série zápasů půjde ukrajinské armádě a válečným obětem. V dalších duelech se Šachtar střetne s Hajdukem Split, Besiktasem Istanbul a Lechií Gdaňsk.

Zprávy ze dne 26. 4. 2022
12:30
26. 4. 2022
Fotbal

Sezonu začal dvěma zápasy (1:4 a 0:5) druhého předkola Konferenční ligy proti Kodani za běloruské Torpedo Žodino, ale na konci března v tichosti posílil Duklu – a nasbíral už šest startů ve F:NL. Ukrajinec Jurij Habovda (32) dostal, stejně jako třeba nyní již olomoucký stoper Hlib Buchal, v tíživé době profismlouvu v Česku. A na Julisce si zkušeného univerzála pochvalují. Více čtěte ZDE>>>

Jurij Habovda je novou posilou Dukly Jurij Habovda je novou posilou Dukly Jurij Habovda je novou posilou Dukly
Zprávy ze dne 25. 4. 2022
16:28
25. 4. 2022
Rusko

Mezinárodní bruslařská unie (ISU) odebrala Rusku pořadatelství listopadového závodu Grand Prix v krasobruslení. Hledá místo Moskvy náhradního organizátora, přičemž národní federace mají případný zájem o převzetí závodu ohlásit do 6. května. Jedná se o poslední zastávku šestidílného seriálu v termínu od 25. do 27. listopadu, po níž následuje už jen finále Grand Prix v Turíně.

 

Vstoupit do diskuse
65
Články odjinud


Články odjinud