Autor: mah
17.7.2016 • 09:57

Ironman na koloběžce? První pokus nevyšel. Poučím se, říká patron Superlife

Vstoupit do diskuse
0

Zdolat legendárního Ironmana není žádná hráčka. Obzvláště pak pětkrát za sebou. O tom se v pondělí přesvědčil i patron Superlife Zdeněk Valenta. Ten si na léto vybral hodně odvážný cíl. „Chtěl bych během léta v různých měsících zvládnout překonat pět ironmanských tratí, jak je známe z havajské Kony,“ říkal odhodlaně sportovní nadšenec. První pokus stanovený na 11. července však kvůli extrémnímu počasí nevyšel.



V pondělí v sedm ráno zakladatel českého koloběhu vystartoval v bazénu v pražském Podolí na 3,8 km dlouhou plaveckou trať. Vše šlo hladce a stanovenou vzdálenost zdolal v předpokládaném plánu. Někdy kolem deváté vyrazil na své karbonové koloběžce směr 180 kilometrům rozděleným do pěti úseků mezi Podolím a Vraným nad Vltavou.

„Začal jsem dobře. První třicetikilometrový úsek jsem se cítil skvěle. Na druhém jsem už v hlavě začal dokonce přemýšlet o večerním maratonu. V brzkém odpoledni jsem se však na tom ostrém sluníčku začal přehřívat,“ popisuje Valenta svoje pocity z prvního pokusu o překonání Ironmana.

„Chtěl jsem pokračovat dál, zlomit to. Ale začalo se mi dělat hůř, byl by to zbytečný risk. Člověk zná svoje tělo, ví, že by z toho mohl být pěkný průser,“ vysvětluje důvody ukončení pokusu o zdolání testu fyzických schopností i lidské vůle.

Kde se tedy stala chyba? Podcenění počasí? Nedostatečná organizace závodu? Slabá fyzická připravenost?

„Byly to na mě opravdu extrémní podmínky. Dopředu jsem se toho trochu obával. Jsem spíš typem do zimního prostředí, proto na daleké cesty jezdím převážně do Skandinávie. Je to pro mě poučení. Na celém úseku jsem měl jen jeden občerstvovací stánek a flaška s vodou mi měla vystačit vždy na třicet kilometrů. To jsme hrubě podcenili,“ uvědomuje si zakladatelem běžecko-koloběžeckého klubu RedRabbit.

Strach z dalšího pokusu však u něj nehledejte. Právě naopak! Není čas na žádné vymlouvání.

„Do dvou týdnů chci uspořádat nový pokus na stejné trati. Ta se osvědčila. Jen to musíme naplánovat na chladnější počasí. Nejspíše pojedu na jiné koloběžce a musíme sehnat víc lidí, kteří budou kolem tratě. Snad seženeme nějaké dobrovolníky. Věřím, že příště budu úspěšný, natrénováno mám,“ vzkazuje sportovec tělem i duší.

Přijdete patrona Superlife příště podpořit?


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}