24. ledna 2018 • 11:53

Berdych v Austrálii končí, Federer mu nedal šanci. Vypadla i Plíšková

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Berdych v Austrálii končí. Český tenista prohrál ve čtvrtfinále grandslamového turnaje v Melbourne s Rogerem Federerem po setech 6:7, 3:6 a 4:6. Švýcarská legenda až na první set jasně dominovala a zaslouženě postupuje mezi poslední čtyři hráče. Na turnaji skončila i Karolína Plíšková, která ve čtvrtfinále podlehla světové jedničce Simoně Halepové 3:6, 2:6.



Také Berdych hned při první příležitosti vzal Federerovi servis a v prvním setu vedl ještě 5:2. V devátém gamu si při podání na výhru v setu po třech odvrácených brejkbolech esem vytvořil setbol, ale Federer ho o něj vítězným returnem připravil a pak snížil na 4:5.

V následující hře měl Berdych po Federerově dvojchybě další šanci na ukončení setu, ale v dlouhé výměně chyboval z bekhendu. A v tie-breaku mu Federer povolil jen bod.

Zisk prvního setu označil Federer za klíčový pro další vývoj zápasu. "Tomáš hrál skvěle, zejména v prvních dvou setech, ve třetím už, myslím, úroveň jeho hry trochu klesla. Ten první set mohl dopadnout jakkoliv. On si ho taky zasloužil, takže jsem mu ho tak trochu ukradl," řekl v rozhovoru na kurtu.

Švýcar pak převzal kontrolu nad zápasem. Lépe podával a byl agresivnější, nastřílel patnáct es a celkem 61 vítězných úderů. Berdych mu dokázal prolomit servis už jen jednou ve třetí sadě, kdy srovnal na 2:2, ale vzápětí vlastní podání znovu ztratil. Utkání Federer ukončil čistou hrou při svém servisu.

Federer vyřadil Berdycha na Australian Open potřetí za sebou a celkem popáté. Berdych vzájemný duel prohrál podeváté v řadě. O postup do finále se Švýcar utká s jednadvacetiletým překvapením turnaje Čong Hjonem z Koreje, jenž zdolal Američana Tennyse Sandgrena 6:4, 7:6 a 6:3.

Zápas proti Rogeru Federerovi sledovala i Berdychova manželka Ester
Zápas proti Rogeru Federerovi sledovala i Berdychova manželka Ester

Plíšková končí ve čtvrtfinále. Nadějný úvod, ale dominovala Halepová

Na světovou jedničku neměla. Česká tenistka Karolína Plíšková končí ve čtvrtfinále Australian Open. S Rumunkou Simone Halepovou prohrála jednoznačně po setech 3:6, 2:6. Česká jednička sice vedla v úvodním setu 3:0, pak se ale Rumunka rozehrála a perfektním výkonem dotáhla postup do semifinále. 

Plíšková odvrátila v první hře brejkbol, sama naopak uspěla ve druhém gamu a po svém dalším servisu vedla 3:0. Pak měla brejkbol na 4:0, jenže Halepová se ubránila a rozjela k velkému obratu. Rumunka zahrála několik skvělých míčů, byla odvážnější a přesnější než Češka a ziskem devíti her v řadě vývoj otočila.

Pětadvacetiletá Plíšková si nepomohla servisem, obě esa dala až na konci utkání a po druhém podání uhrála jen sedm fiftýnů z dvaadvaceti. Postupem času vypadala sklesle, měla jen záblesky agresivní hry a nedokázala se do zápasu vrátit. Ztratila ho za 71 minut po své osmadvacáté nevynucené chybě.

S Halepovou prohrála Plíšková šesté utkání ze sedmi. Ve světovém žebříčku si nicméně svěřenkyně kouče Tomáše Krupy příští týden o místo polepší a bude pátá.

"Nezačala jsem nejlépe, ale pokusila jsem se o restart, což jsem dokázala. Zlepšila jsem pohyb a přestala chybovat. Otvírala jsem si kurt a hrála svůj styl. A taky jsem dobře podávala," řekla Halepová po prvním postupu do semifinále Australian Open.

Její soupeřkou bude předloňská vítězka turnaje Němka Angelique Kerberová, která porazila 6:1 a 6:2 Madison Keysovou z USA.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 55 milionů australských dolarů):

Muži, dvouhra - čtvrtfinále:

Federer (2-Švýc.) - Berdych (19-ČR) 7:6 (7:1), 6:3, 6:4,
Čong Hjon (Korea) - Sandgren (USA) 6:4, 7:6 (7:5), 6:3.

Ženy, dvouhra - čtvrtfinále:

Halepová (1-Rum.) - Karolína Plíšková (6-ČR) 6:3, 6:2,
Kerberová (21-Něm.) - Keysová (17-USA) 6:1, 6:2.

Čtyřhra, semifinále:

Vesninová, Makarovová (2-Rus.) - Beguová, Niculescuová (10-Rum.) 6:4, 6:3,
Mladenovicová, Babosová (5-Fr./Maď.) - Sie Šu-wej, Pcheng Šuaj (8-Tchaj-wan/Čína) 6:4, 6:2.

Junioři, dvouhra - 3. kolo: Mchugh (Brit.) - Štyler (14-ČR) 7:6 (7:1), 6:3.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud