Autor: iSport.cz
27.8.2018 • 15:19

ÚŽASNÉ! První Čech překonal nejtěžší plaveckou výzvu světa: 16 hodin dřiny!

Vstoupit do diskuse
0

Téměř 42 kilometrů nepřetržitého plavání, v rozbouřeném moři o teplotě 12-13°C. Bez neoprenu, zato za doprovodu lachtanů a žahavých medúz. Amatérský plavec Jaroslav Chytil překonal jako první český muž kanál mezi Skotskem a Severním Irskem a zařadil se mezi světovou plaveckou elitu.



Severní kanál je dálkovými plavci považovaný za vůbec nejobtížnější přeplavbu. „Trasa měří vzdušnou čarou 34,5 km, a je tedy pouze o půl kilometru delší než La Manche, ale kvůli mořským proudům je potřeba uplavat vždy podstatně více,“ přibližuje plavec výzvu, k jejímuž pokoření potřeboval na počátku srpna 16 hodin a 4 minuty.

Náročnost výkonu umocňuje také velmi chladná voda, která se pohybuje okolo 13°C. „Letošní horké léto navíc způsobilo přemnožení žahavých medúz, talířovek, jejichž chapadla mohou dosahovat až 5 metrů daleko, a jsou opravdu velmi nepříjemná,“ doplňuje Jaroslav Chytil.

Potrápilo jej i počasí. „Zpočátku bylo moře relativně klidné, a tak jsme čas přeplavby odhadovali na 14 hodin. Pak se ale počasí pokazilo a kromě větru byly i velké vlny,“ popisuje Jaroslav Chytil. Jeho rychlost se zpomalila a do blízkosti skotského pobřeží se proto dostal až pozdě, v době odlivu. „Protiproud byl v závěru tak silný, že jsem postupoval jen velmi pomalu. Když jsem přestal zabírat, abych se například napil, proud mě hned unášel zpět,“ vzpomíná.

Severní kanál je jedním z tzv. Ocean´s Seven. Sedm obtížných dálkových plateb po celém světě zahrnuje dále i kanál La Manche, kalifornskou Catalinu, Gibraltarskou úžinu, Cugarský průliv mezi japonskými ostrovy a kanál Kaiwi na Havaji. Severní kanál je nejtěžším z nich a dosud jej včetně Jaroslava Chytila pokořilo 40 mužů a 18 žen. Mezi nimi i zlínská sportovkyně Abhejali Bernardová. Vůbec první pokus překonat tento kanál učinila Mercedes Gleitz v roce 1928, prvním úspěšným plavcem se ale stal až v roce 1947 Angličan Tom Blower.

Jaroslav Chytil (1976) se plavání věnuje ve svém volném čase. Trénovat začal v roce 2011. Severní kanál byl jeho vůbec první zkušenost s Ocean´s Seven. Během příprav na přeplavbu uspořádal Jaroslav Chytil veřejnou sbírku nazvanou Severním kanálem pro dětský úsměv. Láká k podpoře Dětské dopravní nadace, která pomáhá dětem, jež přišly o rodiče při dopravních nehodách.

Amatérský plavec Jaroslav Chytil překonal jako první český muž kanál mezi Skotskem a Severním Irskem a zařadil se mezi světovou plaveckou elitu.
Amatérský plavec Jaroslav Chytil překonal jako první český muž kanál mezi Skotskem a Severním Irskem a zařadil se mezi světovou plaveckou elitu.


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}