14.1.2019 • 05:00

Pravdy a mýty o protahování. Co doporučuje trenér Petr Soukup?

Vstoupit do diskuse
0

Protahovat se před tréninkem ano, nebo ne? Má strečink vliv na výkon? Připomeňme si základy i nejčastější mýty, které okolo strečinku panují. Triatlonista i fyzioterapeut Petr Soukup nám prozradí, kde je pravda. 



1. Před tréninkem bychom se měli protáhnout

Toto tvrzení není sice mýtem, ale nelze jej považovat ani za zcela pravdivé. Záleží totiž na tom, zdali máme na mysli dynamické nebo statické protažení. Jak už sám název napovídá, dynamický strečink je prováděný v pohybu. Jedná se tedy například o rotace, hmity, úkroky nebo třeba skoky. Statický strečink je naproti tomu spočívá v provádění cviků a v následné výdrži v dané poloze.

Předtím než se začnete sportovat naplno, je vhodné svaly na trénink nejprve připravit, tedy prohřát. Toho můžete dosáhnout rozklusáním, zařazením běžecké abecedy a také dynamickým strečinkem. Ten připraví na trénink nejen svaly, ale i klouby a nervový systém. Statický strečink naopak zařazujte vždy až na konci tréninku. Snažte se v dané poloze setrvat zhruba 15 až 30 sekund. Díky tomu snížíte aktivaci a nabuzení svalů tak, aby mohlo dojít k jejich uvolnění.

2. Díky protažení můžeme snížit riziko zranění

V tomto případě jde o pravdivé tvrzení. Poctivá příprava před tréninkem může skutečně snížit riziko úrazu. „Nejčastější příčinou zranění je mimo kontaktu se soupeřem nekvalitní příprava pohybového aparátu na sportovní aktivitu. Dostatečně protažený sval má nižší pravděpodobnost poranění, i když vám rozhodně nezajistí nezranitelnost,“ říká trenér Petr Soukup. Jak již však bylo řečeno, před tréninkem je důležité svaly nejprve zahřát, proto zařazujte spíše dynamický strečink a se statickým počkejte až na závěr tréninku.

3. Protahování nemá vliv na náš výkon

Toto tvrzení není pravdivé. Zkrácený sval z fyziologického hlediska není schopný vykonat takový výkon jako sval o ideální délce. Pravidelné protahování vám může pomoci zvětšit flexibilitu a kloubní rozsah. To je základem pro zlepšení techniky i dynamiku pohybu. Výsledkem může být vyšší rychlost běhu při stejné intenzitě.

Ačkoliv u běžců může nedostatečná flexibilita brzdit jejich výkony, ne při každém sportu je tomu tak. „Například judista s příliš flexibilním ramenním kloubem si koleduje o jeho vyhození. Pro sportovce je důležité především to, aby jim sval umožňoval plný rozsah pohybu, a pokud nastanou omezení, může být protáhnutí formou jeho nápravy,“ vysvětluje trenér Petr Soukup.

4. Protahování pomáhá proti bolesti svalů

Protahování je skutečně jednou z možných technik pro snížení svalových bolestí způsobených přetížením svalů. Statický strečink je proto vhodné provádět i v dny, kdy nás nečeká žádná sportovní aktivita a naše tělo má tak čas na regeneraci. „Protahování však není zdaleka jedinou možností, jak si pomoci od bolesti svalů. Variantou může být využití pěnového válce, suché jehly, kinesiotaping (pozn. red. terapie pomocí pružných pásků, které se lepí na kůži), masáž a další,“ uvádí další alternativy Petr Soukup.

5. Protahování musí bolet, jinak je strečink k ničemu

To, že správné protáhnutí musí bolet je velkým mýtem. Při strečinku bychom měli cítit pouze mírný až velký tlak, avšak nikoliv bolest. Při extrémním protažení totiž může dojít k poškození svalu nebo šlachy. Strečinkem tak sice můžeme bojovat proti bolesti svalů, avšak prováděním cviku v nepřiměřeném rozsahu si ji naopak můžeme velmi snadno způsobit.

Protažení při běžeckém tréninku podle trenéra Petra Soukupa:

1. Před tréninkem je důležité se řádně zahřát (nejčastěji formou rozklusu), poté doporučuji zařadit běžeckou abecedu, dynamické protažení a technické rovinky. (délka trvání 15-30 minut)

2. Hlavní tréninková část (30-60 minut)

3. Po ukončení hlavní části se vyklusejte, osprchujte a proveďte statický strečink. Můžete doplnit také o automasáž nejvíce zatěžovaných partií či použít pěnový válec. (15-20 min)


Témata:  běhcvičeníSuperlifeprotahování
Vstoupit do diskuse
0
Další články autora
18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}