13.9.2016 • 13:46

Vzbuď se, chátrající Štvanice! Borga a McEnroea vystřídá florbalový unikát

Vstoupit do diskuse
0

Pokud by se vám v těchto dnech náhodou při toulkách tenisovým areálem na pražské Štvanici podařilo proniknout skrz ostrahu až na centrální dvorec, naskytne se vám bizarní pohled. Švédští filmaři si vybrali chátrající tenisový chrám jako náhražku dějiště slavného wimbledonského finále z roku 1980 mezi Johnem McEnroem a Björnem Borgem. Technici snímku Borg vs. McEnroe režiséra Januse Metz Pedersena tu zaseli náhražky trávy, hollywoodská superstar Shia LaBeouf v roli amerického nerváka buší do tenisáku dřevěnou raketou. Ve čtvrtek ale natáčení skončí a víkend už bude patřit jiným hrdinům. Těm florbalovým.



Slavnému místu, na kterém si poslední roky vybírá daň zub času a složité vztahy mezi Českým tenisovým svazem a 1. ČLTK Praha, zkusí vdechnout život světová premiéra - oficiální florbalový soutěžní zápas, který se odehraje pod otevřeným nebem. V prvním kole nového ročníku mužské Tipsport Superligy si to v netradičních kulisách v sobotu 17. září od 16.00 rozdají o první body pořádající FBŠ Bohemians Praha a mistrovský Chodov.

"Začali jsme o tom přemýšlet před sezónou 2015/16, letos v březnu jsme si projekt odklepli a rozhodli se, že sezonu 2016/17 opravdu zahájíme venku. Inspirací byla jednoznačně NHL a její zápasy pod otevřeným nebem. Přišlo nám to jako skvělá možnost, jak na náš progresivní sport ještě více upozornit a přitáhnout k němu další zájemce a děti," prozradil v rozhovoru pro Superlife myšlenku unikátní akce duchovní tvůrce projektu a marketingový manažer Bohemky Jakub Doubrava.

VIDEO: Podívejte se na trailer k celé akci

Česká florbalová unie projekt podpořila. Co víc, byla z něj nadšená. "Je to unikátní akce nejen pro florbal, ale všechny halové sporty. Podpořili jsme ho nejen hledáním cest pro jeho konáni, ale i větší propagací nebo pomocí s ticketingem. Ale zejména to koresponduje a spadá do filozofie programu podpory marketingu a komunikace superligových oddílů. Snažíme se s oddíly rozvíjet je samotné a celou Superligu a tohle je pěkný příklad, že se nám to snad daří," ocenil šéf marketingu ČFbU Roman Urbář. 

Rozpočet akce je milion korun

Variant, kde florbalový "Cevro Institut Open Air" uspořádat, bylo několik. "Koketovali jsme s myšlenkou hrát u kyvadla na Letné, kde jsme chtěli vybudovat provizorní florbalovou arénu. Další myšlenka padla na pražská velká obchodní centra, když jsme ale poprvé přišli na Štvanici, nebylo o čem. To místo má úžasnou historii a úplně nás dostalo," řekl Doubrava.

Se svým "zelenobílým traktorem" bude orat půdu nikdy neoranou, oficiální soutěžní florbalový zápas pod širým nebem se ještě nikdy v historii neuskutečnil. Jistě, poslední švédské Superfinále hostil stockholmský fotbalový stadion Tele2 Arena, střechu ale pořadatelé neroztáhli. Chyba, šance, byť hodně nákladná, pro Bohemku! "Rozpočet akce je zhruba milion korun. Reálně to ale bude míň, součástí dohody jsou i různé bartry a akce přitáhla do klubu i nové sponzory, kteří také finančně pomůžou," dodal Doubrava, který za Bohemku dlouhá léta hrával.

"Jediné, čeho se bojíme, je počasí, to je velký strašák. Přeci jen tenisový stadion není krytá florbalová hala. Pro nás bude asi nejdůležitější, jak bude vypadat povrch, zázemí, to můžeme ovlivnit, s počasím nic neuděláme," prohlásil smířlivě kapitán Bohemky Vojtěch Bagin.

Bude pršet, nebude pršet? Předpověď zatím příliš příznivě nevypadá, v sobotu reálně hrozí dešťové přeháňky a celý program, který začíná už v 8 hodin ráno a v jehož rámci proběhne i řada hudebních vystoupení (Paulie Garand, Sharkass např.), food festival nebo utkání ženských týmů Chodova i Bohemky, může být zrušen. Pořadatelé proto počítají s přesunutím zápasu na jiný termín. "Je to komplikace, ale zatím se připravujeme na variantu, že se bude hrát venku. V pátek bychom si měli na Štvanici i zatrénovat, uvidíme, jak vše dopadne," prohlásil trenér posledních mistrů z Chodova David Podhráský. 

