5. července 2022 • 16:48

Boj o Ukrajinu a sport ONLINE: IIHF zamítla odvolání Ruska a Běloruska

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
65
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vojenská invaze Ruska na Ukrajinu vyvolává bouřlivé reakce. Výrazně zasahuje také do světa sportu. Reakce sledujeme na iSport.cz ONLINE.



ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 17. 6. 2022
15:34
17. 6. 2022
Rusko

Bývalý kapitán ruské fotbalové reprezentace Igor Denisov vystoupil proti válce na Ukrajině a v rozhovoru se sportovním novinářem Nobelem Arustamyanem označil invazi za „katastrofu“ a „úplnou hrůzu“. „Možná mě za tato slova zavřou do vězení nebo zabijí, ale říkám to tak, jak to je,“ uvedl 38letý někdejší záložník Zenitu Petrohrad nebo Lokomotivu Moskva.

Zprávy ze dne 14. 6. 2022
20:15
14. 6. 2022
Rusko

Ruští a běloruští tenisté budou moci na rozdíl od Wimbledonu hrát navzdory pokračující válce na Ukrajině grandslam US Open. Podmínku ale dostali stejnou jako na nedávném Roland Garros: budou vystupovat pod neutrální vlajkou. Rozhodnutí pro turnaj ve Flushing Meadows, jenž začne 29. srpna, pořadatelé sdělili agentuře AP. „Každá organizace se musela vypořádat s mimořádnými okolnostmi. Na základě našich vlastních umožní USTA všem způsobilým hráčům bez ohledu na národnost soutěžit na US Open,“ uvedli zástupci americké asociace. Díky tomu tak bude moci současná světová jednička Daniil Medveděv z Ruska obhajovat titul.

Zprávy ze dne 10. 6. 2022
10:00
10. 6. 2022
Rusko

Olympijská vítězka Maria Lasickeneová vystoupila proti vyloučení ruských sportovců z většiny soutěží kvůli invazi vojsk jejich země na Ukrajinu. Ruská výškařka kvůli tomu s největší pravděpodobností přijde o šanci obhajovat v červenci světový titul. Lasickeneová v otevřeném dopise prezidentu MOV Thomasi Bachovi napsala, že tímto krokem jen začal jinou válku. „Naopak se kvůli němu zrodila nová, kolem a uvnitř sportu, kterou je nemožné zkrotit,“ napsala Bachovi. Neočekává, že by šéf MOV doporučení změnil. „Nepochybuji o tom, že nemáte odvahu a důstojnost zrušit sankce proti ruským sportovcům. Protože potom byste musel uznat, že jste celé ty měsíce porušoval olympijskou chartu a stanovy mezinárodních sportovních federací se ze zásadních dokumentů staly bezcenným cárem papíru,“ uvedla nejlepší výškařka posledních let. Mezi její hlavní soupeřky patřily Ukrajinky v čele s bronzovou olympijskou medailistkou Jaroslavou Mahučichovou. Lasickeneová s nimi soucítí. „Pořád nevím, co jim říci nebo jak se jim podívat do očí. Ony a jejich přátelé a příbuzní prožívají něco, co by žádný člověk na světě nikdy neměl cítit. Jsem si jistá, že nic z toho se nikdy nemělo stát,“ uvedla.

Zprávy ze dne 2. 6. 2022
10:36
2. 6. 2022
Rusko

Bývalý legendární fotbalista Pelé vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil invazi na Ukrajinu. Jednaosmdesátiletý Brazilec tak učinil na sociální síti instagram. „Ve středu Ukrajinci alespoň na devadesát minut zkusili zapomenout na tragédii, která zasáhla jejich zemi,“ napsal Pelé poté, co ukrajinští fotbalisté ve středu porazili 3:1 Skotsko a ve finále baráže si zahrají o účast na mistrovství světa s Walesem.

