17.5.2016 • 11:15

Od piva na vrcholky hor. Se Superlife přešel za den hřeben Malé Fatry

Vstoupit do diskuse
0

Před měsícem a půl se vášnivě nalíval pivem a naříkal, jak je svět nespravedlivý. Hledal smysl života. Pak narazil na aplikaci Superlife a ta se mu rychle stala náplní každého dne. Lukáš Němec si díky ní oblíbil pohyb natolik, že o víkendu přešel za den celý hřeben Malé Fatry. Tedy téměř 40 km s převýšením víc než 2000 metrů, za což získal ocenění mistr motivace pro měsíc květen.



Podařil se mu životní výkon. Tedy… Jen prozatím… Lukáš Němec totiž s aplikací Superlife posouvá své limity každý den. Krok za krokem. Tak, jak to má být. Nachází něco, o čem předtím jen tušil, ale neměl důvod to objevovat.

Nakonec vlivem pohnutého osudu začal. A o víkendu dokázal sám přejít hřebem Malé Fatry – 39 km a 2067 nastoupaných metrů na trase, kterou většina ostatních rozděluje na dvě celodenní túry. On to zvládl za 11 hodin.

„Ještě před měsícem a půl jsem do sebe vášnivě obracel jeden škopek piva za druhým a naříkal, jak je svět nespravedlivý. Semlely mě životní problémy a já se octl na dně. Pak přišel objev v podobě aplikace Superlife, která mi dala náplň každého dalšího dne v podobě sportu,“ vypráví Lukáš. „Pivo šlo stranou a místo toho jsem si koupil brusle a celé dny trávil na kole, bruslením, běháním či obyčejnou procházkou. Ruku v ruce se skvělými zážitky se začala zlepšovat i fyzička a já zjistil, že ať dělám jakoukoliv činnost, nohy jdou samy od sebe.“

I díky tomu se odhodlal vyrazit na Slovensko do vysokých hor, které umí prověřit fyzické, ale i psychické síly.

„Na Martinských Holích jsem se díval přes údolí na nádherně špičatý hřeben Kriváňské Malé Fatry a ihned jsem zatoužil ho přejít. Ale zdálo se mi to hodně… Řekl jsem si, že zkusím aspoň kousek,“ popisuje Lukáš začátek zážitku, který svůj záměr naplnil hned následující víkend. S osmikilovým batohem na zádech a nejistotou v hlavě, kterou vyháněl každým dalším krokem na celodenní pouti.

Jeho cesta ale stála za námahu, což poznal na mnoha místech. Prozkoumal zříceninu starého Strečna i krásné výhledy na řeku Váh. Počasí moc nepřálo, drobně mrholilo, ale i tak šel bez potíží dál.

„Po třech kilometrech prvního kopce jsem zjistil, že jsem nastoupal skoro sedm set metrů. Tak si říkám, že to asi bude pěkný masakr. Měl jsem pravdu. První krize přišla po dvanácti kilometrech při stoupání na Malý Kriváň. Od severu fičel ukrutný vítr a přinesl dárečky v podobě ledové tříště.“

Místo návratu ale vyrazil na Velký Kriváň. Nahoru a dolů, blátivou a namrzlou stezkou. Přesto byl podle svého měření rychlejší než časy na ukazatelích turistického značení.

Na nejvyšším vrcholu Malé Fatry ho lákalo odbočit k vlakové zastávce. Ale překonal se „Nohy chtěly jít dál! Do sedla Medziholie to bylo podle cedule čtyři hodiny … to stihl za dvě a půl.“

Na dalším úseku ho nezlomilo ani chybné odbočení, kvůli kterému šel oklikou. „Potkal jsem sběrače medvědího česneku, nabídli mi, že mě posledních osm kilometrů svezou. Byla to lákavá nabídka, ale když už jsem došel až sem, tak si vypotím i cílovou rovinku.“
Odměna přišla v šest večer na vlakové stanci v Párnici v podobě sluníčka a hlavně myšlenkových pochodů, ke kterým by u piva, na gauči nebo za počítačem rozhodně nedospěl.

„Užil jsem si nádherný den plný zážitků, viděl kus přírody, podal sportovní výkon, hodil kus slova s kolemjdoucími lidmi a to vše jen díky tomu, že jsem zvedl zadek a vyrazil z domu. Není to tak těžké. Člověk někdy žasne, kolik se toho dá vměstnat do jediného dne.“

Lukáš Němec se tak stal dalším mistrem motivace Superlife pro měsíc květen. Splnil těžkou osobní výzvu, kdy se musel vyrovnat i s tím, že venkovní teplota skákala od nuly do dvaceti stupňů. Jednou dokonce kvůli vyčerpání musel potlačit zvracení.

„Ale jak se říká. Zážitek nemusí být hezký, ale intenzivní. Nohy bolí, další den jsem se málem znova učil chodit, ale zážitek je to na dlouho. A jako bonus jsem překonal v aplikaci Superlife hranici tisíc bodů. Díky sportu se mi změnil život. Jsem šťastný. A pokaždé, když už nemůžu, tak si opakuji heslo: From zero to hero!“
A jaký bude váš příběh? S aplikací Superlife ho díky pohybu může napsat úplně každý.

Trasa Lukáše Nemce:
Nezbudská lůčka (350m) – Starý hrad – Chata pod Suchým – Suchý (1468m) – Biele skaly (1462m) – Stratenec (1513m) – Priehyb (1462m) – Malý Kriváň (1671m) – Bublen (1513m) – Pekelník (1609m) – Velký Kriváň (1709m) – Chleb (1647m) – Stěny jih (1572m) – Stěny sever (1535m) – Poludňový grúň (1460m) – (Stoh 1608m) – Medziholie (1195m) – Párnica (460m).


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}