Dorazí i fans z Bohemians 1905

Bohemians, tradiční čtvrtfinalista nejvyšší soutěže, je vůbec progresivní klub. V uplynulé sezoně ustavili rekord návštěvnosti na zápas základní části, duel s Mladou Boleslaví sledovalo 1595 diváků, utkání sem tam navštěvují i fotbaloví příznivci Bohemians 1905. Ti by rádi dorazili i na štvanický Open Air, utkání ale koliduje s malým pražským derby mezi Klokany a Duklou. Smutek, smůla, akceptování situace? Kdepak fotbaloví fans neváhali sepsat otevřený dopis, ve kterém poprosili představitele obou fotbalových klubů a televizního kanálu O2 TV Sport, který bude tento zápas vysílat, aby match přeložili. Bohužel, neuspěli.

"Jednání se vedla a snaha i u zástupců televize byla, ale nakonec termín zůstal. Někteří fotbaloví fanoušci sdružení na stránkách sektor1905.cz ale slíbili, že na florbal dorazí," řekl Doubrava. Jejich hlasivky a bubny budou pro atmosféru celé akce důležité, aréna má kapacitu 7000 diváků. "Kdyby přišly tři tisícovky, budeme spokojeni a bude to neskutečný zážitek pro hráče i diváky,“ hlásí Doubrava. 

Reakce fanoušků Bohemians 1905 ze stránek Sektor1905

Během víkendu se sice podařilo vyjednat dohodu se společností Pragosport (poskytující práva pro televizní vysílání) a O2 TV Sport, jež by vedla k posunu výkopu o dvě hodiny a umožnila tak fanouškům navštívit florbalové utkání s následným přesunem na Julisku. Pokud by se tak stalo, všichni bychom oslavovali vítězství fanouška nad zdánlivě nepřemožitelným soupeřem (TV společností) a aktivní fans by si užili sobotní odpoledne s vydatnou porcí supportu jak na florbalu, tak vzápětí na fotbale.

Výše zmíněnou variantu však nakonec, k našemu nemilému překvapení, nepodpořil právě klub Bohemians ze „sportovních a ekonomických“ důvodů. Toto rozhodnutí bereme na vědomí, ačkoliv ho vnímáme jako velmi nešťastné, jelikož zhatilo čtyři dny jednání a úsilí (a to i na straně samotného klubu) a postavilo nás před onu zmíněnou „Sofiinu volbu“. A volba to nebyla jednoduchá. Fotbalovou Bohemku milujeme, obětujeme ji velkou část našeho života, organizováním všemožných aktivit pro náš klub trávíme většinu volného času (včetně posledních čtyř dnů) a jediné, o co jsme nyní prosili, bylo posunutí výkopu utkání o dvě hodiny…

Zamítavou reakci proto vnímáme jako nepochopení fanouškovské mentality a neúctu vůči fans ze strany vedení klubu. A proto jsme nakonec zvolili florbal – celodenní akci plnou zábavy, dobré atmosféry, kvalitního sportovního zážitku a to vše v atraktivním prostředí pražské Štvanice. Dalším důvodem budiž fakt, že naše nasazení bude i náležitě oceněno ze strany FBŠ – již v dobách plánování celé akce jsme mohli vybrat sektor pro aktivní fans a přislíben nám byl i dostatek volných vstupenek pro všechny fanatiky.

Lesk a bída Štvanice

Jisté je, že Štvanice a tamní centrální dvorec podobné akce potřebují jako sůl. Oprýskané zdi, sem tam signatury mladých sprejerů, propadající se beton, pavučiny. Chrám už jen vzpomíná na úžasné daviscupové zápasy nebo chvíle, kdy Martina Navrátilová ještě jako emigrantka v dobách železné opony přijela v roce 1986 do Prahy reprezentovat USA. Poslední tři roky centrkurt vrcholový tenis neviděl, proběhly tu jen dva turnaje Světové série v beachvolejbalu žen, v roce 2014 jej Češky Sluková s Kolocovou dokonce vyhrály. Důvod je prostý, tradiční klub ČLTK Praha, který na Štvanici sídlí, centrkurt nevlastní.

"Je majetkem Českého tenisového svazu, my vlastníme zbytek sportovního areálu," řekl v květnu v rozhovoru pro TN.cz dlouholetý tenisový funkcionář Vladimír Šavrda. "My jsme řadu let využívali i ten velký centrkurt, ale v poslední době už to nejde, protože tam je hard court (beton). Já si myslím, že je to dva roky a důvod neznáme," podotýká Šavrda. Na své turnaje tak občas přistavuje druhé patro tribun nad původní kurt číslo 1.

"Centrkurt využíváme v maximální možné míře. Nabízí se i pronájmy na kulturní akce či koncerty. Beton byl prý zvolen kvůli údržbě a možnosti na zimu kurt zakrývat," vysvětlil sportovní ředitel ČTS Jaroslav Balaš.

Tak uvidíme, zda sobotní florbalový happening pomůže nalézt největšímu kurtu v České republice druhý dech. A zda Open Air vůbec proběhne...

Štvanice uvidí světový unikát. Florbalové soutěžní utkání se pod širým nebem nikdy nehrálo
Štvanice uvidí světový unikát. Florbalové soutěžní utkání se pod širým nebem nikdy nehrálo

Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}