2.11.2015 • 17:09

Vylezte z virtuálního pohodlí, radí Kocumová, patronka Superlife

Vstoupit do diskuse
0

Žije pohybem. A je jí jedno, jestli startuje na mistrovství světa, nebo jde na pohodový výlet. Navíc ráda sdílí své zážitky. I proto se bývalá běžkyně na lyžích Zuzana Kocumová stala první ženskou patronkou Superlife. Kariéru sice před lety ukončila kvůli zdravotním problémům, ale stále sportuje ve velkém a nedávno se stala šampionkou v extrémním závodě Spartan Race. Nyní ukáže, jak se připravuje na Jizerskou 50 a první zimní Spartan Race v Česku.



Jestli chcete zastihnout Zuzanu Kocumovou, největší šanci máte na severní straně Jizerských hor. V přírodě okolo Jablonce nad Nisou a Liberce. Bývalá běžkyně na lyžích, jež dopomohla štafetě na olympiádě v Naganu k 6. místu, je outdoorový živel. Lesy, hory, kopce, vyschlá koryta řek. To jsou místa, kde je nejradši. Vydává se tam po svých, na lyžích i na kole.

„Už odmala jsem trávila s rodinou velkou část života v přírodě a zůstalo mi to. Pokud dnes nejsem každý den alespoň chvíli venku, mám pocit, jako by ten den nebyl,“ říká 36letá Kocumová.
Díky nadšenému přístupu získala všestrannost, za níž v posledních měsících sklízí značné úspěchy. Začátkem října se stala v americkém středisku Squaw Valley světovou šampionkou v extrémním překážkovém závodě Spartan Race. Navíc v této sérii doposud vyhrála všechny čtyři podniky, k nimž nastoupila.

Zuzana Kocumová ukáže jako patronka Superlife, jak se připravuje na Jizerskou 50 a zimní Spartan Race
Zuzana Kocumová ukáže jako patronka Superlife, jak se připravuje na Jizerskou 50 a zimní Spartan Race

„S přibývajícím věkem mě baví víc extrémní sporty, u kterých si hezky vyčistím hlavu,“ popisuje juniorská mistryně světa v běhu na lyžích z roku 1999, jež se ve volném čase účastní mnoha akcí pro rekreační a amatérské sportovce. „Nacházím u toho odreagování a v dnešní civilizaci celkem málo zažívaný pocit, že máte tělo, které funguje, a vy víte o každé jeho části, každém svalu."

Podobné pocity chce Kocumová co nejvíc přiblížit i jako patronka Superlife. V novém projektu serveru isport.cz bude pravidelně přibližovat své aktivity a ukazovat, jak trénuje. Jako nejbližší cíle si vytýčila tradiční Jizerskou 50 (9. ledna) a vůbec první zimní závod Spartan Race na české půdě (16. ledna). Obě akce se uskuteční v Bedřichově, tedy v prostředí, které výborně zná.

„Už sice nejsem vrcholová sportovkyně, ale ráda se porovnávám s ostatními a na závodech mě baví sdílení zážitků a potkávání s lidmi. Jizerská 50 pro mě bude těžší, protože je na ní čím dál větší konkurence. Na Spartan se naopak těším. V létě je na trati hodně bláta, teď budu čekat sníh, který je mi bližší. Ráda ukážu, že příprava není jen o intenzivním tréninku. Sama se snažím používat tělo hlavně přirozeně,“ míní žena, jejíž velkou zálibou je i tanec.

„Pokud chci inspirovat, tak ve smyslu, aby lidi vylezli z pohodlí domova a virtuální reality. Pak je na světě daleko líp. Neměli bychom zapomínat na to, že nejsme jen hlava, ale i tělo, které potřebuje své.“

Výše zmíněná slova platí v případě Kocumové za každého počasí. Tedy i nyní na podzim, kdy se mnoho lidí musí do sportování nutit. V rámci přípravy bude často vyrážet za pohybem za tmy.

„Běhání a ježdění na lyžích s čelovkou má úžasnou atmosféru. Zima a špatné počasí jsou jen výmluvy. Když člověk překoná původní nepohodlí, je pak odměněn lepšími a intenzivnějšími pocity,“ má jasno patronka Superlife.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}