Autor: Martin Miksa
3.2.2019 • 10:00

Recenze: Apple Watch Series 4 - o parník před konkurencí

Vstoupit do diskuse
0
  • Apple Watch Series 4

    Apple Watch se po letech dostalo vylepšeného designu. Hlavní změnou je displej s tenčími rámečky, zlepšila se však i výbava a použité senzory. Chytré hodinky Apple Watch Series 4 jsou navzdory číslovce již pátou generací, před Series 1 totiž byla ještě jedna verze, kterou dnes Apple zpětně označuje jako Watch první generace. Přesto její nástupci až na podporu GPS a výkonnější procesor nepřinesly žádné výrazné novinky. O to větší překvapení přišlo s nejnovější generací.

    Apple Watch Series 4 totiž přináší obrovský posun prakticky po všech stránkách. Mají větší displej, nové funkce, vylepšenou korunku, vše je na nich bleskově rychlé a jak ukázalo několika měsíční testování, konečně nabídnou i plnohodnotnou dvoudenní výdrž. Škoda, že ty největší esa v rukávu si Apple schoval jen pro vybrané trhy. I tak se ale hodinky povedy a za cenu startující za 11 290 Kč vás rozhodně nezklamou.

  • Design, čtyři hvězdičky z pěti

    Hodinky se o 2 mm zvětšily, ale jsou tenčí, zaoblenější, takže zvětšení proti předchozí generaci na ruce prakticky nepoznáteFoto www.mobilmania.cz

    Větší, hezčí, kulatější.  Apple Watch Series 4 přichází po letech poprvé s obměnou designu. Nyní jsou více zakulacené, a to jak v případě těla, tak rohů displeje. Na pohled tak vypadají mnohem estetičtěji. Jsou také o 0,7mm tenčí, což na ruce rozhodně oceníte. Zásadní novinkou jsou také nové velikosti hodinek: 40 a 44 mm. V obou případech se tedy o 2 mm navyšovalo. S tím však souvisí i ztenčení rámečků, které kopíruje trend telefonů. Díky tomu má teď i menší 40mm verze nepatrně větší plochu displeje, než starší větší verze se 42 mm. V recenzi jsme však přesto testovali verzi se 44mm.

    Samotné tělo hodinek je jako u minulé generace hliníkové, nově jej však Apple kombinuje s keramikou. Zpracování je tradičně na špičkové úrovni, minimálně v mé vesmírně šedé variantě působí dostatečně reprezentativně. Na druhou stranu snesou i hrubší zacházení a díky voděodolnosti až do 50 metrů si s nimi můžete jít i zaplavat. Odolnější mi přijde i ochranné sklíčko Ion-X, které je i po třech měsících testování stále jako nové.

    Další viditelnou změnou je u čtvrté série poloha mikrofonu a repráčku. Repráček se totiž významně zvětšil a zabírá většinu levé strany hodinek a věřte, že minimálně při telefonování poznáte obrovský skok jak v hlasitosti, tak v kvalitě zvuku. Navíc došlo k přesunutí mikrofonu na pravý bok, takže už nedochází k přeslechům z repráčku a protistrana vás při volání mnohem lépe slyší. Překvapivě jsem se setkal i s názorem, že mě druhá strana slyšela lépe než z iPhonu. Působivé.

    Na pravém boku se jinak nachází i tlačítko zapínání/multitaskingu a přepracovaná korunka, do které Apple konečně integroval vibrační motorek Taptic Engine, kteří Applisté důvěrně znají už z 3D Touch displeje. Nyní tak spolu s otáčením korunky dostáváte haptickou odezvu v podobě jemného vrnění. Součástí korunky je i elektroda pro měření EKG, ovšem tato funkce v ČR není dostupná a kdo ví, zda se jí v blízké budoucnosti vůbec dočkáme.

    S ní souvisí také elektrický snímač tepové frekvence na dýnku hodinek, který by rovněž měl sloužit k měření EKG, ale znovu smůla. Přepracován byl ovšem i ten optický. Namísto čtyř malých oddělených senzorů je zde totiž jeden velký uprostřed. Chválím také, že je dýnko vůbec poprvé vyrobeno z keramiky a safírového skla, takže je mnohem příjemnější na dotyk a zároveň lépe odolává škrábancům.