Legendární brazilský fotbalista Pelé
Zprávy ze dne 22. 5. 2022
22:00
22. 5. 2022
Rusko

Jak se píše o MS v hokeji v Rusku? Nikoho na světě nemůže zajímat šampionát, když se ho nemůže účastnit Rusko! Tohle je jeden z mnoha titulků ruských sportovních webů, které ve velkém plivou na letošní mistrovství světa ve Finsku. Český útok na medaili? „Bez nás stejně nemá cenu,“ pokračují na východě v kampani. Bývalému prezidentovi Renému Faselovi pak bylo doporučeno, aby do Tampere raději vůbec nejezdil. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 20. 5. 2022
19:49
20. 5. 2022
Rusko

Ruští basketbalisté byli v důsledku invaze jejich země na Ukrajinu vyloučeni z ME, které hostí i Česko. Ve skupině v Tbilisi je nahradí Černá Hora.

Zprávy ze dne 18. 5. 2022
18:37
18. 5. 2022
Rusko

Reprezentační týmy Ruska a Běloruska byly definitivně vyloučeny z kvalifikačních bojů o účast na mistrovství světa basketbalistů v roce 2023. Výkonný výbor mezinárodní federace FIBA dnes zároveň podle očekávání potvrdil Portoriko náhradníkem za ruský tým na letošním světovém šampionátu žen v Austrálii. MS hráček do 17 let se místo Ruska zúčastní mladé Srbky. Rozhodnutí o účasti ruského výběru na mistrovství Evropy mužů, které v září budou hostit Česká republika, Německo, Gruzie a Itálie, naproti tomu ještě nepadlo. FIBA Europe se má vyjádřit v nejbližších dnech.

Zprávy ze dne 18. 5. 2022
9:28
18. 5. 2022
Rusko

Disciplinární komise Mezinárodní gymnastické federace (FIG) potrestala ročním zákazem startů ruského gymnastu Ivana Kuljaka za veřejnou podporu ruské invaze na Ukrajinu. Prohřešku se dopustil na březnovém Světovém poháru v Dauhá, kde si přišel na slavnostní vyhlášení pro bronzovou medaili za cvičení na bradlech s připnutým písmenem Z na hrudi. Stejný znak na sobě mají na Ukrajině ruská vojenská vozidla. Více ZDE>>>

Zprávy ze dne 17. 5. 2022
11:30
17. 5. 2022
Rusko

Ruští členové Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se mohou navzdory invazi na Ukrajinu zúčastnit zasedání výkonného výboru v tomto týdnu. Zatímco pro ruské sportovce MOV vydal doporučení vyloučit je ze šampionátů a většina federací k tomu přistoupila, pro funkcionáře zákaz neplatí. Podle mluvčího Marka Adamse nejsou totiž reprezentanty své země.

Rusko má v současné době dva členy MOV - bývalou olympijskou vítězku ve skoku o tyči Jelenu Isinbajevovou a předsedu národního tenisového svazu Šamila Tarpiščeva. Vitalij Smirnov je čestným členem.

Po únorovém začátku války na Ukrajině MOV doporučil sportovním federacím vyloučení ruských sportovců z mezinárodních soutěží i odebrání zemi pořadatelství akcí. Vůči Ruskému olympijskému výboru ale žádné sankce nevyhlásil.

Zprávy ze dne 2. 5. 2022
10:25
2. 5. 2022
Rusko

Se zákazem startu ruských a běloruských tenistů ve Wimbledonu nesouhlasí ani Španěl Rafael Nadal. Vítěz rekordních 21 grandslamů rozhodnutí organizátorů slavného turnaje označil za nespravedlivé. „Myslím, že vůči mým kolegům jde o nespravedlivé rozhodnutí. Oni za válku nemůžou,“ citovala pětatřicetiletého Nadala agentura Reuters. „Uvidíme, jak se to bude v nejbližších týdnech vyvíjet,“ přidal Nadal a připomněl, že pořadatelé Wimbledonu rozhodli na základě opatření britské vlády. „Obávám se, že neexistuje správné řešení. Mluvil jsme s ruskými i ukrajinskými tenisty a je mi líto všech, co nemůžou hrát. A chápu, že to může vůči nim vypadat nespravedlivě, ale také vím, že lidé z Wimbledonu nejsou v lehké pozici,“ dodal.

