20.8.2018 • 09:40

Trénink plavání na triatlon? Stačí to hlavně nějak uplavat, radí kouč

Vstoupit do diskuse
0

Nejvíce obávaná disciplína hned na úvod. Městský triatlon v Karlových Varech, na který se připravuje i naše čtenářka Kateřina, se kvapem blíží a času na přípravu už moc nezbývá. Největším strašákem je prý zejména plavání, podle trenéra Josefa Rajtra ale tak důležité není. „Jde hlavně o to absolvovat trať jakýmkoliv způsobem,“ prozradil.



Každá minuta je dobrá a jakákoliv rada, která pomůže zrychlit, je cenná. Nejvíce minut se ztrácí právě v depu, kde se z plavání přechází na kolo. „Pokud nemáte zkušenosti s neoprenem, je lepší si na první závod vzít jednodílné plavky. Když nevíte, jak ho rychle sundat, zbytečně se zdržíte,“ radil trenér Kateřině, která se zeptala, zda si na závod půjčit neopren.

A právě z plavání je mezi závodníky prý nejvíce obav, sám trenér přiznal, že je to disciplína, se kterou má spousta lidí problémy. „Lidé mají v dnešní době největší zkušenosti s během a kolem, plavání je trochu strašák. Je ale zbytečné se toho obávat. U amatérských závodů není totiž plavání zas až tak důležité. Jde o to absolvovat trať jakýmkoliv způsobem,“ řekl.

Zaměřil se také na to, že ne u každého je styl kraulem jedinou správnou volbou, a často je na korekci stylu málo času. „Plavání je velký problém, z těch tří sportů je to nejtechničtější disciplína a není lehké to natrénovat. Je potřeba zjistit, jakým stylem plave člověk lépe. U kraulu třeba, jak efektivně ho umí. Někteří totiž sice plavou kraulem, ale pak se zjistí, že stylem prsa plavou mnohem rychleji,“ prozradil.

Právě na plavání je prý dobré sehnat kvalitního trenéra a hlavně s předstihem. „Je dobré si nějakého trenéra na plavání sehnat, ale určitě ne takového, který dá člověka plavat deset bazénů, ale takového, který se bude dívat a říkat, kdy je potřeba třeba zvednout loket,“ poradil. „Třeba Katka se během dneška hrozně zlepšila,“ prozradil po hodině plaveckého tréninku.

Sice není plavání podle Rajtra v amatérských závodech stěžejní, přesto je dobré ho zvládnout a třeba i do budoucna pořádně natrénovat. Přesto je prý lepší se nejdřív zaměřit na další dvě disciplíny. „Kvalitním tréninkem se dá na amatérských závodech plaváním ušetřit třeba pět minut, na kole ale i třicet minut. Je pak otázka, jestli dávat tolik energii do plavání, když vám může trénink kola zkrátit čas o půl hodiny,“ řekl.

City triatlon v Karlových Varech se koná o víkendu na přelomu srpna a září. Do lázeňského města se sjede triatlonová elita jak z České republiky, tak ze zahraničí. 

Kateřina Zítková se pod vedením zkušeného trenéra Josefa Rajtra připravuje na City triatlon v Karlových Varech.
Kateřina Zítková se pod vedením zkušeného trenéra Josefa Rajtra připravuje na City triatlon v Karlových Varech.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}