25.1.2019 • 05:00

Novinky ze světa běhu: běžkyně kreslí penisy a jak zažít "runner´s high"

Vstoupit do diskuse
0
  • Novinky ze světa běhu:rostlinná strava, ráno nebo večer a běžkyně kreslící do map penisy

    Běhání a tréninky se čím dál tím častěji dostávají do hledáčků nejen sportovců, ale i vědců. S novým rokem jsme pro vás našli tři aktuální studie, které se na naše tréninky koukají zase z trochu jiného úhlu pohledu. Už jste někdy zažili opravdový runner's high, víte kdy běhat pro udržení váhy a jakým jídelníčkem si dopomoct k lepší regeneraci? Čtvrtý úhel pohledu je od základu jiný, běžkyně kreslí do map penisy a baví tím celý svět.

  • Váha vs. ranní a večerní tréninky

    Kromě vylepšení kondice nebo zrychlení se na dráze, tréninky jsou i cestou pro ty, kteří chtějí zhubnout. Jakmile se jim to podaří, opravdový oříšek pak zůstává v udržení si váhy. Právě na tuhle část hubnutí se nedávno detailně podívali výzkumníci z amerického státu Colorado, aby zjistili, kterým sportovcům se podaří si ideální váhu udržet spíše. Ty podrobili pozorování v průběhu běžného týdne a zjistili jednu společnou věc. Jednotlivci, kterým se dařilo držet se svého cíle a ideální váhy, nejčastěji trénovali ráno a minimálně pětkrát týdně.

    Hubnoucí, kteří si svoji váhu sportem udrželi, se tak shodovali v tom, že nejaktivnější byli hned po ránu do tří hodin po probuzení. Výzkumníci si výsledky ale vysvětlují poměrně jednoduše - ráno se vyhnete veškerým možným komplikací, které by ohrozili váš odpolední trénink jako jsou například změny v práci, nebo plány s přáteli a rodinou.

    Běhání ráno podporuje hubnutíFoto archiv Karolíny Hejlové

  • Sladké runner's high není pro každého

    Slyšeli jste už někdy o runner's high? Tenhle pojem se dá přirovnat k pocitu, jako když si něco “šlehnete” a vaše endorfiny vyletí do nebeských výšin. Jednoduše řečeno, jste v ten moment strašně šťastní přesně tam, kde jste a co děláte. A takový pocit zažívá i řada sportovců při běhu. I na tenhle zajímavý fenomén se podívala nedávná studie, která odhalila, že jeho přítomnost má co do činění už s geny každého z nás.

    Výzkumníci tentokrát pozorovali 25 běžců při dlouhém běhu. Před i po jim odebrali vzorek slin, vyzpovídali ohledně zážitků s runners high, které definovali na základě čtyř kritérií: náladě, ztrátě pojmu o čase, kvalitě běhu a euforii. Následně se zaměřovali především na vzorek slin, ve kterých je možné najít informace o RNA, části naší DNA, která vytváří proteiny dobré nálady podobné opioidům a kanabinoidům. Naše tělo právě tyhle látky vytváří na základě podnětů z okolí, třeba běhání, háček je ale v tom, že každé tělo jindy a v závislosti na individuální genetické výbavě.

    Runners high se dá přirovnat k pocitu, jako když si něco “šlehnete” a vaše endorfiny vyletí do nebeských výšinFoto Magdaléna Ondrášová

  • Rostlinnou stravou pro lepší regeneraci

    Do třetice toho nejaktuálnějšího ze světa sportovních studií se podíváme za rostlinnou stravou. Stále více opěvovaný jídelníček nejen mezi sportovci si připisuje další úspěch. V časopise Nutrients nedávno vyšlo obsáhlé přezkoumání 77 předchozích prací a studií na téma veganské stravy, ve které došly k závěru, že rostlinný jídelníček zlepšuje náš kardiovaskulární systém a zároveň se významně podílí na lepší regeneraci u vytrvalostních sportovců.

    Výhody pro náš kardiovaskulární systém na základě těchto studií přisuzují autoři množství antioxidantů, které jsou přítomny v tomto druhu stravy a které snižují riziko zánětu. Zánětu jsou vystaveny těla nás všech, kdo je vystavujeme konstantnímu stresu při dlouhých vzdálenostech typu maraton nebo ultra. Není náhodou, že se zmiňují zrovna tyto vzdálenosti. Mezi nejznámějšího běžeckého propagátora rostlinné stravy patří Scott Jurek, král ultra vzdáleností. Tento jídelníček zároveň bohatý na kvalitní sacharidy zase vytrvalostním běžcům dodává dostatek energie v podobě glykogenových zásob.

    Rostlinná strava není nuda na talířiFoto archiv Karolíny Hejlové

  • #dickrun běžkyně na Stravě

    A na závěr se podíváme na trochu běžeckého “umění” na Stravě. Jestli si chcete svoje tradiční výběhy okořenit trochou originality a pobavit svoje followers, začněte malovat. Třeba jako běžkyně Claire z New Jersey, jejíž trasy momentálně baví svět. Každý její trénink totiž nabývá tvaru penisu. Každý. Mrkněte na její instagramový účet s trefným názvem dick run_claire a přesvědčte se sami. S běžeckými pinďoury začala už před třemi lety, kdy se takovou trať zaběhla náhodou, a od té doby v tom pokračuje. To už je opravdu slušná sbírka.

    Instagramový účet běžkyně Claire z New JerseyFoto Instagram dick_run_claire


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}