Autor: tej
3.5.2017 • 11:20

Spartan Race v Koutech? Vražedné hory i plazení v ledové řece

Vstoupit do diskuse
0

Pokud byste rádi zdolali jednu z nejnáročnějších tras překážkového závodu, je Spartan Race v Koutech nad Desnou jasnou volbou. O víkendu tam závodníci překonávali náročné stoupání, sníh a nechyběl ani přechod přes ledovou řeku, do které se závodníci museli namočit celí. V sobotu se běžel závod Super, který měl přes 13 kilometrů, v neděli pak Sprint se 7 kilometry. Kratší verzi si také vyzkoušela na vlastní kůži redaktorka iSport.cz Tereza Janovská.



Přestože na začátku dubna jaro ukázalo svou světlou stránku, před závodem přidělalo závodníkům nejednu vrásku. Teploty těsně nad bodem mrazu dovršil fakt, že v místě závodu, tedy v Koutech nad Desnou, bylo ještě dva dny před závodem nasněženo. Přestože se počasí v den závodu umoudřilo, bílý poprašek se běžcům přeci jen nevyhnul a byl jednou z nepříjemných překážek. Přestože tímto závodem začala letní sezóna Spartan Race, na první pohled to tedy tak zřejmé nebylo.

Ještě před startem jsem byla trochu nervózní, běžet jsem totiž měla hned po elitních vlnách, ve které běželi hlavně závodníci ze SRTG (tréninkové skupiny Spartan Race) a Benzina týmu. Kvůli nachlazení jsem nechtěla hrotit čas, a tak jsem se obávala, že mi všichni utečou, naštěstí se tak ale nestalo.

Spartanské podmínky nastavili organizátoři hned na úvod závodu. Po dvou lehkých překážkách (pneumatiky a pár bariér na přeskočení a podlezení) vyhnali závodníky na dlouhé a náročné stoupání. Ač byl start závodu bez sněhu, po pár stovkách metrů už na něj účastníci narazili.

V Koutech nad Desnou se běžel překážkový závod Spartan Race
V Koutech nad Desnou se běžel překážkový závod Spartan Race

Za každou nepřekonanou překážku se musela udělat série třiceti angličáků, hned první mě čekala na páté překážce. S balancí zřejmě nejsme moc dobré kamarádky, a tak mě nepřekvapilo, že jsem první kladinu nepřešla. Stejný problém, jak jsem zjistila o chvíli později, mám stále i s ručkováním, aspoň vím, na čem ještě budu muset zapracovat.

Během náročného stoupání se běžci motivovali faktem, že čím déle půjdou nahoru, tím logicky delší cesta musí být dolů. Strmý sestup si pak odvážlivci užili, díky sněhu se mohli projet po zadku až téměř dolů. Mně bylo mých sportovních kalhot líto, a tak jsem to radši zvládla mnohem pomaleji po dvou.

Ač jsem o některých překážkách věděla dopředu, že je nezvládnu, největší hrůzu jsem měla přeci jen ze šplhu po laně. Tam mě totiž popoháněl fakt, že po něm šplhat umím a pokud bych to nezvládla, byla bych na sebe naštvaná. Naštěstí jsem sama sebe nezklamala a lano zdolala bez jakýchkoliv potíží.

V Koutech nad Desnou se běžel Spartan Race
Video se připravuje ...

Krátce poté jsme dostali na ramena pytel s pískem (pro ženy vážil 15kg, pro muže 25kg) a šlo se na další nepříjemný výstup. Po cestě jsem míjela několik odpadlíků, kteří své síly na začátku trochu přecenili a teď nabírali potřebné síly i dech. Jelikož stále nebyl vidět konec kopce, musela jsem se sama několikrát přemlouvat, abych nezastavovala a šla dál. Naštěstí jsem to zvládla a vidina brzkého cíle mě přeci jen hnala dál.

Před závěrem běžce ovšem čekalo ještě pár náročných překážek. Jednou z nich byl hod oštěpem do sena (v mém případě dalších 30 angličáků). Tou dlouho očekávanou nepříjemnou překážkou byla ovšem ledová voda, kam běžce organizátoři nahnali a ve které projevili také svůj vytříbený smysl pro humor.

Některé překážky na Spartan Race nezvládl každý
Video se připravuje ...

Během brodění se ledovou vodou jste museli podlézt pod ostnatým drátem, kvůli kterému se běžci museli do vody ponořit celí. Na konci překážky na ně čekala vtipná cedule s názvem "Sorry jako" odkazující na nedávnou hlášku ministra financí. Do cíle už však zbývaly poslední tři překážky, a tak si na vodu nikdo ani moc nestěžoval, každý už se těšil, až dostane na krk medaili a bude se moci zahřát.

Při sobotním závodě Super byla před cílem ještě nová překážka s názvem Olympus, kterou však z přibližně 3500 tisíc závodníků překonalo jen 14, a tak ji organizátoři do nedělní kratší verze nedávali. V cíli jsem byla za dvě hodiny a pětatřicet minut.

Další závod extrémního překážkového běhu Spartan Race je naplánován na 19. srpna v Litovli, k dispozici bude nejkratší verze Sprint. Chybět nebude ani tradiční závod pro děti. 


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}