Autor: ČTKiSport.cz
5.5.2018 • 16:28

Dozvuky maratonu v Bostonu. Z úředníka bude profi běžec: Neskutečná pomoc!

Vstoupit do diskuse
0

Proti proudu! Zatímco sportovci po třicítce většinou myslí na konec kariéry, japonský běžec Juki Kawauči se po senzačním vítězství v maratonu v Bostonu rozhodl na profesionální dráhu vydat. Jednatřicetiletý vytrvalec se vzdá práce úředníka na střední škole v Saitamě, aby se mohl naplno věnovat tréninku a závodům. Tento krok mu usnadnila i prémie 150.000 dolarů (tři miliony korun), kterou obdržel za pondělní triumf v Bostonu.



"To je skutečně velká pomoc, protože mi odpadly finanční starosti," řekl Kawauči novinářům po návratu do Japonska.

"Musím změnit věci kolem sebe. Už pět let jsem si nezlepšil osobák," rozprávěl Kawauči, jehož osobní maratonské maximum ze Soulu z roku 2013 má hodnotu 2:08:13.

Kawauči je známý tím, že nešetří starty. Loni zvládl dvanáct maratonů včetně toho v Praze, celkem jich má na kontě již osm desítek. Například olympijský vítěz Eliud Kipchoge z Keni si v roce 2017 připsal jen dva maratonské starty. Také rád cestuje a také tím dodává své přípravě potřebnou kvalitu.

"Miluju běhat závody. Díky závodům mám možnost cestovat. A když se na to podívám prakticky, tak pokud bych nedával tolik závodů, tak bych nebyl schopen dosáhnout stejné kvality, vzhledem k tomu, že se trénuji sám."

Nebyl jediný člověk, který by mi věřil!

A jak se to v Bostonu v pondělí 16. května vlastně seběhlo? Kawauči navázal na výhry z předchozích tří letošních startů a stal se prvním japonským vítězem tohoto tradičního maratonu od roku 1987, kdy v Bostonu triumfoval Tošihiko Seko.

Nahrálo mu deštivé, větrné a chladné počasí, ve kterém keňští favorité nestačili. Na výhru mu stačil čas 2:15:58, což je nejpomalejší mužský vítězný výkon v Bostonu od roku 1976. "Myslím si, že ty podmínky byly zásadní pro to, abych vyhrál. Nemyslím si, že by se v Bostonu našel jediný člověk, který si myslel, že zvítězím. Ale v maratonu nikdy nevíte, co se může stát," smál se jednatřicetiletý Japonec.

V životě uběhl přes 80 závodních maratonů. Pětadvacet z nich zvládl pod 2 hodiny a 12 minut, osobní rekord má 2:08:14 z roku 2013. Od července 2016 se ale jen jednou dostal pod hranici 2:10. Na loňském mistrovství světa v Londýně skončil devátý.

Do japonského výběru pro olympijské hry se ještě nikdy nepropracoval. Když na maratonu v Tokiu nesplnil limit pro OH 2012, jako výraz omluvy si oholil vlasy. "Měl jsem pocit, že musím všem, kdo mě podporovali, ukázat, jak mě to mrzí," svěřil se tehdy. Příští letní olympijské hry budou v roce 2020 v Tokiu. Tam by Kawauči rád startoval. Do té doby chce mít uběhnutých alespoň 100 maratonů pod 2:20.

Bostonský maraton v deštivém a chladném počasí vyhráli Američanka Desiree Lindenová a Japonec Juki Kawauči
Bostonský maraton v deštivém a chladném počasí vyhráli Američanka Desiree Lindenová a Japonec Juki Kawauči


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}