Zprávy ze dne 30. 4. 2022
14:33
30. 4. 2022
Rusko

Evropská unie stolního tenisu (ETTU) odebrala Düsseldorfu triumf v Lize mistrů, který německému týmu připadl po březnovém semifinálovém vítězství nad Saarbrückenem. Odvolací komise ETTU uznala ruskou žádost o zrušení vyloučení zbylých dvou semifinalistů Orenburgu s Jekatěrinburgem kvůli vojenskému vpádu na Ukrajinu. O osudu soutěže se má podle ETTU rozhodnout co nejdříve. Podle odvolací komise by se na kluby nemělo pohlížet jako na představitele jejich zemí, takže by pro ně neměla platit stejná pravidla jako pro reprezentační týmy. O odehrání druhého semifinále a následného finále se nicméně podle viceprezidentky ETTU Heike Ahlertové neuvažuje.

Zprávy ze dne 29. 4. 2022
11:14
29. 4. 2022
Rusko

Mezinárodní federace akademického sportu FISU pozastavila kvůli ruské invazi na Ukrajinu hostitelská práva Jekatěrinburgu na uspořádání světové univerziády v roce 2023. Už dříve FISU Rusku a Bělorusku, které válku podporuje, odebrala pořadatelství tří letošních akcí. Sportovci obou zemí jsou předběžně do konce roku suspendování.

Zprávy ze dne 27. 4. 2022
11:38
27. 4. 2022
Rusko

Plavec Jevgenij Rylov označil shromáždění na podporu prezidenta Vladimira Putina a invaze na Ukrajinu, kvůli němuž byl potrestán, za koncert. „Byl jsem pozván na koncert. Přišel jsem a odešel jsem, to je vše,“ komentoval akci, jež se konala pod názvem Za svět bez nacismu a při níž vlály ruské vlajky. „Vždycky jsem podporoval svou vlast. Je nemožné říci, kdy to začalo, je to uvnitř,“ řekl televizní stanici Russia-24.

Zprávy ze dne 26. 4. 2022
16:21
26. 4. 2022
Rusko

Mezinárodní hokejová federace IIHF oficiálně odebrala pořadatelství MS v hokeji 2023 Rusku. „V zájmu bezpečnosti a vzhledem k citům hráčů, členů týmů, médií i fanoušků,“ uvedla federace k rozhodnutí výkonného výboru. O nové pořadatelské zemi (či zemích) rozhodne kongres IIHF na letošním MS ve Finsku.

Zprávy ze dne 26. 4. 2022
16:16
26. 4. 2022
Rusko

Vladimir Putin na sešlosti s ruskými sportovci označil také jejich vylučování ze světových soutěží jako diskriminaci kvůli národnosti. Za absurdní označil také devítiměsíční distanc, který Mezinárodní plavecká federace (FINA) udělila elitnímu znakaři Jevgeniji Rylovovi.

Zprávy ze dne 26. 4. 2022
15:40
26. 4. 2022
Rusko

Vyloučení ruských a běloruských tenistů z Wimbledonu bylo podle pořadatelů travnatého grandslamu jediné možné řešení vzhledem k nařízení a požadavkům britské vlády. Jiná alternativa nebyla, uvedl předseda All England Lawn Tennis Clubu (AELTC) Ian Hewitt v reakci na některé kritiky či možný trest od tenisových organizací WTA a ATP, které rozhodnutí rovněž odsoudily. „Jsme přesvědčeni, že jsme učinili to nejzodpovědnější rozhodnutí, jaké bylo za daných okolností možné,“ řekl Hewit britským médiím a zopakoval, že start ruských a běloruských tenistů v Londýně a jejich případný úspěch by mohl být zneužit k propagaci ruského režimu.