    Co je velkou výhodou, je zachovaný styl a hlavně rozměr pro uchycení řemínků. 40mm verze je tedy zpětně kompatibilní s 38mm řemínky a stejně tak je tomu i v případě 44mm verze spolu se starší 42mm variantou. Hodinky se u nás prodávají pouze se silikonovým nebo nylonovým páskem, dodatečně si však můžete koupit pásky podle vlastního vkusu. Osobně na nošení preferuji tkaný, nylonový, jelikož vypadá hezky a je velmi pohodlný, navíc se zapíná na suchý zip. Bohužel je horší na čištění, které je s případným pocením nutné.

  • Vynikající displej

    Větší displej roztažený více ke krejům na ruce působí velmi efektně a navíc se mnohem pohodlněji ovládáFoto www.mobilmania.cz

    Fantastický displej, mnohem lepší ovládání. Jak jsem zmínil v předchozí kapitole, Watch Series 4 přináší větší tělo, s čímž souvisí i větší displej. Ten má v případě 44mm verze zobrazovací plochu 977 mm2. Apple úhlopříčku neuvádí, ale dle našeho měření by měla být cca 1,78". Známé je tedy však rozlišení 368 × 448 pixelů, které je dostatečně jemné na to, abyste pixely nespatřili bez důkladného zkoumání.

    Každopádně musím větší displej rozhodně pochválit. O 30% zvětšená obrazovka je znát po všech stránkách. Jak na lepší čitelnosti, tak i mnohem pohodlnějším ovládání. Pokud máte větší prsty, najednou odpadnou i nechtěné překlepy, se kterými jsem se u starší 42mm verze často potýkal.

    Nepatrná změna nastala i u technologie displeje. Klasický OLED totiž nahradil úspornější LTPO OLED. Na jasu to ovšem nepoznáte, naopak. Maximální svítivost až 1000 nitů dokonce překonává i většinu dnešních telefonů. Nutné však dodat, že ji hodinky dokáží využít jen v konkrétních úlohách, například pro svítilnu, která je simulována displejem. Přesto je ale obraz skvěle čitelný, má pěkně živé barvy a perfektní černou. Výhodou je také podpora funkce 3D Touch pro rozpoznání síly dotyku, která je doprovázena haptickou odezvou.

  • Hardware opět čtyři z pěti

    Pro zkvalitnění hovorů Apple přesunul mikrofon na pravý bok a repráček na tom levém výrazně zvětšil. Vylepšená je také korunka, která má nově haptickou odezvu.Foto www.mobilmania.cz

    Skvělý výkon a vylepšená výdrž. U hodinek na rozdíl od telefonů není tak podstatný jejich výkon, nicméně nemůžu opomenout, že dvoujádrový procesor Apple S4 je vůbec prvním hodinkovým procesorem s 64bitovou architekturou. Uživatel mnohem více ocení, že je bleskově rychlý, dle Applu dokonce 2× rychlejší než verze v hodinkách Series 3. Cokoliv tedy otevřete se spustí ihned, zaváhání poznáte jen u aplikací, které si tahají dodatečná data z iPhonu (různé Messengery apod). Tlačítko multitaskingu pro přepínání aplikací, tak konečně dává řádný smysl.

    Posun nastal i po stránce paměti, která u hodinek činí 16 GB. Máte tak daleko větší prostor pro instalaci aplikací, nahrávání fotek, hudby či nově podcastů. Díky Bluetooth 5.0 totiž můžete stažený obsah z hodinek přímo poslouchat skrze bezdrátová sluchátka. Hodinky samozřejmě mají i vlastní Wi-Fi (802.11 b/g/n), kterou využívají ke komunikaci mimo dosah Bluetooth. Zmínit musím také přítomnost NFC, které v zahraničí funguje pro bezkontaktní platby Apple Pay. My bychom se této funkce mohli dočkat snad již v první polovině roku 2019.

    Vylepšena byla i senzorová výbava, konkrétně gyroskop a mnohem přesnější akcelerometr. Dočkáte se tedy jednak lepšího měření pohybových aktivit, ale i přesnějšího rozsvícení displeje s otočením zápěstí. Ještě lepší je, že díky nim hodinky dokáží přesně detekovat pád a případně samy přivolat pomoc. Samozřejmě je tu pak druhá generace optického senzoru srdčního tepu. Dále zde nechybí ani barometrický výškoměr a samozřejmě polohové služby GPS, GLONASS či evropské Galileo.

