10.11.2016 • 12:53

Nevzdávej to! Sedlák o farmě, plánech útěku i zírání na hvězdy

Vstoupit do diskuse
0

Největší tma bývá před rozbřeskem! Lukáš Sedlák zkraje minulé sezony házel věci do tašky a bookoval letenku do Čech. Třetí rok farmaření, nejde to, zavírám krám a mažu domů. Takové myšlenky sprintovaly hlavou 23letého hokejisty, kterého draftoval Columbus už v roce 2011. Šance fajfknout první start v NHL ale nepřicházela. Nakonec se Sedlák sebral, zakousnul a na přelomu roku přišel obrat. "Po Vánocích se mi konečně začalo dařit a závěr byl opravdu hodně povedený. Vyhráli jsme Calder Cup, přišla smlouva na další rok a velká šance porvat se o místo u Blue Jackets. A teď jsem v prvním týmu, je to neskutečný pocit," vyznal se v rozhovoru pro Superlife forvard čtvrté lajny Columbusu.



Zněl trošku vyšťaveně. Při noční výhře 3:2 v prodloužení proti Anaheimu odehrál necelých deset minut, jednou hitoval a zblokoval jednu střelu. V devíti zápasech v NHL Sedlák ještě neskóroval, pobral jen dvě asistence. Souží ho to? Ani ne, v kariéře už překonal složitější období, tohle je maličkost. Vždyť je v NHL a plní si sen. "Stále mám dost smíšené pocity, nemůžu uvěřit, že tuhle soutěž opravdu hraju. A cítím velké zadostiučinění, jak za svou práci, tak za rodiče, kteří se mi maximálně podřídili. Obětovali hrozně moc, aby mě sem dostali," ocenil rodák z Českých Budějovic.

22. říjen 2016. Vytučnit, v kalendáři podtrhnout, tehdy se Sedlák stal 217. českým hokejistou, který si vyzkoušel NHL. V premiéře proti silnému Chicagu (výhra 3:2) obstál, v první třetině na brankáře Coreyho Crawforda vystřelil během tří střídání čtyřikrát a po třetině mazal k mikrofonu reportéra na stadionu. "Páni, je to hrozně rychlé, neskutečný fofr," sumíroval dojmy z první dvacetiminutovky na ledu, který znamená svět. Prvnímu přeskočení mantinelu a našlápnutí předcházelo mraky práce i pochybností o vlastních schopnostech.

"Když mi bylo nejhůř, což bylo v loňské sezoně, tak mi největší oporou byla přítelkyně a rodina. Ale nakonec finální rozhodnutí je stejně jen na vás, měl jsem jejich podporu, za což jsem byl nesmírně vděčný, ale srovnat si priority jsem musel sám. Přítelkyně je navíc z Česka, takže i tohle bylo malinko složitější než u ostatních spoluhráčů z Ameriky, ale mé rozhodnutí zůstat a ještě to zkusit pochopila. Každý den si voláme a samozřejmě každý rok za mnou přijede na nějaký čas, za což si jí hrozně vážím, bez ní bych svůj sen nikdy nezrealizoval," je si vědom Sedlák.

Snové finále AHL v chrámu LeBrona Jamese

Univerzální radu pro mladé hokejky bojující v nižších zámořských soutěžích nemá, prý neexistuje. "Jediné, čímž jsem se já vždy řídil, abych všechno dělal naplno. Když něco nevyjde, budiž, ale alespoň vím, že jsem se tomu odevzdal ze 100 procent. Tuhle radu mi kdysi dali rodiče a já se jí řídím v každém zápase, i když mě třeba sžírá nervozita, tak jdu na led umřít. Vaše nasazení, to je jediné, co můžete ovlivnit, výsledek už ne, ale často se dostaví."

Na farmě Columbusu ve Springfieldu strávil Sedlák, 158. hráč draftu 2011, dvě sezony, pak se tým přesunul do Clevelandu. Do haly, kde basketbaloví Cavaliers vedení LeBronem Jamesem v červnu vyhráli první titul šampionů NBA. "Byla to velká změna pro celou organizaci i pro mě. Jednoznačně k lepšímu, zájem médií i fanoušků o nás neuvěřitelně vzrostl, servis pro hráče byl také na lepší úrovni. Hrozně mi to pomohlo a připravilo na to, co mě čekalo v NHL," těšilo centra, který zámořskou kariéru začínal v týmu Chicoutimi Saguenéens v QMJHL. Po dvou letech se přesunul do AHL k Falconům do Springfieldu.