Zprávy ze dne 26. 4. 2022
15:34
26. 4. 2022
Rusko

Ruský prezident Vladimir Putin se zastal krasobruslařské hvězdy Kamily Valijevové, která měla v prosinci pozitivní dopingový test. Je přesvědčený, že k jejím vynikajícím výkonům jí zakázané látky nemohly pomoci. „Svou prací posunula svůj sport na úroveň určité formy umění. Taková dokonalost nemůže být dosažena nečestně s pomocí zakázaných látek. Velmi dobře víme, že tyto látky v krasobruslení nejsou potřeba,“ řekl Putin při přijetí olympioniků a paralympioniků. Více čtěte zde >>>

Ruský krasobruslařka Kamila Valijevová (uprostřed) se v Kremlu setkala s Vladimirem Putinem Krasobruslařská hvězda Kamila Valijevová na setkání ruských sportovců s Vladimirem Putinem Vladimir Putin se na setkání s olympioniky a paralympioniky v Kremlu zastal krasobruslařské hvězdy Kamily Valijevové
Zprávy ze dne 25. 4. 2022
16:28
25. 4. 2022
Rusko

Mezinárodní bruslařská unie (ISU) odebrala Rusku pořadatelství listopadového závodu Grand Prix v krasobruslení. Hledá místo Moskvy náhradního organizátora, přičemž národní federace mají případný zájem o převzetí závodu ohlásit do 6. května. Jedná se o poslední zastávku šestidílného seriálu v termínu od 25. do 27. listopadu, po níž následuje už jen finále Grand Prix v Turíně.

Zprávy ze dne 25. 4. 2022
12:10
25. 4. 2022
Rusko

Potrestaný dvojnásobný olympijský vítěz Jevgenij Rylov, jemuž Mezinárodní plavecká federace (FINA) na devět měsíců zastavila činnost kvůli podpoře Vladimira Putina a invaze na Ukrajinu, se účastní mistrovství Ruska. Na šampionát, který začal v neděli v Kazani, se podle ruské strany trest nevztahuje. FINA to prověřuje.

Zprávy ze dne 23. 4. 2022
9:05
23. 4. 2022
Rusko

Pořadatelům Wimbledonu hrozí tresty za vyloučení ruských a běloruských tenistů z londýnského grandslamu. Informoval o tom deník L'Équipe s odkazem na dopis, který organizátorům poslal šéf WTA Steve Simon. Jedním z možných trestů je podle Simonova dopisu, který má francouzský list k dospozici, mimo jiné i možnost, že by hráčky za Wimbledon nedostaly body do světového žebříčku. O podobném kroku údajně uvažuje i ATP. O dalším postupu budou představitelé WTA, zástupci hráčů i organizátorů londýnského grandslamu podle L'Équipe jednat příští týden během turnaje v Madridu. Wimbledon odstartuje 27. června.

Zprávy ze dne 22. 4. 2022
10:00
22. 4. 2022
Rusko

Dvojnásobný olympijský vítěz z her v Tokiu Jevgenij Rylov dostal devítiměsíční distanc za účast na shromáždění na podporu ruského rezidenta Vladimira Putina a invaze na Ukrajinu. Postih od Mezinárodní plavecké federace (FINA) , který mu zakazuje účast na všech mezinárodních soutěžích, je spíše symbolický. FINA totiž ruské a běloruské plavce a závodníky v dalších plaveckých sportech vyloučila ze všech mezinárodních závodů na zbytek roku 2022. 

Zprávy ze dne 21. 4. 2022
17:30
21. 4. 2022
Rusko

Když Jan Kodeš v roce 1973 vyhrál Wimbledon, byl to ročník, který bojkotovaly desítky tenistů. Svět se tehdy díval se na pražského rodáka skrz prsty. Co zažil na vlastní kůži, nepřeje dnešním tenistům z Ruska a Běloruska, které All England Club vyloučil z letošního ročníku travnatého grandslamu. „Nelíbí se mi to, nesouhlasím s tím,“ zlobí se šestasedmdesátiletá legenda. Celý rozhovor čtěte ZDE>>>

 

Vstoupit do diskuse
65
Články odjinud


Články odjinud