    Běžci tedy s Apple Watch mohou klidně nechat iPhone doma. Uběhnutou trasu si změří díky GPS a na hudbu si mohou připojit sluchátka. Ale to už známe od z Watch Series 2 a 3 . K dokonalosti tedy chybí jen podpora eSIM, která je dostupná pouze v zahraničí. Chybu však nehledejte u Applu nýbrž u mobilních operátorů, k podpoře eSIM v hodinkách je totiž na rozdíl od iPhonů nutná duplikace telefonního čísla a to zatím v našich podmínkách není možné. Pokud si v zahraničí koupíte verzi s eSIM, stejně zde nepochodíte.

    Výdrž
    • Běžné používání: 2 dny 
    • Cvičení bez GPS: až 10 hodin (zdroj: Apple)
    • Cvičení s GPS: až 6 hodin (zdroj: Apple)
    • Přehrávání hudby: až 10 hodin (zdroj: Apple)
    • Doba nabíjení (0 - 100%):  1 hodina 50 minut

    Má pochvala překvapivě putuje i směrem k výdrži. U předchozích generací jsem hodinky nabíjel vždy každý den a byly pro mě jednodenním zařízením. Dle specifikací by tomu tak mělo být i u Series 4, Apple totiž od první generace stále deklaruje výdrž stejných 18 hodin. Nicméně po třech měsících aktivního používání můžu s klidným svědomím říci, že nové Apple Watch s přehledem zvládnou dny dokonce dva, a to při běžném používání. 

    Takový den v mém případě znamená neustálý příjem a kontrola notifikací, vzdálené ovládání přehrávače v iPhonu a cca hodinová procházka či běh s aktivní GPS a poslechem hudby skrze bezdrátová sluchátka. Samozřejě i pár velmi rychlých hovorů. S tímto scénářem na konci prvního dne pravidelně mívám kolem 60% baterie, druhý den pozdě večer je pak odkládám nabít s cca 15% baterie. Pro úplnost jen dodám, že s hodinkami nespím a na noc většinou vypínám konektivitu. Pokud s hodinkami chcete aktivně běhat na GPS a cvičit několik hodin denně, dennímu nabíjení se nevyhnete.

    Samotné nabíjení jinak probíhá stejně jako u předchozích generací pouze bezdrátově. Slouží k tomu originální nabíječka, která se k hodinkám magneticky přichytí. Nabíjení trvá dle oficiálních informací dvě hodiny, v praxi je to však vždy o něco méně. V redakci jsme naměřili průměrný čas jednu hodinu a 50 minut.

  • Software

    Hodinky se o 2 mm zvětšily, ale jsou tenčí, zaoblenější, takže zvětšení proti předchozí generaci na ruce prakticky nepoznáteFoto www.mobilmania.cz

    Ještě více aplikací a nové funkce. Apple Watch Series 4 nabízí vlastní operační systém watchOS 5 (v době testování již 5.1.3). Exkluzivně pro Watch Series 4 přináší nové ciferníky, které vychází z využití většího displeje. Jde o infograf a modulární infograf. Ten základní nabízí ručičkový ciferník s možností doplnění až osmi komplikacemi, po čemž dříve volalo hodně uživatelů. V případě modulární verze můžete využít komplikace čtyři plus velký graf, kde můžete sledovat například graf ceny akcií, týdenní aktivitu pohybu, podrobný kalendář či jakoukoliv aplikaci, která tento typ zobrazení podporuje.

    Součástí watchOS 5 jsou samozřejmě i další ciferníky, nádherné jsou například nové ciferníky s bublající vodou nebo plápolajícími plameny. Vylepšen byl také ciferník Siri, který přesněji doporučuje aplikace, které byste zrovna mohli potřebovat. Systém se na velkém displeji naučil i seskupovat přijaté notifikace a v případě zpráv s webovým odkazem umožní stránku ve zjednodušené podobě dokonce otevřít.

    Skvělou novinkou je také aplikace Podcasty na jejíž verzi pro Watch se dlouho čekalo a novinkou je také Apple Music Radio, které vám bude přehrávat oblíbené skladby, respektive playlisty dle vašeho gusta. Pokud máte kamarády či členy rodiny vlastnící Apple Watch, oceníte i aplikaci Vysílačka, skrze kterou můžete komunikovat pomocí krátkých hlasových zpráv.

    Moc se mi také líbí vylepšená aplikace Cvičení, která nabízí podporu mnoha sportovních či pohybových aktivit od jógy až po plavání či hiking a v nové verzi je schopna spoustu z nich automaticky rozpoznat a připomenout vám jejich zaznamenání. V rámci zdravotních aktivit zaslouží Apple Watch obrovskou pochvalu také za automatickou detekci pádu, kdy vám po určitém čase bez reakce dokáží samy přivolat pomoc.