"AHL obestírá řada mýtů. Není to tak dávno, co to byla liga drsňáků, slýchával jsem to i z vyprávění o pár let starších spoluhráčů. Ale za poslední roky se soutěž hodně omladila a zlepšila, ubylo šarvátek a přibylo víc kombinace a rychlosti. Třeba náš tým vloni v play off měl ve čtvrté lajně nejšikovnějšího hráče a šestnáctku draftu Sonny Milana. Takže i to značí, že čtvrtá lajna na farmě neznamená, že se jde hráč jen prát. Autobusem se stále samozřejmě jezdí, ale není to nic hrozného, dost jsme létali i letadlem. To kanadská juniorka je mnohem horší v tomhle ohledu," má jasno odchovanec českobudějovického hokeje.

Sezona 2016/17 byla pro Lake Erie Monsters výjimečná, při tažení za Calder Cupem tým prohrál v play off jen dvě utkání, stanovil tak nový rekord soutěže a finálového soka z Hershey vypráskal 4:0 na utkání. V posledním finále Sedlák (v play off v 17 zápasech 16 bodů za devět gólů a sedm přihrávek) v čase 79:58 vymyslel vítězný gól pro dánského útočníka Olivera Bjorkstranda, se kterým se potkal v lajně při prvním utkání sezony proti Chicagu. Třetím do party byl Boone Jenner.

Lukáš Sedlák připravil vítězný gól čtvrtého finále pro dánského útočníka Olivera Bjorkstranda
Lukáš Sedlák připravil vítězný gól čtvrtého finále pro dánského útočníka Olivera Bjorkstranda

"Doufal jsem, že když to půjde podle plánu, mohli bychom jít do prvního týmu spolu s Oliverem. Třeba po tom, co farmářský tým Tampy vyhrál Calder Cup, tak se hodně hráčů dostalo do NHL a tam dnes patří k nejlepším hráčům, chtěli jsme jít v jejich stopách," vyznal se defenzivněji laděný centr.

Tortorella je strašně férový chlap

"Hráči stejného typu jako já to mají těžší v začátku kariéry, každý kouč i manažer kouká hlavně na body. Ale třeba letos jsem se do sestavy Columbusu probojoval na úkor útočnějších hráčů, než jsem já. Oni jsou borci, co musí hrát v prvních dvou lajnách a manažeři chtějí, aby hráli hodně minut, takže mají ve výsledku těžší se dostat do sestavy, protože každý tým má velice dobré právě první dvě pětky. Ve třetí a čtvrté lajně se dbá hlavně na defenzivu, takže to byla moje šance," vysvětlil 184 cm vysoký hokejista, který si zvyká na přísnou drezuru charismatického Johna Tortorelly.

„Lukáš zahrál výborné play off, v kterém mě opravdu zaujal,“ glosoval před startem sezony hlavní kouč Columbusu Sedlákovu setrvání v prvním týmu. „V přípravě působil víc než solidně. Věřím, že tenhle chlapík může udělat spoustu dobré práce, ať už tomu bude ve třetí nebo čtvrté formaci,“ dodal další milá slova 58letý vítěz Stanley Cupu s Tampou z roku 2004.

Sedlák trenérovi kompliment obratem vrátil. "Já myslím, že jsme si sedli, je to hodně milý chlap. Předchází ho zajímavá pověst, ale je neskutečně férový a to mi vyhovuje," má jasno borec, kterého NHL nepřekvapila.

VIDEO: Podívejte se na první bod Lukáše Sedláka v NHL

"Čekal jsem přesně to, co teď zažívám, rychlou hru bez větších chyb, každý hráč je individuálně nějak nebezpečný. Musím být furt ostražitý. Jediné, co mě možná trochu překvapilo, je rychlost. Věděl jsem, že NHL bude rychlejší než AHL, ale nečekal jsem, že o tolik. Určitě mi to ukázalo, na čem musím pracovat a snažím se na to v tréninku soustředit," dodal sympaťák, který teď sedává v kabině vedle Scotta Hartnella, Nicka Foligna, Sergeje Bobrovksého a dalších hvězd organizace Blue Jackets.

"Je to neskutečné, každý den jsem sledoval tyhle hráče v televizi a teď s nimi sedím v jedné místnosti. To samé platí o soupeřích. Doufám, že si nevšimli, jak na ně před zápasem vždycky zírám, to by byla ostuda" uzavřel se smíchem Sedlák, kterého další zápas čeká v noci ze čtvrtka na pátek v Bostonu.

Tak hodně štěstí, Lukáši! Odkaz Davida Výborného, Jana Hejdy nebo Rostislava Klesly, kteří v organizaci Blue Jackets úspěšně působili, si žádá pokračování...


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}