Autor: mah
2.9.2016 • 10:29

Vrabcová a Kraus si zkusí Gigathlon! Na Lipně má premiéru bájný závod

Vstoupit do diskuse
0

Dlouhé čekání je u konce. České sportovní prostředí konečně na vlastní kůži pozná populární Gigathlon. Závod kombinovaný z pěti vytrvalostních outdorových disciplín. Vedle toho nabízí pohyb, přírodu a zážitky pro jednotlivce, páry i týmy. První ročník akce se švýcarskými kořeny dnes startuje a na Lipně nad Vltavou a je na programu po celý víkend. Superlife na akci samozřejmě nemůže chybět a navíc sestavil svoji vlastní hvězdnou štafetu.



Gigathlon je víc než jen obyčejný závod. Takový, který tu ještě nebyl. Nejen závod, ale rovněž společenská akce. Závod, kde si přijdou na své muži i ženy. Příměrů, jimiž lze pojmenovat Gigathlon, je celá řada.

Pokud jde o sport, nabízí originální podnik netradiční kombinaci pěti disciplín – silničního kola, MTB, běhu, in-line bruslí a plavání. Navíc ve dvou dnech a objemu, který se vyrovná zátěži při triatlonovém Ironmanu. V Lipně nad Vltavou čeká všechny účastníky celkový objem 259,5 km s převýšením 4967 metrů.

Je to makačka. Aby ji mohlo zvládnout a zažít co nejširší spektrum sportovců všech výkonnostních kategorií, lze Gigathlon absolvovat ve třech kategoriích. Jednotlivci, pár muž-žena, pětičlenná štafeta složena minimálně ze dvou žen, kde si každý zvolí jednu disciplínu.

„Je to nový rozměř soutěže. Ty disciplíny každý zná, ale neokusil je ještě v kombinaci, kterou nabízíme my,“ vysvětluje Jan Plachý, hlavní organizátor, jenž do Česka přivezl koncept akce, která vznikla před 16 lety ve Švýcarsku. Tam se jí zúčastňuje každý rok několik tisíc sportovců. „Cílem není zařadit se do zástupu cyklomaratonů nebo řady běhů. My na rozdíl od ostatních sportovce napříč disciplínami spojujeme." dodává. 

První ročník bude mít více než 300 účastníků celkově z deseti zemí světa. Na celé akce nebude chybet ani tým Superlife, který je jedním z partnerů sportovní akce. Superlife navíc ve spolupráci s Gigathlonem složil svoji vlastní hvězdnou štafetu. Ta nastoupí ve složení.

Plavání: Adéla Černá, dálková plavkyně
In-line: Nikola Kubelková
MTB - Tomáš Kraus, skikros
Silniční kolo - Martin Halfar, vítěz výzvy Superlife
Běh - Eva Vrabcová-Nývltová, Lukáš Hlavička

Právě maratonská běžkyně a účastnice olympijských her v brazilském Riu Eva Vrabcová-Nývltová patří k největším sportovním osobnostem, které se akce zúčastní.

"Gigathlon ukazuje, že je férový pro všechny. V lyžování jsem měla často pocit, že tam ženské nemají co dělat, ale mají spíš stát u plotny. Tenhle závod přemýšlí jinak a pro mě je to určitá satisfakce, protože nemám ráda závody, kde všichni běží stejnou trať i vzdálenost, ale ženy pak mají jiné odměny nebo jiná pravidla pro vyhlášení.“

Běžec Lukáš Hlavička patřil k finišmanům společné české štafety Gigathlon/Superlife.
Běžec Lukáš Hlavička patřil k finišmanům společné české štafety Gigathlon/Superlife.

Vrabcová-Nývltová však nepoběží celý půl maraton. v polovině sobotního běhu symbolicky předá štafetu vítězi výzvy Superlife Lukáši Hlavičkovi.

Společná štafeta Superlife navíc běží i pro charitativní projekt Velvet Smile. A po závodě bude probíhat dražba podepsaných předmětů od známých závodníků (Kraus, Nývltová a další), výtěžek podpoří sociální znevýhodněné rodiny.

Co čeká účastníky Gigatlonu
(2.-4. 9. 2016 Lipno nad Vltavou)

Pátek
24 km in-line brusle (223 m převýšení)
83 km silniční kolo (1474 m převýšení)
2,9 km plavání
50 km MTB (1166 m převýšení)
22,6 km běh (459 m převýšení)

Sobota
36 km silniční kolo (764 m převýšení)
11,8 km in-line brusle (154 m převýšení)
0,9 km plavání
20,5 km MTB (533 m převýšení)
7,5 km běh (193 m převýšení)


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}