    Dále zde najdete také většinu aplikací, které jsou odlehčenou verzí těch předinstalovaných z iPhonu. Celý seznam aplikací je pak efektně seřazen do tvaru plástve ve které můžete vybírat jak na displeji, tak točením korunky. To ale není nic nového. Pokud vám nějaké aplikace chybí, můžete si je už v poměrně rozsáhlém obchodě s aplikacemi doinstalovat. Téměř každá významná aplikace zde má i svou verzi pro Apple Watch, pokud její využití dává smysl. O tom si ostatní platformy bohužel mohou nechat zatím jen zdát.

  • Závěr

    Apple Watch Series 4Foto www.mobilmania.cz

    Watch Series 4 se opravdu povedly. Po letech jde o první výraznou změnu, kterou už hodinky potřebovaly jako sůl. Konečně lépe vypadají, díky většímu displeji se pohodlněji ovládají a narozdíl od starých generací vše šlape jako hodinky, doslova. Pokud nejste extrémně nároční, věřte, že s vámi v pohodě vydrží i dva dny, což už je snesitelná hodnota. Zde je však konkurence stále o něco dál.

    Rozhodně netvrdím, že jsou hodinky po všech stránkách nejlepší chytré hodinky na trhu, ale určitě patří mezi ty nejuniverzálnější. Díky silné platformě s velkým množstvím aplikací a spoustě nutných senzorů je způsob využití čistě jen na vás. Můžou být vaší prodlouženou rukou telefonu, sportovním trenérem nebo vaším zdravotním koučem, případně vše dohromady. Každou tu činnost nemusí zvládnout nejlépe, ale rozhodně ji zvládnou skvěle, a to je zde ta hlavní hodnota. Tomu celému odpovídá i cena. Apple Watch Series 4 totiž startují na ceně 11 290 Kč za 40mm variantu. V případě větší verze si připlatíte dalších 800 Kč.

    Ciferníků je na Apple více než dostatek, navíc si můžete tvořit vlastní nebo ty stávající detailně upravovat
    Ciferníků je na Apple více než dostatek, navíc si můžete tvořit vlastní nebo ty stávající detailně upravovat

    Konkurence

    Pokud vám hodinky stačí na notifikace a základní sportování s potřebou si občas stáhnout vlastní aplikaci, skvělou volbou budou rozhodně Samsung Galaxy Watch. Mají přitom kruhovým displej s otočnou ovládací lunetou, operační systém Tizen, armádní odolnost a až týdenní výdrž, přičemž jsou o čtvrtinu levnější. Pokud to myslíte se sportem opravdu vážně, vyplatí se raději připlatit za Garmin Fénix 5 Plus prošpikované různými senzory a možností spárování s hrudním pásem. Navíc nabídnou offline mapy, až 12 denní výdrž a dokonce s nimi lze bezkontaktně platit v obchodech.

    Na místě je také otázka případného upgradu z předchozích modelů. Pokud vlastníte Watch Series 3, přechod se až na pár drobností rozhodně nevyplatí. Naopak třetí série může být zajímavou alternativou, když chcete Apple Watch a zároveň ušetřit. S upgradem bych počkal i v případě Series 2, kde kromě většího displeje pomůžete jedině rychlejším chodem. V případě Series 1 či dokonce první generaci bych ovšem s přechodem rozhodně neváhal.

    Verdikt: Apple Watch Series 4 nabídnou zvětšený displej s lepším ovládáním a rychlý chod díky novému procesoru zvyšující využitelnost hodinkových aplikací, kterých je zde díky silné platformě více než dostatek. Sportovci pak ocení voděodolnost, GPS a velkou paměť pro hudbu či podcasty.

    Plusy:

    • Hezčí vzhled
    • Větší displej se lépe ovládá
    • Ciferníky s více komplikacemi
    • Dvojnásobné úložiště pro hudbu a podcasty
    • Při detekci pádu dokáží přivolat pomoc
    • Voděodolnost až do 50 m
    • Automatické rozpoznání sportovní aktivity
    • Korunka získala haptickou odezvu
    • Kompatibilní se starými řemínky

    Minusy:

    • Vyšší cena
    • Kompatibilní pouze s iPhonem
    • Až dvoudenní výdrž
    • Některé funkce u nás zatím nefungují

    Více zajímavých článků najdete na serveru mobilmania.cz>>>.


18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}