18.11.2016 • 15:27

Jako Vardy! Hvězdy frčí na orálním tabáku: Zvracení, pak závislost

Vstoupit do diskuse
0

Cože, on má puk? Slušný, koukám jako puk. Fotka reprezentačního útočníka Jamie Vardyho, který si na trénink Anglie při červnovém EURO nesl energetický nápoj a záhadnou kulatou krabičku připomínající hokejový touš, obletěla svět. Co je v ní? Zasvěcení věděli, orální tabák, tzv. snus. Speciálně nadávkovaná nikotinová chuťovka, která se v malých pytlíčcích vkládá pod horní ret, dorazila i do České republiky. Domácí hvězdy baseballu, florbalu, softballu nebo lakrosu v rozhovoru pro Superlife prozradily, co je na snusu baví a čím jim ve sportovních výkonech pomáhá.



Švédsko je zemí snusu zaslíbenou. Podle nejnovějších statistik průměrný Švéd spotřebuje 800 gramů, asi tak 16 krabiček po dvaceti kusech, za rok. Snus užívá přibližně 12 % švédské populace, asi 1,1 milionu lidí. Síla, viďte?

Můžu přihodit osobní zkušenost. V roce 2009 jsem s florbalovou reprezentací hrál turnaj EFT ve městě Pitea. V duelu s domácím týmem jsme po první třetině měnili strany a za střídačkou soupeře čekalo překvapení, halda malých vyžvýkaných hnědých pytlíčků. Byly jich desítky. "Co to jako je?," houknul jsem na staršího spoluhráče. "Snus ty v**e," opáčil mi mazák. Neměl jsem ponětí, oč jde. Teď už vím.

„Ke snusu jsem se dostal při angažmá ve Švédsku, když jsem hrál za Pixbo Wallenstam. Většina mých spoluhráčů ho používala i při hře. Když se mi nějakou dobu nedařilo, řekl jsem si, že je to určitě tím snusem, že to je hlavní důvod, proč nás Švédi celé ty roky válcují, a hned jsem to zkusil. Bohužel to jako žádný elixír síly nezafungovalo a musel jsem se vrátit ke klasické dřině. Ale u snusu jsem tak nějak zůstal,“ popisuje Patrik Dóža, hvězda mistrovského Chodova a jeden z nejlepších českých florbalistů současnosti.

„Na začátku jsem se při užívání asi třikrát pozvracel, nakonec mi to ale zachutnalo a zůstalo mi to až do dneška. Upřímně necítím, že by mi to nějak výrazně pomáhalo, ale kávička se snusem je prostě uklidňující,“ dodává Dóža, který za den spotřebuje i jednu krabičku. „To je pravda, ale více jak polovinu rozdám lačným spoluhráčům, takže se to takhle nedá počítat,“ směje se útočník národního týmu, kterého zkraje prosince čeká mistrovství světa v Lotyšsku.

Ve florbalu je snus nový fenomén, a nejen v něm.

Po vzoru MLB

V roce 2016 orální tabák není raritní ani v jiných kolektivních sportech, užívá ho překvapivě dost borců. "Dávám si snus, abych se uvolnil před zápasem, někdy i při něm. Když se mi nedaří, pomáhá mi něco změnit, zapomenout na špatné věci a jít k těm lepším, které v tom utkání můžou přijít," říká Jakub Malík, elitní český baseballista a člen národního týmu. "Pomáhá mi ke koncentraci a drží mě ve střehu. A hlavně vydrží mnohem déle, než třeba žvýkačky či bonbony," přidává svůj pohled kapitán softballové reprezentace David Mertl.

Snus nebo žvýkací tabák

Žvýkací tabák je tabákový produkt určený nikoli ke kouření, ale k rozpouštění v ústech pomocí žvýkání. Šťávy vznikající při žvýkání se uživatel zbavuje typickým odplivnutím. Obdobným způsobem se užívá také orální tabák (dipping tobacco nebo snus), které jsou ale upravené tak, že se v ústech rozpouštějí bez potřeby jejich rozžvýkání.

Dávka snusu se vloží do úst, zpravidla mezi tvář a dáseň, nebo mezi horní ret a zuby. Přitom se z něj uvolňuje nikotin i charakteristická chuť. (wikipedie)

Pálkovací sporty, ty bychom měli. Vliv americké profesionální MLB, kde ve snusu nebo žvýkacím tabáku frčí každý druhý, je v domácí baseballové a softballové scéně zřejmý. "Začal jsem s tím kvůli velké nervozitě před zápasy a celkem to fungovalo, uklidnilo mě to. Teď už je to spíš jen součást přípravy před zápasem, je to takový rituál," doplňuje jeden z nejlepších českých boxlakrosistů Jakub Výmola.

