-
Držet krok s aktuálními trendy nebo poznatky z pole tréninku je náročná práce, ať už jde o samotnou fyzickou aktivitu, regeneraci nebo jídelníček. My vám to trochu usnadníme a na následujících řádcích se podíváme na ty nejaktuálnější novinky ze světa tréninku a stravy, a možná tak změníme váš pohled třeba na takové suplementy!
-
Výživové suplementy vás nespasí, naopak!
Lidský organismus potřebuje pro svůj správný chod celou řadu mikronutrientů. Vitamíny a další zajišťují ochranu před předčasným úmrtím stejně jako se jimi chráníme před srdečními onemocněními nebo rakovinou. Ale pozor! Tento systém funguje jen v ten okamžik, kdy tělu dodáváme “šťávu” z plnohodnotné stravy, nikoliv když jsou zdrojem vitamínů nebo minerálů suplementy, jak uvádí nedávná studie publikovaná v Annals of Internal Medicine. Podle jejích výsledků dokonce vysoká míra konzumace suplementů nahrazující nedostatek nutrientů je přímo propojená s vyšším rizikem předčasného úmrtí a rakoviny.
Zajímavá jsou také zjištění u konkrétních prvků, například suplementace vápníku v míře 1 000 mg a více denně zvyšuje podle studie riziko onemocnění rakovinou. Pokud ale sníte takové množství z jídla, riziko se neobjevuje žádné. To samé platí například o vitamínu D, jeho suplementace vyšší jak 400 IU/d (univerzální jednotka denně) byla asociována s vyšším rizikem předčasného úmrtí z jakéhokoli důvodu včetně rakoviny.
Abychom vás ale jenom neděsili samou předčasnou smrtí, ponaučení z této studie vyplývá celkem jasné a staví na tom nejobyčejnějším selském rozumu. Než se kdykoli v případě jakéhokoli zdravotního neduhu vypravíte do obchodu pro suplementy, za které utratíte nejspíš hotový majlant, mrkněte se na svůj jídelníček a příjem základní, plnohodnotné stravy založené na čerstvých surovinách s co nejmenším seznamem položek ve složení.
-
Špatná strava je nebezpečnější než kouření nebo vysoký tlak
V návaznosti na předešlé odstavce se ještě chvíli zdržme u stravy. Jak již bylo naznačeno, celý fígl funkčního (nejen) sportujícího organismu stojí především na stravě. A na to mnoho z nás stále zapomíná, naše jídelníčky často zůstávají ve stínu do detailu propracovaných tréninkových plánů.
Podle další studie, tentokrát publikované v lékařském časopise The Lancet, totiž špatná strava může za jedno z pěti úmrtí na celém světě. Díky tomu se řadí ještě před takové strašáky, jako je například kouření nebo vysoký krevní tlak. Nízká konzumace zdravých potravin i zvýšený příjem těch nezdravých jsou pak hlavními viníky. Konkrétně pak jde především o nebezpečně vysoký příjem sodíku (více jak tři gramy denně, typicky slané polotovary nebo vysoce zpracované potraviny) a nízká konzumace celozrnných obilovin (méně jak 125 gramů denně) a ovoce (méně jak 250 gramů denně). Celosvětově jsou jídelníčky dále také chudé často na ořechy a zeleninu, naopak příjem zpracovaného masa je o 90 procent vyšší.
Studie analyzovala stravovací návyky dospělých lidí starších 25 let v letech 1990 až 2017 v celkem 195 zemích světa.
-
Je kofien v tréninku nebezpečný?
O kofeinu a jeho vlivu na lidský organismus se mluví už pěknou řadu let a poslední výzkumy přichází se stále novými objevy. Jako například nyní, kdy výzkum publikovaný v časopise Medicine & Science in Sports & Exercise došel k závěru, že konzumace kofeinu během aktivity o vysoké intenzitě může způsobovat krevní sraženiny. Vyšší riziko platí hlavně pro osoby s vysokým tlakem, vyšším cholesterolem nebo obezitou.
Dobrá zpráva ale přichazí pro všechny ostatní, kteří se neřadí ani do jedné z výše uvedených. V takovém případě se kofeinu bát nemusíte, ačkoliv stále platí doporučení nekonzumovat více jak 400 miligramů denně. Více jsme se tématu káva a trénink věnovali v TOMTO ČLÁNKU.