17. února 2021 • 00:00

Sledujete Oktagon? Za posledních několik let se stal fenoménem

Prezentace klienta
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

  Máte rádi napětí, hrubou sílu a neskutečnou show? Pak určitě vsaďte na bojová umění. Právě tady často rozhodují okamžiky a o překvapení nemusí být vůbec žádná nouze. Volit je možné hned několik různých druhů bojových umění. Už dávno pryč jsou doby, kdy hrál prim pouze box. Ten je sice stále poměrně populární, ale postupně ho z výsluní začíná vytlačovat MMA, u nás konkrétně Oktagon. Oč se vlastně jedná, v čem spočívá kouzlo těchto bojových sportů a jak se bavit právě Oktagonem? To všechno vám prozradíme v následujících řádcích.



MMA pod drobnohledem  

Zkratka MMA v angličtině odpovídá sousloví Mixed Martial Arts, jde tedy o smíšená bojová umění. Jedná se v podstatě k plnokontaktní sport, v němž se nevyužívají žádné zbraně. Jde fakticky o boj, v němž hrají hlavní úlohu především nejrůznější údery a chvaty. Techniky jsou realizovány jak ve stoje, tak i na zemi. Každý bojovník má pochopitelně své silné i slabé stránky v obou oblastech. Ke vzniku MMA došlo na konci 20. století. Prvotním impulsem ke vzniku MMA bylo nalezení různých technik, které v sobě nakonec spojí způsob boje, jenž se dá použít v jakýchkoli situacích v případě střetu beze zbraní.  

Začátky již ve starověkém Řecku  

Za jakéhosi předchůdce MMA je možné považovat smíšená bojová umění, která pochází ze starověkého Řecka. Počátky sahají až někdy do doby 7. století př.n.l. Právě tehdy zavedli Řekové na olympijských hrách směs boxu a zápasu. Nazývala se Pankration. Povoleny tady byly jak zápasnické techniky, tak i nejrůznější údery. Zápasník mohl využít prakticky všeho k tomu, aby porazil svého soupeře. Mimo jiné tyto zápasníky tradičně využíval Alexandr Makedonský při svých slavných taženích. Nakonec se ostatně dostal až daleko do Asie.  

MMA u nás je prostě Oktagon  

Právě Oktagon MMA je u nás největší a nejznámější organizací těchto smíšených bojových umění. K založení této společnosti došlo v roce 2016 a zasloužili se o to Pavol Neruda a Ondřej Novotný. Původně se mělo jednat o televizní show s názvem Oktagon Výzva. Setkat se v rámci těchto zápasů lze s bojovníky, kteří ovládají nejrůznější bojová umění, jimiž jsou třeba zápas, judo, jiu-jitsu a mnohé jiné. Tato organizace mimo jiné umožňuje také zápasy ženám. I jejich utkání jsou velmi zajímavá.    

Sledovat Oktagon živě není nijak složité  

Rozhodně nepočítejte s tím, že by jej vysílaly veřejnoprávní televize. Organizace si svá práva na vysílání velmi dobře chrání. Aktuálně umožňuje sledování různých duelů Oktagonu společnost Tipsport. Právě u ní se můžete zaregistrovat a užívat si duely těch nejznámějších borců z Oktagonu. Je jich poměrně hodně. Mezi nejznámější patří bezesporu třeba takový Karlos Terminátor Vémola.

Články odjinud


Články odjinud