19.4.2019 • 08:00

Co nového v tréninku a na talíři? Suplementy můžou pořádně uškodit

Vstoupit do diskuse
0
  • Přečtěte si článek a změňte pohled třeba na takové suplementy!

    Držet krok s aktuálními trendy nebo poznatky z pole tréninku je náročná práce, ať už jde o samotnou fyzickou aktivitu, regeneraci nebo jídelníček. My vám to trochu usnadníme a na následujících řádcích se podíváme na ty nejaktuálnější novinky ze světa tréninku a stravy, a možná tak změníme váš pohled třeba na takové suplementy!

  • Výživové suplementy vás nespasí, naopak!

    Zkuste přijímat vitamíny raději vyváženou stravouFoto unsplash.com

    Lidský organismus potřebuje pro svůj správný chod celou řadu mikronutrientů. Vitamíny a další zajišťují ochranu před předčasným úmrtím stejně jako se jimi chráníme před srdečními onemocněními nebo rakovinou. Ale pozor! Tento systém funguje jen v ten okamžik, kdy tělu dodáváme “šťávu” z plnohodnotné stravy, nikoliv když jsou zdrojem vitamínů nebo minerálů suplementy, jak uvádí nedávná studie publikovaná v Annals of Internal Medicine. Podle jejích výsledků dokonce vysoká míra konzumace suplementů nahrazující nedostatek nutrientů je přímo propojená s vyšším rizikem předčasného úmrtí a rakoviny.

    Zajímavá jsou také zjištění u konkrétních prvků, například suplementace vápníku v míře 1 000 mg a více denně zvyšuje podle studie riziko onemocnění rakovinou. Pokud ale sníte takové množství z jídla, riziko se neobjevuje žádné. To samé platí například o vitamínu D, jeho suplementace vyšší jak 400 IU/d (univerzální jednotka denně) byla asociována s vyšším rizikem předčasného úmrtí z jakéhokoli důvodu včetně rakoviny.

    Abychom vás ale jenom neděsili samou předčasnou smrtí, ponaučení z této studie vyplývá celkem jasné a staví na tom nejobyčejnějším selském rozumu. Než se kdykoli v případě jakéhokoli zdravotního neduhu vypravíte do obchodu pro suplementy, za které utratíte nejspíš hotový majlant, mrkněte se na svůj jídelníček a příjem základní, plnohodnotné stravy založené na čerstvých surovinách s co nejmenším seznamem položek ve složení.

  • Špatná strava je nebezpečnější než kouření nebo vysoký tlak

     
    Zdravá vyvážená strava má prokazatelně kladný vliv na naše zdravíFoto unsplash.com

    V návaznosti na předešlé odstavce se ještě chvíli zdržme u stravy. Jak již bylo naznačeno, celý fígl funkčního (nejen) sportujícího organismu stojí především na stravě. A na to mnoho z nás stále zapomíná, naše jídelníčky často zůstávají ve stínu do detailu propracovaných tréninkových plánů.

    Podle další studie, tentokrát publikované v lékařském časopise The Lancet, totiž špatná strava může za jedno z pěti úmrtí na celém světě. Díky tomu se řadí ještě před takové strašáky, jako je například kouření nebo vysoký krevní tlak. Nízká konzumace zdravých potravin i zvýšený příjem těch nezdravých jsou pak hlavními viníky. Konkrétně pak jde především o nebezpečně vysoký příjem sodíku (více jak tři gramy denně, typicky slané polotovary nebo vysoce zpracované potraviny) a nízká konzumace celozrnných obilovin (méně jak 125 gramů denně) a ovoce (méně jak 250 gramů denně). Celosvětově jsou jídelníčky dále také chudé často na ořechy a zeleninu, naopak příjem zpracovaného masa je o 90 procent vyšší.

    Studie analyzovala stravovací návyky dospělých lidí starších 25 let v letech 1990 až 2017 v celkem 195 zemích světa.

  • Je kofien v tréninku nebezpečný?

     

    Kofein v tréninku? Ano, ale jen v omezeném množství a také v závislosti na zdravotním stavuFoto unsplash.com

    O kofeinu a jeho vlivu na lidský organismus se mluví už pěknou řadu let a poslední výzkumy přichází se stále novými objevy. Jako například nyní, kdy výzkum publikovaný v časopise Medicine & Science in Sports & Exercise došel k závěru, že konzumace kofeinu během aktivity o vysoké intenzitě může způsobovat krevní sraženiny. Vyšší riziko platí hlavně pro osoby s vysokým tlakem, vyšším cholesterolem nebo obezitou.

    Dobrá zpráva ale přichazí pro všechny ostatní, kteří se neřadí ani do jedné z výše uvedených. V takovém případě se kofeinu bát nemusíte, ačkoliv stále platí doporučení nekonzumovat více jak 400 miligramů denně. Více jsme se tématu káva a trénink věnovali v TOMTO ČLÁNKU.


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}