31.10.2017 • 04:56

S Kolocovou a Kvapilovou nejen v sauně: o úletech i touze nebýt slavné

Vstoupit do diskuse
0

Úspěchu bývá snazší dosáhnout napoprvé, než jej zopakovat. Beachvolejbalistky Kristýna Hoidarová Kolocová (29) a Michala Kvapilová (27) zkusí s otřepanou sportovní pravdou zamést, stejně jako se spoustou soupeřek v uplynulé sezoně. Stříbro z ME, účast na finálovém podniku Světového okruhu FIVB Beach Volleyball World Tour, domácí titul na úkor bývalé spoluhráčky Markéty Slukové. Co má dvojice, která navzdory proražení do světové špičky vyměnila trenérku, za plány? O tom i dalších tématech obě hovořily během exkluzivního rozhovoru pro Superlife.



S Hoidarovou Kolocovou a Kvapilovou jsem strávil dopoledne. Cílem bylo zjistit, jak fungují holky, které spolu tráví více času než se svými partnery. Ponorka? Nebo je všechno růžové, jak to vypadá z rozhovorů? První zastávkou našeho společného putování bylo fitko na pražském Andělu, následovala projížďka autem, wellness a nakonec káva. Na každé zastávce vznikla část povídání.

"Ahoj. Asi budeme muset cvičit, že? Tak jo, ale jenom na oko, nic se nám nechce dělat," byla jedna z první vět Kristýny Hoidarové Kolocové při našem setkání před posilovnou. A takové byly obě celou dobu, zábavné, ale i sebevědomé. Právem, skončený ročník z nich po druhé společné sezoně udělal osmý nejlepší ženský beachvolejbalový pár světa.

Jsme ve fitku, tak jak probíhá příprava na novou sezonu?
Kolocová: "Jsme úplně na začátku, tím, že turnaje Světového okruhu začínají v lednu, tak je ještě hodně času. Nějak se už připravujeme asi tři týdny, ale na přelomu října a listopadu ještě letím na dovolenou, takže je to takové rozbité."

Člověk by čekal, že po úspěšné sezoně nebudete nic měnit. Vy ale máte nového italského kouče, nového kondičáka.
Kolocová: "Opravdu se to může někomu zdát jako blbost, ale těch důvodů bylo několik. Hlavním asi touha po změně, chtěly jsme trávit více času v zahraničí, být od října do dubna v Čechách je trochu na hlavu, člověk je zavřený v hale, kde je zima, a je to strašně psychicky náročné. Lenka Háječková, naše bývalá trenérka, s námi tolik cestovat nemohla, má rodinu. A dalším důvodem byla motivace, když to člověk hraje přes deset let jako já, tak posunout se dál je strašně těžké, a malé i velké změny jsou k progresu prostě nutné."

Jak na ukončení spolupráce vůbec Háječková reagovala?
Kolocová:
„Oznámení, že už nechceme pokračovat v té formě spolupráce jako dosud, samozřejmě nebylo nic příjemného. Ani pro nás, ani pro Lenku. Ale bohužel, občas to tak chodí. Tyhle situace člověk nemá rád, je to jako výpověď v práci. Ale my jsme byly přesvědčené o tom, že je to potřeba, že je to krok dopředu. Nebylo to příjemné ani pro jednu stranu, ale proběhlo to na normální bázi. Věříme, že najdeme cestu, jak budeme moci spolu dál fungovat.“

V Římě už jste za novým trenérem Andreou Tomatisem byly, splnil očekávání?
Kvapilová:
"Podstoupily jsme tam s Týnou pár tréninků, byly jsme i v posilovně, abychom zjistily, jak bude vypadat kondiční část. A zatím to je super, jiný trenér, jiný přístup, všechno nás bavilo. Uděláme v tréninku nějaké změny a uvidíme, jak budou úspěšné."

Zníte dost tajemně, o co půjde konkrétně?
Kvapilová:
"Andrea po nás třeba chce, abychom nahrávaly prsty, jako to dělají hlavně mužské páry. Pokud se to podaří, tak to asi bude ta největší pecka. Hlavně u mě." (smích)

Tomatis připravuje i nejlepší český beachvolejbalový pár Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera. Společné tréninky by mohly být příjemným zpestřením, co říkáte?
Kolocová: "Jsou to taková ucha, mladí kluci. (smích) Těch společných tréninků asi nebude moc, síť máme jinak vysoko, takže ani nejde nějak simulovat reálnou hru. Určitě ale bude přínosem větší parta, bude větší legrace. Ten tým se rozšíří a vždy je lepší být pospolu ve více lidech, než třeba jen ve trojici."

