Autor:  Jan Barák Petr Šikola
21.9.2018 • 13:31

Na Olympii. Jak se z Ruzyně dostat na nejslavnější kulturistickou akci světa?

Vstoupit do diskuse
0

Nešlo o společný zásah s americkými kolegy, jakým prošel třeba Arnold Schwarzenegger ve filmu Red Heat v roli ruského policisty Ivana Danko. Je tu ale jiné pojítko - česká nadpraporčice Lenka Ferenčuková se věnuje stejnému sportu jako akční hrdina – bodybuildingu. A Las Vegas v polovině září hostilo už podvacáté ikonickou Olympii, vrcholnou kulturistickou soutěž světa pořádanou od roku 1965. Známé pravidlo „co se stane ve Vegas, zůstane ve Vegas“ protentokrát rádi porušíme.



Ruku na srdce - když zkombinujeme pojmy policie a sport, na „první dobrou“ se nám nejspíš vybaví nedávné policejní zásahy a vyšetřování nepravostí při financování sportu. Když ale opustíme toto prvoplánové vnímání, dostaneme se k pozitivní stránce věci: mezi policisty je řada vynikajících sportovců.

Pokud zabrousíme do historie, narazíme na jméno Louis Cyr. Tento silák, dnes bychom řekli „strongman“ byl na sklonku předminulého století policistou v Montrealu. Kulturista Ronnie Coleman, osminásobný Mr. Olympia, zase nosil policejní uniformu v texaském Arlingtonu. Policistkou je i rusko-slovenská biatlonistka Anastázie Kuzminová.

Čeští policisté se v mezinárodním měřítku prosazují v disciplínách, které k policejní práci pasují: bojovníci MMA Rudolf Kříž a Daniel Brunclík, nebo střelec Jindřich Skupa, který hájil národní barvy na olympijských hrách v roce 1992 v Barceloně. Mistr Evropy a vicemistr světa v thajském boxu Jakub Klauda zase přivezl bronz z posledních Světových her. Pozadu nezůstávají ani ženy, třeba boxerka Martina Schmoranzová je bronzovou medailistkou ze šampionátu Evropy.

Ale jde to i opačně – když úspěšní sportovci posílí policejní sbor. Například biatlonista Jaroslav Soukup, dvojnásobný medailista z OH v Soči rozšířil řady policie v Libereckém kraji. Podobně i slovenský hokejista Boris Valábik, který hrál v NHL a třeba i v brněnské Kometě, vyměnil vloni dres za uniformu. Je absolventem střední policejní školy a chce dálkově pokračovat na policejní vysoké škole.

Podobné studijní cíle má i Lenka Ferenčuková, která pracuje na letišti v Ruzyni jako příslušnice cizinecké policie. Uniformu obléká už 15 let, od maturity. Sama říká: „Ke středoškolskému studiu jsem si vybrala obor „veřejnosprávní činnost“ a v roce 2003 nastoupila k policii. V rámci oboru jsem studovala i dál, z roku 2011 mám titul bakaláře na Policejní akademii a jsem přihlášena k magisterskému studiu. Prakticky stejně dlouho se věnuji bodybuildingu. Předtím jsem hrála házenou, pak ale nastal ten téměř klasický příběh: šla jsem s kamarády do posilovny, přišla činkám na chuť – a už u nich zůstala.“

Našla se v kategorii physique v níž dosáhla na český vrchol v roce 2014 a 2015. Ta je zjednodušeně řečeno na ženské stupnici druhá po kulturistice, nemá tak brutální objemy svalů. Ještě níže je bodyfitness, v USA zvaná figure, a pak nejsubtilnější bikiny fitness. „Ta nejvyšší kategorie - ženská kulturistika - trpěla v posledních letech menším soutěžním, diváckým i sponzorským zájmem, a proto vypadla z programu Olympie. Nadále ale má své vlastní soutěže. To ovšem není cesta, kterou se chci vydat, kategorie physique je pro mne optimální“, vysvětluje Ferenčuková.

Pořádně se roky „pumpování železa“ zúročily v prosinci 2016, kdy poprvé vyhrála velkou prestižní soutěž Olympia Amateur San Marino. Začátkem roku 2017 následovalo zlato na Arnold Classic Amateur v Columbusu v USA a vzápětí druhé místo v australském Melbourne na soutěži stejné série Arnold Classic. Loňský rok uzavřelo „zlaté repete“ v San Marinu a absolutní prvenství na Holiday Classic v USA. Především si ale Lenka vybojovala profesionální kartu a opustila amatérská soutěžní pódia. „Po prvenstvích v ČR to považuji za další důležitou metu sportovní kariéry. Jdu krok za krokem a tenhle byl dost podstatný.“

Nepostoupila, ale zklamaná nebyla

Ten další na sebe nenechal dlouho čekat. Letos česká „žena zákona“ debutovala mezi profesionály. A vůbec ne špatně. Za velkou louží, na přelomu června a července, brala v nabité konkurenci profesionální ligy IFBB dvakrát deváté místo – v San Jose a ve Vancouveru. Další soutěž, IFBB Portugal Pro, už ve své kategorii vyhrála a splnila si sen snad každého kulturisty – kvalifikovala se na legendární Olympii!

A tím se vracíme k úvodu článku. V lasvegaské Orleans Aréně nastoupilo v kategorii physique 26 kvalifikantek. Semifinále vydestilovalo 15 nejlepších, u nichž se určuje pořadí. Mezi ně se Lenka Ferenčuková nedostala a tak je vedena spolu s dalšími 11 soupeřkami shodně na 16. místě. Při debutu to ale není zklamání, podobně se vedlo vloni i její zkušenější reprezentační kolegyni Margitě Zámolové. Ta si tentokrát při své druhé účasti polepšila na 11. místo.

„Děkuji všem, kteří mi věřili a podporovali mne. Jsem spokojená, i když forma nevyšla ideálně. Závod snů jsem si velmi užila. Beru to jako obrovskou soutěžní i životní zkušenost, důležitý krok v závodní kariéře. Věřím, že jsem ještě neřekla poslední slovo.“

Česká nadpraporčice Lenka Ferenčuková se věnuje stejnému sportu jako akční hrdina – bodybuildingu. A dostala se i na slavnou Olympii!
Česká nadpraporčice Lenka Ferenčuková se věnuje stejnému sportu jako akční hrdina – bodybuildingu. A dostala se i na slavnou Olympii!


Vstoupit do diskuse
0
Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}