Závislost nebo příležitostné potěšení?

Ve vysvětlení, proč si snus dávají, elitní zástupci svých sportů nachází shodu. Uklidní mě to, zažene nervozitu, dokáže nabudit. Jsou ale závislí? Nervózní, když si nemůžou dopřát porci? "Dávám si ho i mimo sport, v práci i doma. Moje spotřeba je asi pět balení na měsíc, většinou mám několik příchutí a ty střídám, hodně si měníme se spoluhráči v týmu. Neřekl bych ale, že jsem nějak nervózní, když tzv. abstinuju, nebo že by mi to nešlo. Je to spíš takový zlozvyk, stejně jako kuřáci potřebují jít na cigaretu, já sáhnu po snusu," říká Mertl, opora softballového týmu Spectrum Praha a nejlepší pálkař posledního Poháru mistrů.

"Mimo zápasy si snus dávám, ale ne nějak často, jednou, možná dvakrát za den. Čistě pro uvolnění po náročném dni, nebo když na něj mám chuť. Třeba při cestě autem do práce a z práce. Zjistil jsem, že na tom člověk nemůže být zase tolik závislý jako třeba na cigaretách, ale je možné, že nějaká menší psychická závislost tu je. V každém případě už jsem třeba i půl roku nesnusoval a neměl jsem vůbec problém," je přesvědčený vnější polař ostravských Arrows Malík.

"Když ho nemám, tak se svět nezboří, ale v šatně ho vlastně vždycky někdo má, takže mě může založit," směje se Výmola, opora LCC Custodes, nejlepšího lakrosového týmu v Čechách. "Záleží na tom, jestli probíhá sezona nebo ne. Průměrně dám tak krabičku za týden," dodává.

Jakub Výmola (první zleva v horní řadě) je důležitým článkem české lakrosové reprezentace
Jakub Výmola (první zleva v horní řadě) je důležitým článkem české lakrosové reprezentace

Zdravotní rizika se přehlíží

Na rozdíl od žvýkacího tabáku je orální tabák upravený tak, že ho není třeba žvýkat. Při vložení do úst se samovolně rozpouští a uvolňuje nikotin. A to může být problém, nikotin je silně návyková látka.

Nikotin prokazatelně zvyšuje bdělost a některé kognitivní funkce či pomáhá snižovat stres, antidopingová agentura používání tabáku či právě snusu už několik let monitoruje. „Klíčové pro antidopingové úřady je vědecky prokázat, jestli stimulanty jako třeba nikotin napomáhají sportovnímu výkonu,“ říká k tomu někdejší šéf britské antidopingové agentury Michele Verokken. „Může působit jako stimulant, když zvyšuje tep, ale tak, jak teď věci jsou, není to žádný dopingový prohřešek,“ ujistil.

„Rizika spojená se snusem samozřejme znám, ale stejně tak, jako je znají kuřáci a přesto kouří, je to u nás podobné. Jen ta spotřeba není tak velká,“ míní softballista Mertl.

„Určitě nevěřím, že by to bylo tělu prospěšné, beru to asi jako s alkoholem, proto se snažím, to úplně nepřehánět. Určitá rizika tady jsou, jak se uvádí, může po tom být v krajních případech i rakovina ústní dutiny, ale zatím nikoho neznám, kdo by s tím měl nějaký zdravotní problém. Nicméně snažím se si snus dávat v určitých mezích,“ doplňuje baseballista Malík.

Snusují i dívky

Možná to někoho překvapí, ale snusu holdují i některé dívky, florbalistky zejména. „Proč jsem úplně poprvé dala do pusy tabák a začala si ho dávat častěji, už sama ani nevím. Možná jsem si ho dříve dávala jen kvůli tomu, že to dělaly ostatní spoluhráčky. Teď si zasnusuju jen občas, když se chci trochu uvolnit,“ přiznává bývalá juniorská reprezentantka a extraligová hráčka, která nechce být jmenována. Stydí se.

„Přijde mi to hodně neženské a možná až nechutné, proto se v poslední době snažím jeho užívání omezit na minimum. Přímo při hře bych si to nikdy nedovolila, přijde mi to nevhodné, ale ráda si ho dám po těžkém tréninku,“ doplňuje.

A jaký je váš názor na snus? Libo pytlíček?


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}