11.1.2019 • 05:00

Jak zvýšit výkon, když už trénink nestačí? Zajímavosti ze světa sportu

Vstoupit do diskuse
0

Nejrychleji se neběhá o víkendu. Aplikace Strava vydala poutavé detaily o životě běžců a cyklistů. Zajímavostí ze světa sportu máme ale víc.



Chcete být lepší sportovci? Zapojte svou hlavu

Pokud si dostatečně nevěříme, že něco můžeme dokázat, pravděpodobně to skutečně nedokážeme. Tuhle pravdu se nyní podařilo vědecky ověřit výzkumníkům Stanford University a publikovat v odborném časopise Nature Human Behaviour.

Vědci si připravili pro 116 dobrovolníků vcelku jednoduchý trik. Nechali je zaběhnout několikakilometrový běh a namluvili účastníkům, že sledují variace genů CREB1, který ovlivňuje schopnost těla pracovat v zátěži a míru rychlosti odstraňování oxidu uhličitého. Týden probíhalo vyhodnocování, poté se účastníkům sdělily výsledky a znovu se zopakoval týden starý běh.

Vtip je v tom, že výzkumníci účastníkům lhali. Přesto ale ti, kteří se dozvěděli, že jejich tělo dokáže v zátěži pracovat nadprůměrně efektivně, měli druhý výsledek běhu mnohem lepší. A kdo se naopak dozvěděl o schopnostech svého těla nelichotivou zprávu, zvládl druhý kontrolní běh podstatně hůře. Dostatek sebedůvěry a pozitivní naladění je tak jednoznačně důležitým faktorem pro dosažení vysněných sportovních cílů. Samozřejmě, bez tréninku to nepůjde, ale není to zdaleka jenom o něm. 

2018 byl rok úžasných běžeckých událostí

Jeden z největších světových webů o běhání, runnersworld.com, zveřejnil vlastní žebříček největších běžeckých událostí uplynulého roku. Kromě skvělých výkonů se nezapomnělo ani na řadu překvapení.

První místo ale nemohl obsadit nikdo jiný než Eliud Kipchoge a jeho světový rekord v maratonu. Dosažený čas 2:01:39 je dost možná tou úplně největší atletickou událostí uplynulého roku. Na dalších místech se umístila překvapivá ženská vítězka Bostonského maratonu, Američanka Des Linden. Třetí místo si vysloužil opět legendární závod v Bostonu a jeho další úspěšné účastnice. Vždyť druhá skončila zdravotní sestra Sarah Sellers, na třetím místě maminka tří dětí Krista DuChene. Zatímco favorité v šíleně chladném počasí pohořeli, dostalo se pozornosti neznámým.

Zapomenout by se také rozhodně nemělo na nový mužský světový rekord v půlmaratonu (Abraham Kiptum ho zvládl za 58:18), první maratonské vítězství legendárního Mo Faraha (v Chicagu za 2:05:11 - a prý dokáže běžet i rychleji). Z ultramaratonských výkonů redaktory zaujal ženský světový rekord na 24 hodin na ovále, kdy Camille Herron zvládla neuvěřitelných 301,69 km (a nezbláznila se u toho). A na závěr ještě jeden obdivuhodný výkon – Jim Walmsley a jeho rekordní výkon 14 hodin a 30 minut na slavném ultramaratonu Western States 100.

Strava 2018: pivo pro běžce, kafe cyklistům

Populární sportovní platforma strava.com vydala souhrnnou zprávu za rok 2018. Vzhledem k tomu, že si na ni své sportovní záznamy ukládají miliony uživatelů, jedná se opravdu o reprezentativní výběr. Nečekejte zásadní informace, ale spíše spoustu zajímavostí.

Nejčastější přidanou fotkou u aktivit jsou boty a nebe a nejaktivnějšími fotícími jsou kupodivu lidé ve věku 40 – 49 let.

Nejvíce nových záznamů z běhu přibylo 16. září, cyklisté byli zase nejaktivnější 6. května. I když byla Strava dříve chápána hlavně jako cyklistická záležitost v současnosti už alespoň u žen převažují záznamy běžecké. Muži zatím zůstávají věrní cyklistice.

Když se zprůměrují všechny cyklistické výkony, vyjde nám průměrná rychlost jízdy 21,7 kilometrů v hodině a doba jízdy 97 minut. U běhu se analytici zaměřili mimo jiné na průměrné tempo na kilometr, které je 6:05. Průměrná doba běhu je takřka 50 minut.

Víte, který den se běhá nejrychleji? Kupodivu to není o víkendu, kdy by člověk čekal nejvíce závodů, ale v úterý a ve čtvrtek. No a na závěr ještě slíbené nápoje. Běžci dávají poměrně jednoznačně přednost pivu, cyklisté raději kávu. Mezi oblíbené potraviny podle Stravy patří koláče, sušenky a těstoviny.

Celou zprávu naleznete ZDE>>> 


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}