S Kolocovou a Kvapilovou nejen v sauně. Jaké mají plány do příští sezony?
Video se připravuje ...

Asi cítíte, že na vás bude upřena větší pozornost a s tím spojený větší tlak. Nesvazuje to ruce?
Kvapilová:
"Každá sezona je v něčem těžká, první tím, že jsem byla poprvé na písku, druhá zase v tom, že už jsme chtěly uhrát nějaké výsledky. Teď to bude něco podobného, tlak si nepřipouštíme, spíš je to super motivace."
Kolocová:
"Přesně tak, určitě pokud ty super výsledky úplně neokopírujeme, nebudeme z toho hned vyvozovat, že všechny změny, které jsme udělaly, byly špatné a byla to chyba. Budeme se snažit zlepšit, hrát bojovně, ale nerada bych někomu slibovala, že příští rok bude mnohem lepší, protože jsme změnily trenéra. Takový náš přístup určitě nebude.“

Projížďka autem

S kameramanem Jardou nás po ukončení bloku ve fitness centru na Andělu napadlo, že by nebylo špatné svézt se s Kristýnou a Míšou do wellness v Krči jejich vozem. Za A, budeme mít dobré záběry, za B, ušetříme za taxík. "Aha, takže jste se nám nakýblovali do auta, fakt super," prokoukla náš plán okamžitě Kolocová.

Kolik času v autě takhle strávíte?
Kolocová: "Hodně moc! Jezdím jím do Záběhlic na každý trénink, z Řeporyjí, kde bydlím, to ani jinak nejde. Míša, která žije na Karlově náměstí, to má trošku snazší."

Jezdíte jím i na turnaje po Evropě?
Kvapilová: "Pokud to je na nějaké rozumné vzdálenosti, tak ano. Jinak létáme, do USA to třeba ani jinak nejde. (smích)
Kolocová: "Letos jsme třeba měly tři turnaje v řadě, které jsme jely autem, a to Rakousko, Chorvatsko a Švýcarsko. To bylo docela náročné, byla s námi i Lenka, pak se připojil i můj manžel, na jiný turnaj sebou Lenka zas měla i své děti, takže jsme byli taková rodinka na výletě."

Co rády posloucháte na dlouhých výjezdech?
Kvapilová: "Máme společnou hudbu z mého telefonu. Takže většinou posloucháme to, co zrovna poslouchám já. Ale někdy dáme pro Týnu i české interprety, kteří se u mě v mobilu moc nevyskytují. To aby si mohla zazpívat."
Kolocová: "Já si v autě zpívám strašně ráda, ale s Míšou se k tomu vždycky musím odvážit, protože můj zpěv není úplně něco prezentovatelného." (smích)
Kvapilová: "Není to tak špatný, teda když se nepouští do nějakých složitých sólíček." (smích)

Nějaký oblíbený interpret?
Kolocová:
"Vyloženě někoho oblíbeného nemáme, spíše před zápasem jedeme jeden playlist, který je nový na každou sezonu. Je tam, co zrovna frčí, vloni to byl hodně Ed Sheeran, z českých interpretů někdy Mandrage."

Nějakou dobrodružnou story s autem máte?
Kvapilová:
"No zatím jsme to naštěstí nikde nenabouraly. Ale jeden příběh máme, když jsme se vracely ze Švýcarska, zastavila nás policie k běžné silniční kontrole. Řídila zrovna Lenka a zjistilo se, že má už rok propadlý řidičák. Nikdo ji za tu dobu nekontroloval, tak jezdila zvesela dál. Naštěstí policisté byli v pohodě, spravila to pokuta a musely jsme si přesednout, za volant šel někdo jiný."

V župánku na Zámečku

Provoz byl klidný, na parkovišti před krčským Chateau Havel, kam obě hráčky chodí na wellness, jsme zastavili za slabou čtvrthodinu. Recepční se s Kolocovou a Kvapilovou hned dala do řeči, bylo vidět, že tu už párkrát byly. Beachvolejbalistky nafasovaly župany, odmítly trepky a zamířily do šatny. Po chvíli byly zpět, v prostoru před saunou se uvelebily na „letišti“ a pokračovalo se v rozhovoru.

Je to tu věru sympatické. Jak často se vám sem podaří dostat?
Kolocová
: "No snažíme se tu být co nejčastěji, bohužel přes sezonu v Praze moc času nejsme, takže je to zhruba tak jednou za měsíc. Přes zimu už jsou naše návštěvy častější, venku je zima, takže se sem do sauny chodíme ohřát i jednou do týdne."
Kvapilová:
„Chodíme sem na Zámeček, ale já to mám strašně ráda i ve Stepu na Palmovce, je tam hodně různých saun, které můžu střídat, to mě baví."

Čančání, chlapi, nálady či zlozvyky. Kolocová s Kvapilovou perlily
Video se připravuje ...

Když pominu saunu nebo vířivku, jak jinak po náročné sezoně odpočíváte?
Kvapilová: "Hrozně ráda čtu, poslouchám muziku a koukám na filmy, ale vůbec nejraději asi spím. Z knížek konkrétně mám ráda scifi, baví mě Čáry života, což je taková literatura pro teenagery, řekla bych." (smích)

Nemusíte si třeba někdy odpočinout i samy od sebe, přeci jen jste pořád spolu, na turnajích spíte na dvoulůžkovém pokoji. Není to někdy trošku na hlavu?
Kolocová: "Když odjedeme z Prahy, tak jsme spolu od příjezdu na letiště defakto pořád. Obvykle máme na pokoji jen manželskou postel, protože ty jsou nejčastěji k dispozici, takže spíme na ní. Když vyhrajeme, máme pohodu a srandu, po porážkách to je samozřejmě trochu těžší, některá chce být sama, nebo alespoň nemluvit. Ale už se známe tak, že si vyhovíme. Ale určitě si to naše výletování po světě spolu užíváme, je to velmi příjemný."

Když se nad vámi objeví mráček, ztratíte zápas, jak to tedy řešíte?
Kvapilová: "Dobře si umíme říct, kdy je potřeba se o zápase začít bavit, nebo jestli ještě naopak třeba chvíli počkat a tak. Obě jsme k sobě docela dost kritické, takže to není tak, že bychom se obviňovaly navzájem. Bereme to zkrátka hodně týmově, jsme v tom obě a držíme při sobě. Jedna bez druhé by toho moc nepořídila."

Kristýno, ještě v páru s Markétou Slukovou, když vás trénoval její manžel Simon Nausch, jste možná byla "přívěskem" a třetím do party vy. Teď jste vdaná, a trošku podobnou roli zažívá Míša, souhlasíte?
Kolocová: "Vůbec to tak není, Míša není žádným přívěskem a pevně doufám, že ani já jsem nebyla zas takovým pro Markétu a Simona. (smích). Je to tak, že můj manžel Martin s námi netráví zas tolik času, necestuje s námi po turnajích, letos byl přesně na dvou. I na nich jsme ale spaly s Míšou na pokoji spolu a Martin byl na hotelu sám. Byl spíš v roli takového pomocníka, než mého manžela, takže tyhle dvě věci opravdu oddělujeme."

V Praze po sezoně je to už asi jiné...
Kolocová: "To ano, to chodíme třeba na snídaně nebo se jen tak potkáme ve městě, Míša také bere svého přítele, a působíme jako dvě kámošky se svými partnery. Takže žádné třetí kolo u vozu Míša není."

Závěrečná kávička

Přáním Kristýny Hoidarové Kolocové bylo, abychom společné dopoledne stihli dokončit do 12 hodin. Podařilo se, dokonce jsme měli rezervu celou jednu minutu. Závěrečný kus rozhovoru proběhl v restauraci Wine&Food na Smíchově. U kávy jsme štrejchli stravování, práci se sociálními sítěmi a plány do příští sezony.

Jak se liší vaše stravování během turnaje a během "klidového" režimu?
Kolocová: "Teď máme od nového trenéra stanovenou striktní dietu, která probíhá už teď, i když do prvního turnaje stále zbývá několik měsíců. Ale samozřejmě čas od času máme den, kdy si můžeme, dovolte mi to slovo, trošku poprasit, a dáme si něco trošku chutnějšího."

Co si za něčím chutnějším mám představit?
Kvapilová: "Toho je! (smích) Já miluju sladký, hodně čokolády. Ale tu teď bohužel můžu konzumovat jen, když máme ten tzv. cheat day."

A vy, Kristýno?
Kolocová: "Také ujíždím na čokoládě a všech druzích zákusků, které čokoládu v sobě mají obsaženou. Takže třeba takový fondant, který když se rozkrojí a vyteče z něj ta čokoláda, to je něco."

Zpátky k dietě. Promítá se do surovin, které konzumujete, nějak fakt, že trenér je z Itálie? Tamní gastronomie je vyhlášená.
Kvapilová: "No, bohužel, úplně bych neřekla. (smích) Je to taková tradiční celozrnná dieta, která obsahuje hodně vlákniny, masa, zeleniny a tak. Důležitou součástí je žitný chléb nebo celozrnné těstoviny, ne moc tuku, ne moc cukru, ne moc chuti."

Jak to máte s jídlem na turnajích, vozíte si vlastní v krabičkách?
Kolocová: "Přiznávám, je to hodně těžké se stravovat na turnajích. Od organizátora máme vždy hrazené ubytování na hotelu, kde obvykle chodíme na všechna jídla. Je to boj a snažíme se z toho vykouzlit to nejlepší, ne vždy to je jedlé, ne vždy to je to, co bychom měly zrovna v tu chvíli jíst. Takže pro nějakou pestrost občas zajdeme do restaurace, aby byla nějaká změna, ale většinou jsme tak unavené, že se najíme na hotelu. V Evropě to jde ještě relativně dobře, tam vždy nějaké maso a zeleninu dostaneme, ale třeba v USA nebo Číně je to horší. Jíst šestkrát týdně těstoviny s boloňskou omáčkou úplně nejde."

Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermanová skončily druhé
Markéta Nausch Sluková a Barbora Hermanová skončily druhé

Hodně činné jste na sociálních sítích, kde sdílíte s fanoušky své soukromí. Baví vás to?
Kvapilová: "My to děláme, protože nám přijde, že v dnešní době je to nezbytná součást našeho sportu. Děláme to samozřejmě primárně pro naše fanoušky, ale zároveň také pro sponzory. A také nás to trochu i baví."
Kolocová: "A určitě to není jen facebook, ale v dnešní době především také instagram, kde se snažíme také hodně fungovat a ukazovat nejen jak pořád beachujeme, ale i to, jak fungujeme v normálním životě. Myslím si, že v dnešní pro sport těžké době je potřeba sponzorům nabízet i toto, že je můžeme odprezentovat na sociálních sítích. A víme, že je o to od nich velký zájem, čím je větší sledovanost, tím je to lepší a my díky tomu můžeme mít tu sezonu lepší v rámci financí a mít tak profesionálnější podmínky. Každé jedno sledování je pro nás pro vyjednávání velmi důležité."

Daří se vám držet reklamní aktivity v rozumné rovině? Tu někde křtíte nové auto, pak zase otevíráte nové multikino v OC Chodov, neštve vás to někdy?
Kvapilová:
"Musím říci, že teď je toho opravdu docela hodně, ale to souvisí s tím úspěchem, kdy jsme získaly stříbro na ME. Takže se s podobnými i jinými akcemi doslova roztrhl pytel. Ale ještě je to v takovém poměru, že to myslím dokážeme zvládat celkem lehce, on ten zájem o nás zase trošku usne v sezoně."
Kolocová:
"Míša zrovna dnes říkala, že je unavená, že toho má docela dost, že na to opravdu nebyla ze šestkového volejbalu úplně zvyklá. Že bylo docela fajn, když o nás nikdo nevěděl. Na to jsem jí řekla, že to k tomu patří, když dobře hraješ, jsi víc vidět. Ale to k tomu prostě patří, i když se nám někdy nechce, tak víme, že musíme, někdy se zase těšíme, je to různé."

Takže jste trochu unavené slávou?
Kvapilová:
“Jo, dá se to tak trošku s nadsázkou říci. (smích)“

Jaké bude příští sezona, co by v ní nemělo chybět?
Kolocová:
"Radost ze hry je hrozně důležitá. Pak asi málo krizových situací, žádná zranění, příjemná atmosféra a dobré výsledky k tomu.“
Kvapilová:
"Já plně souhlasím, a ještě bych se za mě chtěla naučit nahrávat prsty. (smích)


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}